ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης η επάρκεια τροφίμων λόγω Ουκρανίας

Οικονόμου: Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης η επάρκεια τροφίμων λόγω Ουκρανίας
Προς αποφυγήν παρερμηνειών, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι δεν υφίσταται επισιτιστική κρίση στη χώρα και το αντικείμενο της σύσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιώργο Γεωργαντά «θα είναι να εξετάσουμε τους κινδύνους» INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την κυβερνητική ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία στην εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα διεμήνυσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία «ένα θέμα θα είναι και τα αποθέματα και οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσουμε για να υπάρχει επάρκεια σε προϊόντα και τρόφιμα που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Προς αποφυγήν παρερμηνειών, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι δεν υφίσταται επισιτιστική κρίση στη χώρα και το αντικείμενο της σύσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιώργο Γεωργαντά «θα είναι να εξετάσουμε τους κινδύνους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε την διορία που έχει δοθεί στις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που εμπορεύονται συγκεκριμένα προϊόντα να προβούν σε απογραφή των αποθεμάτων τους:

«Η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη δήλωση των αποθεμάτων σε μια σειρά από προϊόντα που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Αναφερόμενος στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για επιβολή έκτακτης εισφοράς της τάξης του 90% στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε: «H εντολή που έχει δοθεί στη ΡΑΕ είναι το συντομότερο δυνατόν να έχουμε τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός».

Υπενθύμισε δε, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε νομοθέτηση για τον έλεγχο αισχροκέρδειας σε 3.500 σημεία στην αγορά, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα 500.000 ευρώ.

Προειδοποίησε δε ότι «οι αρμόδιοι μηχανισμοί θα συνεχίσουν χωρίς καμία ανοχή. Κανείς δεν δικαιούται να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολλών».

«Η κυβέρνηση με πράξεις και στο πλαίσιο που επιτρέπουν τα όρια της οικονομίας και με στήριξη των εργαλείων ελέγχου αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια σε όλο το φάσμα της αγοράς», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τη χθεσινή μάχη Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή

Στον απόηχο της χθεσινής σύγκρουσης στην ολομέλεια της Βουλής, ο Γιάννης Οικονόμου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή στάσης στο νομοσχέδιο που εμπεριείχε τις ρυθμίσεις για τον νέο ΕΝΦΙΑ:

«Είναι τραγελαφικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ανεμούριο. Ενώ ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ, λίγο αργότερα άλλαξε θέση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επέκτεινε τα βέλη του: Ενώ είχαν πει ότι θα ψηφίσουν τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Τσίπρας φάνηκε για άλλη μια φορά συνεπής στην ασυνέπειά του».

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε τη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, στα ζητήματα της ακρίβειας, ξεπερασμένη από την πραγματικότητα και υποστήριξε.

«Για εμάς αντίπαλος δεν είναι ο κ. Τσίπρας αλλά η ακρίβεια και η ανησυχία των πολιτών. Στην κοινωνία απευθύνονται και οι πολιτικές μας που προσπαθούν με πράξεις κι όχι κούφια λόγια να ανακουφίσουν. Κάνουμε ότι μπορούμε στα πλαίσια των δυνατότητων μας και στηρίζουν τους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ