ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δευτερολογία Τσίπρα: Δεν θέλουμε λεφτόδεντρα, κοινωνική δικαιοσύνη θέλουμε και την απαιτούμε

Δευτερολογία Τσίπρα: Δεν θέλουμε λεφτόδεντρα, κοινωνική δικαιοσύνη θέλουμε και την απαιτούμε
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι 1,5 δισ. ευρώ να πάει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αλλά αρνείται μείωση ΕΦΚ καυσίμων και ΦΠΑ τροφίμων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δευτερομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, πως «ξαφνικά» ανακάλυψε ότι υπάρχουν υπερκέρδη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία του λέει τέσσερις μήνες τώρα πως υπάρχει αισχροκέρδεια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι 1,5 δισ. ευρώ να πάει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αλλά αρνείται μείωση ΕΦΚ καυσίμων και ΦΠΑ τροφίμων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

«Δεν θέλουμε λεφτόδεντρα, κοινωνική δικαιοσύνη θέλουμε και την απαιτούμε», ανάφερε χαρακτηριστικώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Ακολουθούν βασικά σημεία της δευτερολογίας Τσίπρα:

- «Κύριε Μητσοτάκη, δεν σας ζήτησα τίποτα άλλο πέρα από αλλαγή υποδείγματος πολιτικής. Ακριβώς επειδή ξέρω ότι ούτε θέλετε ούτε μπορείτε, γιατί πιστεύετε είναι ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στην αγορά, είστε ακατάλληλοι να αντιμετωπίσετε την κρίση.

- Δεν έχει νόημα να κάνουμε τα κοκόρια, αλλά όταν ο πρώην εκπρόσωπός σας κ. Πέτσας λέει την αλήθεια… Τι είπε; Ότι δεν θα πάμε σε εκλογές γιατί θα μας τιμωρήσει ο λαός.

- Χρειάζεται μία κυβέρνηση που δεν θα λέει απλά δικαιολογίες αλλά θα αναλάβει την ευθύνη και θα έχει σχέδιο για κρατική παρέμβαση για να βγει η κοινωνία από την κρίση.

- Οι περισσότεροι υπουργοί σας έχουν κατεβάσει τα μολύβια, εσείς παρουσιάζετε υποψηφίους. Εμείς λέμε: Με ευθύνη ζητάμε τη λαϊκή ετυμηγορία και σταματήστε αυτά τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης ανάλογα με το τι συμφέρει με τις δημοσκοπήσεις. Πέφτουν έξω ξέρετε, εδώ θα ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Λοβέρδος αν πιστεύαμε τις δημοσκοπήσεις.

- Κύριε Μητσοτάκη, το 2015 παραδώσατε χώρα σε απόλυτη χρεωκοπία, δεν είχε να πληρώσει τις συντάξεις. Με δεσμεύσεις στην Κομισιόν και το ΔΝΤ, που δεν είχε καταφέρει να υλοποιήσει ούτε το 1/5 των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει για τα δημοσιονομικά. Λέτε ότι εμείς προκαλέσαμε την κρίση. Είχατε πει ότι εμείς φέραμε τα μνημόνια. Η χρεωκοπία σας είναι αυτή που προκάλεσε την κρίση, με τους κουμπάρους και τα γκόλντεν μπόις, με έλλειμμα 9%. Η ιστορία του τόπου δεν ξεκινά το 2015 κ. Μητσοτάκη.

- Έχει αξία να μιλάμε για το τι θα συμβεί σήμερα και αύριο. Επιμένω, λοιπόν, ότι έχετε το μυαλό σας στο 2019, προ της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες στη χώρα, την Ευρώπη, παγκοσμίως.

- Ξαφνικά μάθατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη, ενώ το λέμε τέσσερις μήνες τώρα πως υπάρχει αισχροκέρδεια, με πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ. Εμείς ως κυβέρνηση προτιμήσαμε από την τιμή του χρηματιστηρίου, να μην αυξηθεί ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός ρεύματος.

- Αμφισβητείτε τα στοιχεία που καταθέσαμε. Μελετήστε τα. Αλλά δεν θα μας πει πόσα είναι τα υπερκέρδη ο ισολογισμός των εταιριών, αλλά η ΡΑΕ. Όταν εσείς λέγατε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη, άλλες κυβερνήσεις όπως ο Μακρόν, έβαζε έλεγχο πλαφόν στην χονδρική τιμή κάθε ημέρα και πλαφόν και στην τιμή του καταναλωτή, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τους πολίτες.

- Το βασικό δεν είναι αν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά πολιτική βούληση. Θα σας δούμε, πότε θα φέρετε την φορολόγηση των υπερκερδών και αν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

- Κύριε Μητσοτάκη, κάνατε λάθη στρατηγικής από το 2019, πέρα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με κούφια πολιτική βίαιης απολιγνιτοποίησης, με πολιτική ενίσχυσης του φυσικού αερίου.

- Αυτή τη στιγμή ο λιγνίτης έχει γίνει πιο φθηνός και όταν μπαίνει στο σύστημα μειώνεται η τιμή. Λέγατε ψέματα και το κάνατε.

- Δεν κάνατε επενδύσεις στις ΑΠΕ, θα φέρετε επιτέλους το χωροταξικό; Δεν έχετε κάνει τίποτα, όλη η πολιτική σας είναι το φυσικό αέριο.

- Μέχρι να διαπραγματευθεί η ΔΕΠΑ με τη Gazprom, η τιμή καθοριζόταν με αναλογία 60-40, 60% από το φυσικό αέριο και 40% στο μπρεντ. Και η ΔΕΠΑ αντί να πάρει κάτι καλύτερο από το 60-40 το πήγε στο 80-20. Έχετε λάθος ενεργειακή στρατηγική και ανικανότητα των άριστων στελεχών σας να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον.

- Ένα μέρος του προβλήματος είναι εισαγόμενο, ένα μεγάλο μέρος είναι αυτό της αισχροκέρδειας που παρακολουθούσατε ως τροχονόμος τόσους μήνες.

- Είμαι ο τελευταίος που θα πείτε για ευθύνη για δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Ήμασταν αυτοί που πληρώσαμε ακριβό τίμημα για να έχει η χώρα πλεονάσματα, ρύθμιση του χρέους, 37 δισ. ευρώ στα ταμεία και έξοδο από τα μνημόνια. Εσείς, η παράταξη που μας έβαλε στα μνημόνια με τις σπατάλες και τους κουμπάρους.

- Γιατί ενώ άλλες χώρες παίρνουν πρωτοβουλίες για μείωση του ΕΦΚ σε καύσιμα και ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης και εσείς το αρνείστε; Δεν είναι ζήτημα συνολικότερης έγνοιας για τα δημοσιονομικά. Είναι ζήτημα δημοσιονομικών προτεραιοτήτων.

- Δίνετε 1,5 δισ. ευρώ για ιδιωτικοποίηση επικουρικής ασφάλισης και 6,6 σε απευθείας αναθέσεις, αυτά είναι ζητήματα δημοσιονομικών επιλογών.

- Εδώ δεν μιλάμε μονάχα για το πετρέλαιο και τη βενζίνη, αλλά και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι πολίτες δεν μπορούν να ανάψουν το καλοριφέρ.

- Ευνοείτε τις φοροαπαλλαγές στα μερίσματα, στην συγκέντρωση κεφαλαίου, κάνατε αφορολόγητες τις γονικές παροχές 800.000 ευρώ, δηλαδή ως 3,2 εκατ. ευρώ για μία οικογένεια και σας έπιασε ο πόνος μην ενισχυθούν οι Καγιέν;

- Κύριε Μητσοτάκη, δεν θέλουμε λεφτόδεντρα, κοινωνική δικαιοσύνη θέλουμε και την απαιτούμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ