ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαριούπολη: Κοινές επιχειρήσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Γαλλίας για εκκένωση αμάχων

Μαριούπολη: Κοινές επιχειρήσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Γαλλίας για εκκένωση αμάχων
Για την προσπάθεια οργάνωσης μιας ανθρωπιστικής αποστολής στην Μαριούπολη, η οποία δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή ρωσική επίθεση η οποία, δυστυχώς, δεν κάνει διάκριση μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των αμάχων, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

Κοινές επιχειρήσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Γαλλίας για την εκκένωση αμάχων από τη Μαριούπολη προανήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν. Για τη διοργάνωση ανθρωπιστικής αποστολής έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω για ακόμη μια φορά με τον Πρόεδρο Zelenskyy. Τον ευχαρίστησα για τις ευχές του για την εθνική μας εορτή. Του θύμισα πόσο σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης έπαιξε η Οδησσός και συνολικά η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

»Τον προσκάλεσα να απευθυνθεί στη Βουλή και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορέσουμε να το οργανώσουμε τις επόμενες μέρες. Θεωρώ σημαντικό να ακουστεί και στο Εθνικό Κοινοβούλιο το μήνυμα ενός Προέδρου ο οποίος αμύνεται, ο ίδιος και η χώρα του, απέναντι σε μια βάρβαρη και παράνομη εισβολή.

»Και προσφέρθηκα, επίσης, σε συνεννόηση και με άλλες χώρες, με πρώτη την Γαλλία, να εξετάσουμε αν μπορούμε να οργανώσουμε μια ανθρωπιστική αποστολή για την Μαριούπολη, η οποία δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή ρωσική επίθεση η οποία, δυστυχώς, δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των αμάχων.

»Συμπεριλάβαμε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μία ρητή αναφορά στην Μαριούπολη και θα είναι πραγματικά ευχής έργον εάν η Ρωσία αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική των επιθέσεων, χωρίς καμία διάκριση, με αθώα θύματα, τη στριμώχνει ακόμα περισσότερο στη γωνία και κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη μιας επίλυσης, μιας κατ’ αρχάς εκεχειρίας, για να σταματήσουν σε πρώτη φάση οι εχθροπραξίες.»

O Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως το σχέδιό του για την οργάνωση της εκκένωσης της Μαριούπολης συζητήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης και σε συνεργασία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η δική μας ομάδα συντονίζει» δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι αναζητά «περισσότερα μέρη για να συμμετάσχουν σε αυτή την επιχείρηση» η οποία θα πραγματοποιηθεί «τις επόμενες ημέρες».

Μέχρι στιγμής, όπως είπε, σε αυτή θα συμμετάσχουν η Ελλάδα και η Τουρκία.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να έχει επιπλέον συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα «στις επόμενες ώρες» σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και οποιαδήποτε σχέδια να βοηθηθούν οι άνθρωποι να φύγουν από την Μαριούπολη.

Το νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, μια πόλη 400.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, σφυροκοπείται αδιάκοπα από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι με μικρή πρόσβαση σε τρόφιμα, ρεύμα ή θερμότητα, ενώ η πόλη γύρω τους έχει μετατραπεί σε ερείπια.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ προς Ρωσία: Να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου και η στοχοποίηση αμάχων

Ομαδικοί τάφοι στη Μαριούπολη - Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ