ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Κερδισμένος ο Τσίπρας από τις Βρυξέλλες» κι ας μην ήταν παρών

ΣΥΡΙΖΑ: «Κερδισμένος ο Τσίπρας από τις Βρυξέλλες» κι ας μην ήταν παρών
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας INTIME

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να μην βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο αυτός ήταν ο μεγάλος κερδισμένος, όπως υποστηρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Κι αυτό γιατί η νίκη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας- συν τοις άλλοις δύο σοσιαλιστικών κυβερνήσεων- ως προς το κοινό τους αίτημα για πλαφόν στα καύσιμα και μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος απόδειξε, όπως διατείνονται στην αξιωματική αντιπολίτευση, πως η σχετική επιχειρηματολογία του προέδρου τους το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ρεαλιστικότατη και, από την άλλη, η αντίστοιχη του πρωθυπουργού, ο οποίος μέχρι πρότινος αρνείτο πως υπάρχουν υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, το λιγότερο έωλη.

Σημειώνουν, εξάλλου, για να ακούν όσοι διακινούν σχετικά σενάρια πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παραβρέθηκε στην προσύνοδο των Σοσιαλιστών απλούστατα γιατί αυτή δεν πραγματοποιήθηκε!

Σε σχέση, εξάλλου, με τον κουρνιαχτό που έχει σηκωθεί για τη συναυλία ειρήνης της Τρίτης στα Προπύλαια, στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση με την «υστερική προπαγάνδα» της είναι να πιστώσει την αναμενόμενη κοσμοσυρροή στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

«Κακό του κεφαλιού τους», αναφέρουν χαρακτηριστικώς.

Όπως κι αν έχει, ο κ. Τσίπρας δεν είναι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει το σχεδιασμό για εκλογές ακόμα και μέσα στην άνοιξη, γι’ αυτό και ζητά εκλογική ετοιμότητα από τους κομματικούς συνομιλητές του.

Όσον αφορά τα εσωκομματικά, ξεκινά την Παρασκευή, 1η Απριλίου κι ολοκληρώνεται την Κυριακή, 3 του μηνός η διαδικασία εκλογής των συνέδρων του τρίτου συνεδρίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί 14 με 17 Απριλίου.

Οι περίπου 5.000 σύνεδροι θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το μετασχηματισμό του κόμματος οι οποίες προκαλούν εσωκομματικές έριδες, όπως για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, αλλά και για την καθιέρωση ορίου τριών συνεχόμενων θητειών για τα βουλευτικά και κομματικά αξιώματα.

Η προεδρική πτέρυγα, πάντως, (Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ, πασοκογενείς, ΔΗΜΑΡ, Γέφυρα) σημειώνει με νόημα πως στα κείμενα θέσεων όσων την απαρτίζουν η Ομπρέλα στέκεται αποκλειστικώς στα εσωκομματικά και στη μη πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δίχως να αναφέρεται καθόλου στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

«Σαν να μην την απασχολεί ιδιαιτέρως ή και να μην την ενδιαφέρει αν ο Τσίπρας ξανακυβερνήσει τη χώρα», παρατηρούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ