ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Πέμπτη 7 Απριλίου η ομιλία Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Την Πέμπτη 7 Απριλίου η ομιλία Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι Oficina de Prensa de la Presidencia de Ucrania vía AP

Την Πέμπτη 7 Απριλίου θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι μετά την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι λεπτομέρειες της ομιλίας του κ. Ζελένσκι στη Βουλή συζητήθηκαν στη συνάντηση του Προέδρου του Σώματος Κώστα Τασούλα με τον Ουκρανό Πρέσβη Σεργκι Σουτένκο. Όπως ενημέρωσε ο κ. Τασούλας μετά το πέρας της συνάντησης, ο Ουκρανός πρόεδρος θα απευθυνθεί στην εθνική αντιπροσωπεία την Πέμπτη 7 Απριλίου, γύρω στις 12 το μεσημέρι. Η ομιλία του θα διαρκέσει 10 έως 15 λεπτά και θα κληθούν να την παρακολουθήσουν και οι 300 βουλευτές. Θα υπάρχει μετάφραση και στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Τον κ. Ζελέκσκι, που έχει μιλήσει σε διάφορες εθνικές αντιπροσωπείες, ζητώντας τη στήριξη των λαών στον πόλεμο που διαξέγεται στη χώρα του, θα καλωσορίσει με σχετικό μήνυμα του ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. Σύμφωνα με πληροφορίες η ουκρανική πλευρά εξέφρασε το αίτημα να υπάρξει και τοποθέτηση του Κώστα Τασούλα μετά την ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, το οποίο έγινε δεκτό.

Θετικά τάσσονται ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου στην ελληνική Βουλή, ενώ ενστάσεις έχει εκφράσει το ΚΚΕ. Αντιρρήσεις διατυπώνει η Ελληνική Λύση.

Οι ξένοι ηγέτες που έχουν μιλήσει στη Βουλή

Στο ελληνικό Κοινοβούλιο μετά τη μεταπολίτευση έχουν μιλήσει αρκετοί ξένοι ηγέτες.

Στις 18/71991 είχε μιλήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ George Bush, στις 6/6/2008 ο πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy και στις 23/11/2010 ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας.

Πέντε χρόνια αργότερα, στις 23/10/2015 πραγματοποιήθηκε η ομιλία του προέδρου της Γαλλίας Francois Hollande και λίγο αργότερα, στις 22/12/2015 σε ειδική συνεδρίαση για την Παλαιστίνη έδωσε το παρών ο πρόεδρος της Mahmoud Abbas. Ο Mahmoud Abbas την ίδια ημέρα απευθύνθηκε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στις 22/1/2016 στην εθνική αντιπροσωπεία μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου και στις 26/4/2018 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Junker.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ