ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί τάπητος στο Μαξίμου ακρίβεια και επισιτιστικός κίνδυνος λόγω πολέμου στην Ουκρανία

Επί τάπητος στο Μαξίμου ακρίβεια και επισιτιστικός κίνδυνος λόγω πολέμου στην Ουκρανία
Τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά λόγω του πολέμου θα τις δούμε μακροπρόθεσμα, εκτιμούν οι ειδικοί INTIME

Το ζήτημα της ακρίβειας και της αποτροπής κάθε επισιτιστικού κινδύνου θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα. 

Εν μέσω ράλι ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα σε σειρά προϊόντων και βασικά αγαθά, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά τον οδικό άξονα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, καταναλωτών και αγροτών.

Δημητριακά, αλεύρι, σιτηρά, ψωμί, ηλιέλαιο, είναι μερικά από τα βασικά αγαθά για τα οποία προβλέπονται ανατιμήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αφού οι έως τώρα αυξήσεις, είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και της ανόδου της τιμής της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα θα τεθούν στη σύσκεψη μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και ο υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντάς.

H σύσκεψη θα επικεντρωθεί επίσης στα θέματα της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών και της εκτόξευσης των τιμών των λιπασμάτων, ενώ -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- η κυβέρνηση έχει πρόθεση να διαθέσει 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με τον αρμόδιο υπουργό να προχωρά σε ανακοινώσεις για τον τρόπο ενίσχυσης τις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται ότι μέσω διάταξης που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το Μαξίμου έχει καλέσει τις επιχειρήσεις να δηλώσουν τα αποθέματά τους σε σιτηρά, λιπάσματα, ζωοτροφές, και σπορέλαια, με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να διεβεβαιώνουν ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα για πολλούς μήνες ακόμη, με εξαίρεση το ηλιέλαιο.

«Αύξηση έως 70% μέσα σε μια εβδομάδα στο αλεύρι»

Οι κύριες χώρες εισαγωγής σιτηρών στη χώρα μας είναι η Ουκρανία και η Ρωσία, απ΄όπου εισάγουμε το 30%, αφού η χώρα μας δεν έχει αυτάρκεια στα σιτηρά. Που θα φτάσει η τιμή του ψωμιού, τώρα που «έκλεισαν» οι βασικοί μας προμηθευτές, αναρωτιέται ο καταναλωτής.

Μιλώντας στο CNN Greece o πρόεδρος Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, σημειώνει ότι «το αλεύρι αυξήθηκε κατά 70% από την προηγούμενη εβδομάδα».

«Από 294 δολ. έφτασε στα 450 δολ. ο τόνος. Εν τω μεταξύ, τις πρώτες μέρες του πολέμου χώρες παραγωγής σιτηρών όπως η Ρουμανία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Σερβία και η Γαλλία σταμάτησαν τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα να επηρεάσει τις τιμές. Ωστόσο, αρχίζει και ομαλοποιείται η αγορά καθώς γίνονται και πάλι εξαγωγές από τις χώρες αυτές, άρα δεν πιστέυω ότι υπάρχει περίπτωση να έχουμε έλλειψη», εξηγεί.

Ο ίδιος πιστεύει πως η αύξηση στο ψωμί θα είναι 0,10 λεπτά.

Ο κ. Κιούσης δηλώνει ικανοποιημένος ως προς την κρατική επιδότηση στο ρεύμα, στη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς «φτάνει το ποσοστό 80-90% και με αναδρομική ισχύ για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο. Κρίνουμε ότι θα δοθεί μία ανάσα στα ήδη μεγάλα κόστη και τις υποχρεώσεις που καλούνται να καλύψουν οι αρτοποιοί».

«Οι φούρνοι δουλεύουν με τριπλάσιο κόστος ενέργειας από πέρυσι»

Ο Λευτέρης Κιοσές, Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), εξηγεί στο CNN Greeceότι «ακόμα δεν έχει καταγραφεί η επίδραση του πολέμου στις τιμές. Η ακρίβεια που βλέπουμε είναι από την πανδημία. Οι αυξήσεις έρχονται λόγω της ενέργειας, λόγω των αυξήσεων του πετρελαίου».

Προσθέτει ακόμη ότι: «Τα προϊόντα που έχουν σχέση με την Ουκρανία περιμένουμε να αυξηθούν αλλά ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα σε ποιο βαθμό θα φτάσει αυτή η αύξηση. Μπορεί οι ανατιμήσεις να γίνουν σε βάθος χρόνου, ίσως τους επόμενους μήνες».

Όσον αφορά τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά λέει ότι: «Η αύξηση που υπάρχει στο φυτικό έλαιο, δεν οφείλεται στον πόλεμο. Είναι ήδη από τον Ιανουάριο αυξημένες οι τιμές των φυτικών ελαίων και μάλιστα πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι λόγω πανδημίας».

Σύμφωνα με τον κ. Κιοσέ, ακρίβεια θα δούμε σε προϊόντα που προέρχονται από την Ουκρανία, όπως τα δημητριακά, τα σιτηρά και το μαλακό αλεύρι.

«Σκληρό αλεύρι έχουμε στην Ελλάδα, δεν νομίζω να δούμε αύξηση σε αυτό. Όσον αφορά το ψωμί, ακριβαίνει γιατί επηρεάζεται από την αύξηση της τιμής της ενέργειας. Οι φούρνοι δουλεύουν με τριπλάσιο κόστος ενέργειας από αυτό που δούλευαν την προηγούμενη χρονιά» λέει ο κ. Κιοσές.

Ο ίδιος αναφέρει ένα παράδειγμα γι’ αυτό: «Ένας φούρνος που έδινε 1.000 ευρώ για ρεύμα, τώρα δίνει 3.000 ευρώ. Από αυτό και μόνο θα αυξηθεί και το ψωμί. Δηλαδή βλέπουμε ότι η αύξηση είναι επακόλουθο της ανόδου της τιμής της ενέργειας, παρά λόγω της αύξησης των ίδιων των προϊόντων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα δούμε αύξηση σε βασικά αγαθά».

Οι αυξήσεις στο ηλιέλαιο επηρεάζουν την εστίαση, όχι τα νοικοκυριά

Σχετικά με την ανησυχία των καταναλωτών και τη συνήθεια να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων στα ράφια των σπιτιών τους, λόγω ανησυχίας, όπως συνέβη και το πρώτο διάστημα της πανδημίας, ο κ. Λευτέρης Κιοσές επισημαίνει ότι: «Στους καταναλωτές λέμε να μην πανικοβάλλονται και τρέχουν στα μαγαζιά. Υπάρχει επάρκεια προϊόντων όπως λένε και οι αρμόδιοι. Αλλά αν τρέχουμε όλοι στα σούπερ μάρκετ και αδειάζουμε τα ράφια, πολύ φοβάμαι ότι το πρόβλημα θα προκύψει από εμάς τους καταναλωτές».

Σχετικά με το ηλιέλαιο που γίνεται ιδιαίτερος λόγος εξαιτίας της ακρίβειας λέει ότι:

«Στην πραγματικότητα το ηλιέλαιο δεν έχει μεγάλη ζήτηση. Πόσα κιλά να καταναλώσει ο καθένας; Αντιθέτως, ο κλάδος των επιχειρηματιών της εστίασης θα αντιμετωπίσουν την ακρίβεια γιατί προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες σε σχέση με μια νοικοκυρά».

ΕΚΠΟΙΖΩ: Το 80% των καταγγελιών αφορά το ενεργειακό κόστος

«Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει», προβλέπει η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου και προσθέσει ότι «πλήττεται το μέσο νοικοκυριό από τη λαίλαπα των ανατιμήσεων», ενώ το «80% των καταγγελιών αφορούν υπέρογκες πληρωμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο». Αναφέρει ακόμη ότι το μείζον κοινωνικό πρόβλημα είναι η ακρίβεια, όχι μόνο στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και λοιπών καυσίμων, αλλά και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η κατάσταση ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς. «Ακόμα δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις του πολέμου στην τσέπη μας. Οι περισσότεροι καταναλωτές πληρώνουν μόνο έναντι για τους λογαριασμούς, αδυνατώντας να ξοφλήσουν το συνολικό χρέος», λέει η ίδια και επισημαίνει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα περισσότερα μέτρα για τα νοικοκυριά γιατί οι συνεχόμενες αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, θα αναγκάσει τους καταναλωτές να σηκώσουν «τα χέρια ψηλά» και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής, που όταν εφαρμόζεται οδηγεί σε υπέρογκες, άδικες, αδιανόητες και αδιαφανείς χρεώσεις που διπλασιάζουν, τριπλασιάζουν ή πολλαπλασιάζουν το κόστος της kwh.

«Πρόκειται για αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές των προμηθευτών ενέργειας», επισημαίνει η ίδια.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία, δυστυχώς θα φέρει αυξήσεις οι οποίες θα κρατήσουν πολύ καιρό. Προβλέπω για το 2022 και το 2023 και ελπίζω να μην διαρκέσει παραπάνω. Αν δεν αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά η ακρίβεια ήρθε για να μείνει στη χώρα μας», επισημαίνει η κυρία Καλαποθαράκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ