ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η εκλογή των συνέδρων και οι ημερομηνίες για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Η εκλογή των συνέδρων και οι ημερομηνίες για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μέχρι κι αύριο Τετάρτη θα μπορούν να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους στην κατά τόπο ή κατά κλάδο Οργάνωση Μελών (ΟΜ) όσοι επιθυμούν να είναι σύνεδροι στο τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που πραγματοποιείται 14 με 17 Απριλίου στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο.

Η ψηφοφορία για τους συνέδρους θα διεξαχθεί το προσεχές Παρασκευοσαββατοκύριακο 1- 3 Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κάθε ΟΜ, ιδίως οι πιο μεγάλες, μπορεί να επιλέξει η ψηφοφορία στα γραφεία της να κρατήσει και δύο ημέρες αν η συμμετοχή είναι μεγάλη.

Το εκλογικό μέτρο είναι ένα προς δέκα, το οποίο σημαίνει, για παράδειγμα, πως από τα 100 μέλη της ΟΜ Βέροιας οι δέκα θα εκλεγούν σύνεδροι.

Σημειωτέον, επίσης, πως υποψήφιοι σύνεδροι είναι ακόμα και οι βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι πρέπει να εκλεγούν από την ΟΜ που ανήκουν για να μπορέσουν να δώσουν το «παρών» στο συνέδριο.

Πέραν, εξάλλου, των περίπου 5.000 εκλεγμένων συνέδρων, σύνεδροι θα είναι και προσωπικότητες που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτό και οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τις 250 σε αριθμό.

Θα έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν στο συνέδριο, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα έχουν και δικαίωμα ψήφου.

Όσον αφορά την ημερομηνία για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα περίπου 60.000 μέλη, κυκλοφορούν ως επικρατέστερες ημερομηνίες η 15η και η 22α Μαΐου αντί της αρχικώς επικρατέστερης 8ης Μαΐου κι αυτό λόγω τεχνικών ζητημάτων.

Η σχετική συζήτηση, πάντως, είναι πρωθύστερη από τη στιγμή που θα πρέπει πρώτα το συνέδριο να υπερψηφίσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή από τη βάση.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου δεν μπορεί καν να συζητήσει το θέμα, αφού θα ήταν σαν να προκαταλάμβανε την απόφαση του συνεδρίου.

Όσον αφορά τα ευρύτερα εκλογικά σενάρια, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην επιθυμεί το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη κάλπη αποτελεί ένα ακόμα αυτογκόλ του στο δρόμο προς την πολιτική του ήττα.

Κι αυτό γιατί αποσυσπειρώνει τη ΝΔ την ίδια ώρα που ενδυναμώνει το σενάριο σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και ΚΙΝΑΛ.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας θα δώσει σήμερα το πρωί συνέντευξη στον Γιώργο Παπαδάκη, στην εκπομπή του «Καλημέρα Ελλάδα» και στον ΑΝΤ1, ενώ αύριο Τετάρτη θα περιοδεύσει στην Πάτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ