ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το ασφυκτικό πρέσιγκ αποδίδει καρπούς - Στο Αιγάλεω ο Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ: Το ασφυκτικό πρέσιγκ αποδίδει καρπούς - Στο Αιγάλεω ο Τσίπρας
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να υποσχεθεί επιτέλους φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων κι επιστροφή αυτών των υπερκερδών στο ελληνικό Δημόσιο» INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνουν πως χάρη στην πίεση που του ασκήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε στη δευτερολογία του, κατά τη χθεσινή (23/03) κοινοβουλευτική τους μονομαχία, να υποσχεθεί επιτέλους φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων κι επιστροφή αυτών των υπερκερδών στο ελληνικό Δημόσιο.

Βεβαίως, όπως επισημαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «ο "παγιδευμένος" πρωθυπουργός κινήθηκε πάλι στη σφαίρα της αοριστολογίας, δίχως να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και χωρίς να δεσμευτεί πως αυτή η έκτακτη φορολόγηση θα έχει αναδρομική ισχύ».

Στην Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν πως μέχρι χθες στην κυβέρνηση έλεγαν πως δεν υπάρχουν υπερκέρδη:

«Ο κ. Μητσοτάκης, μετά την πίεση του κ. Τσίπρα με τα στοιχεία από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για υπερκέρδη 1,4 δισ. ευρώ και την προτροπή πλέον και της Κομισιόν, θυμήθηκε φορολόγησή τους με 90% κάποια στιγμή στο μέλλον, γιατί δήθεν περιμένει στοιχεία από τη ΡΑΕ. Για κακή του τύχη, όμως, η εφημερίδα Καθημερινή αποκάλυψε ότι τα στοιχεία που δήθεν περιμένει τα λαμβάνει κάθε ημέρα από τη ΡΑΕ τόσο το υπουργείο Ενέργειας όσο και το Μέγαρο Μαξίμου».

Ταυτοχρόνως, κάνουν λόγο για την «εικόνα ενός στριμωγμένου πρωθυπουργού», όπως φάνηκε κι από τις απαντήσεις που έδωσε περί εκλογών στο τέλος της τετραετίας και μη νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου.

«Κι από τη δημοσκόπηση της Marc, όπως και με της Metron Analysis, γίνεται αντιληπτό ότι ΝΔ, αλλά και ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε κάθοδο κι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε άνοδο. Αυτή είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει κι ενδεχομένως και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης πράγματι να εξαντλήσει την τετραετία και να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ευνοώντας στην ουσία εμάς που θα είμαστε πρώτο κόμμα», παρατηρούν οι ίδιες πηγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή δεν ανέδειξε μόνο πως εδώ κι έξι μήνες πληρώνουμε την ακρίβεια Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζουν «dealer της αισχροκέρδειας», λόγω εγκληματικών επιλογών (βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο, περαιτέρω πρόσδεση της Ελλάδας στο φυσικό αέριο λόγω της διαπραγμάτευσης Σκρέκα – ΔΕΠΑ με Gazprom, ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ εν μέσω ενεργειακής κρίσης), αλλά και τη δομική διαφορά της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη από το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και τις προτάσεις του: «Ο κ. Μητσοτάκης με τις αγορές και την αυτορρύθμισή τους, ο κ. Τσίπρας με ένα ισχυρό ανθρώπινο κράτος».

Με βάση τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν πιστεύει στην αλλαγή μοντέλου και παραμένει προσκολλημένη στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της: «Οι πολίτες εδώ κι έξι μήνες πληρώνουν τις “αγορές” του κ. Μητσοτάκη στους λογαριασμούς τους και στο σούπερ μάρκετ, ενώ δεν έχει έρθει ακόμα η ακρίβεια του πολέμου».

Στο ίδιο πλαίσιο, υπενθυμίζουν πως ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μιλά για την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη εδώ και τέσσερις μήνες και πριν λίγες ημέρες κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως δεν υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε χθες πως τελικώς υπάρχουν.

«Συμπτωματικώς», μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του προσχεδίου της Συνόδου Κορυφής που καλούσε σε φορολόγηση των υπερκερδών:«Η αρχική αόριστη αναφορά Μητσοτάκη σε συνεισφορά των εταιρειών από τα υπερκέρδη τους έγινε φορολόγηση 90%» στη δευτερολογία του, αφού τον πίεσε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας μάλιστα αναδρομική ισχύ και να γίνει με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ κι όχι τους ισολογισμούς που θα δημοσιευτούν».

Επίσης, πάντοτε κατά τους συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν απάντησε ποτέ ο πρωθυπουργός γιατί αρνείται τη μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ για καύσιμα και τρόφιμα που τόσες χώρες υιοθετούν, ενώ την ίδια ώρα εξαντλεί δημοσιονομικό χώρο σε 1,5 δισ. ευρώ για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης αντί για 13η σύνταξη, καθώς και 6,6 δισ. ευρώ για απευθείας αναθέσεις: «Όλα στη ζωή είναι ζήτημα προτεραιοτήτων, αυτές είναι οι προτεραιότητες Μητσοτάκη».

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, χαρακτηρίζουν ως «ακόμα πιο ενδιαφέρουσες τις πολιτικές δεσμεύσεις που αναγκάστηκε να κάνει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός και οι οποίες αν τηρηθούν, επιβεβαιώνουν το πολιτικό του τέλος».

Λένε, δηλαδή, πως σε αντίθεση με το σχεδιασμό του, αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι:

  • «Δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο: Αν το κάνει όχι μόνο διαψεύδει τη δημοσκοπική του υπεροχή, αλλά επιβεβαιώνει και την κατάρρευσή του.
  • Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας γιατί δήθεν κόπτεται για τη σταθερότητα. Η μόνη σταθερότητα που υπάρχει είναι πως πάει την κοινωνία σταθερά στα βράχια.
  • Δεν θα επιδιώξει κυβέρνηση από την επερχόμενη κάλπη της απλής αναλογικής, άρα αφενός δεν του βγαίνουν τα κουκιά, αφετέρου βάζει τη χώρα σε περιπέτειες, εκβιάζοντας μονοκομματική ασυδοσία, και, τρίτον, λέει στους ψηφοφόρους του πως δεν έχει σημασία η πρώτη κάλπη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής», συμπληρώνουν με νόημα στην Κουμουνδούρου.

Όπως κι αν έχει, το ασφυκτικό πρέσιγκ στην κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τα ζητήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που πλήττουν τα λαϊκά νοικοκυριά θα συνεχιστεί και σήμερα, αυτή τη φορά από το Αιγάλεω όπου και θα περιοδεύσει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί την τοπική αγορά, όπου θα έχει την ευκαιρία να αφουγκραστεί την αγωνία της επιβίωσης των καταστηματαρχών και πολιτών της λαϊκής αυτής γειτονιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ