ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για την επισιτιστική επάρκεια

Οικονόμου: Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για την επισιτιστική επάρκεια
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (φωτογραφία αρχείου) INTIME/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημέσωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με φόντο τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. 

«Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός στο CNN ο κόσμος άλλαξε και άλλαξε βίαια, γρήγορα και επιβαρυντικά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναφέρθηκε στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν ολόκληρος ο πλανήτης, αλλά και οι ευρωπαϊκοί λαοί, ειδικότερα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Είπε πως στην ανθρωπιστική κρίση και στην προσφυγιά που βιώνει τόσο άδικα ένας ολόκληρος λαός προστίθενται ήδη σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη από τις οποίες αναπόφευκτα πλήττεται και η χώρα μας. Επίσης, ότι όσο δεν σταματούν οι εχθροπραξίες δεν διαφαίνεται κάποιος εύκολος και σχετικά γρήγορος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η ουκρανική κρίση.

Ο κ. Οικονόμου έκανε ειδική αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω ενός δυναμικού σχεδίου ανταπόκρισης που εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο αρχικά για τις συνέπειες της πανδημίας. Στη συνέχεια στους βασικούς άξονες του σχεδίου αυτού η κυβέρνηση προσθέτει στοιχεία και πολιτικές και εξαντλεί κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη ιδιαιτέρως των πιο αδύναμων πολιτών.

«Εργαζόμαστε σκληρά και δεν πρόκειται σε καμία φάση να βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις ή πολύ περισσότερο να παραδοθούμε σ' αυτές», είπε χαρακτηριστικά. «Διεκδικούμε ταυτόχρονα ευρωπαϊκές λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο», τόνισε ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην παρέμβαση του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επισημαίνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στις προτάσεις που είχε διατυπώσει με επιστολή του προς την κ. φον ντερ Λάιεν και είχε στη συνέχεια συζητήσει με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου. Επέμεινε στην ανάγκη να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να ορθωθεί ένα πανευρωπαϊκό τείχος άμυνας στα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας και να εξασφαλισθούν χαμηλότερες τιμές, ανέφερε ο κ. Οικονόμου. Αποτέλεσμα ήταν ότι επετεύχθη ρητή αναφορά στα συμπεράσματα μετά από πολλές διαβουλεύσεις. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί να καταθέσει προτάσεις μέχρι τον Μάιο για την απεξάρτηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου.

«Η πολιτική είναι εδώ για να δίνει λύσεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ούτε σε εθνικό αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε. Σημαντική χαρακτήρισε και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να συζητά με μεγάλους προμηθευτές για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτό το στήριξε η Ελλάδα επικαλούμενη και το παράδειγμα της ενιαίας αγοράς εμβολίων, πρόσθεσε.

Ειδική αναφορά έκανε στη συμφωνία Μπάιντεν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προμήθεια από την ΕΕ επιπλέον 15 δισ. κυβ. μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2022, αλλά και στο ζήτημα που τέθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου για την ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση και την ανάγκη προετοιμασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόνισε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών, αλλά ξεκινά σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για να εξεταστεί το ζήτημα. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη θεσπισμένη διάταξη καταγραφής αποθεμάτων σε επτά πολύ σημαντικές κατηγορίες προϊόντων, που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας. Στην ίδια κατεύθυνση διευκολύνουν και οι έλεγχοι που γίνονται καθημερινά, όπως είπε. Ξεχωριστά αναφέρθηκε και στον κόφτη για τα κέρδη αλλά και στο γεγονός ότι σχεδιάζεται η φορολόγηση με 90% όποιων υπερκερδών εταιρειών ενέργειας.

Ακολούθως ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για ασύστολα ψεύδη και ακραίο λαϊκισμό. «Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα αποδεικνύει για πολλοστή φορά την αδυναμία αντίληψης της σοβαρότητας των διεθνών κρίσεων», αλλά και «μια απόπειρα πόλωσης και διχασμού», είπε.

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού στον Ουκρανό πρόεδρο να απευθυνθεί στην Ελληνική Βουλή αλλά και στους αγώνες των Ελλήνων στη διάρκεια της ιστορίας τους και στο γεγονός ότι είχαμε στο πλευρό μας τις διεθνείς δυνάμεις της ελευθερίας, όπως τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά: «Όποια μέτρα ήταν να ανακοινώσουμε τα έχουμε ήδη ανακοινώσει. Συνεχίζουμε συστηματικά να δίνουμε τη μάχη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει τον κόσμο. Αλλά ο αντίπαλός μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ακρίβεια», απάντησε ερωτηθείς για την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα διαχείρισης της ακρίβειας ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει την επιβολή πλαφόν εδώ και 20 μέρες στις τιμές ενέργειας του χοντρεμπορίου.

Για τη στάση της Τουρκίας στο ουκρανικό ζήτημα, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη απέναντι στη Ρωσία με τους συμμαχους στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους στην ΕΕ. Όλος ο δυτικός κόσμος έχει τεθεί απέναντι στον επεκτατισμό της Ρωσίας».

Καταλήγοντας, είπε πως η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην ανθρωπιστική αποστολή στη Μαριούπολη. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Γαλλίας και θα υπάρξουν λεπτομέρειες προσεχώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ