ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Οβιδιακή κυβίστηση» Μητσοτάκη για τις κυβερνήσεις συνεργασίας - «Ραγδαία η φθορά του»

ΣΥΡΙΖΑ: «Οβιδιακή κυβίστηση» Μητσοτάκη για τις κυβερνήσεις συνεργασίας - «Ραγδαία η φθορά του»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας INTIME

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κάνουν λόγο για οβιδιακή μεταστροφή- κυβίστηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας, η οποία, κατά τους ίδιους, είναι ενδεικτική του αδιεξόδου και της ραγδαίας κατάρρευσης της ΝΔ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν πως πριν μία εβδομάδα (23 Μαρτίου) χαρακτήριζε «πειραματισμούς» κι «εφήμερες συμμαχίες που δεν αντέχουν» τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωνε στη δευτερολογία του στη Βουλή πως «σήμερα αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα πρώτα και πάνω από όλα είναι πολιτική σταθερότητα. Δεν χρειάζεται πειραματισμούς, δεν χρειάζεται εφήμερες συμμαχίες οι οποίες δεν θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου».

Έξι ημέρες αργότερα, ωστόσο, στις 29 Μαρτίου, από το «αυτοδυναμία ή χάος» ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στο «δεν είναι στόχος επί τούτου η αυτοδυναμία» κι «ο λαός θα επιλέξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή δύο κόμματα».

«Όσο καταρρέει, τόσο θα απογυμνώνονται τα επιχειρήματα και η στρατηγική του», επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου.

Οι ίδιες πηγές παρατηρούν πως ο πρωθυπουργός:

- «Διαψεύδει μόνος του πολλές δημοσκοπήσεις που με μεθοδολογικές ακροβασίες προσπαθούν ακόμα να εμφανίσουν σενάρια αυτοδυναμίας της ΝΔ, αφού παραδέχεται ότι δεν υπάρχει αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες κάλπες.

- Παραδέχεται ηττοπαθώς ότι η αυτοδυναμία ήταν μία επικοινωνιακή φούσκα, ενώ απαξιώνει την πρώτη κάλπη, ναρκοθετώντας το αποτέλεσμα της ΝΔ, αφού οδηγεί σε αποσυσπείρωση την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής.

- Παραδέχεται την κατάρρευση της ΝΔ και τη ραγδαία φθορά, η οποία δεν μπορεί να αντιστραφεί κι εντείνεται, με τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής για το μείζον θέμα της ακρίβειας να έχουν απαξιωθεί από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε όλες τις μετρήσεις.

- Ενισχύει την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και του κ. Τσίπρα, που εξαρχής έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι πρώτες κάλπες μπορούν να δώσουν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Επίσης, η στρατηγική του πάλι χωλαίνει, αφού από τη μία ανοίγει παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά από την άλλη απαξιώνει την πρώτη κάλπη.

- Δείχνει πως θα επιχειρήσει να πιέσει την Ελληνική Λύση και πρωτίστως το ΚΙΝΑΛ, στο οποίο αποσκοπεί για σχηματισμό κυβέρνησης. Πρέπει να πει με ποιον θα πάει να κάνει κυβέρνηση και στη βάση ποιου προγράμματος. Την ίδια ώρα, το ΚΙΝΑΛ το προσεχές χρονικό διάστημα θα κληθεί ακόμα πιο επιτακτικώς να πάρει θέση για το πώς, με ποιες προγραμματικές δεσμεύσεις κι από ποιους θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις εκλογές για να βγει από την κρίση, γνωρίζοντας τα αποτελέσματα της τριετούς διακυβέρνησης 2012- 2015.

- Καταρρίπτει το μέχρι σήμερα αφήγημά του πως σταθερότητα υπάρχει μόνο με αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς και το εκβιαστικό του δίλημμα “αυτοδυναμία ή χάος”. Το δίλημμα των εκλογών όσο περνά ο καιρός θα είναι “σταθερότητα ή Μητσοτάκης”.

- Επιβεβαιώνει ότι οι μόνες σταθερές κυβερνήσεις, αφού επικαλείται τη σταθερότητα, είναι αυτές συνεργασίας κι όχι της μονοκομματικής αυθαιρεσίας. Η πιο σταθερή κυβέρνηση, εξάλλου, των τελευταίων 15 ετών ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ».

Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση εντοπίζουν κάποια «ενδιαφέροντα» ευρήματα από την τελευταία δημοσκόπηση της MRB.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ παρουσιάζει πτώση 2,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αύξηση 1,5% και η διαφορά μειώνεται απότομα κατά 3,6%, από το 11% στο 7,4%.

«Πρόκειται για ουσιαστικό κλείσιμο της ψαλίδας, που επιβεβαιώνει την τάση ραγδαίας φθοράς που προκύπτει από όλες τις μετρήσεις και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ενώ το ΚΙΝΑΛ ή καταγράφει απώλειες ή στην καλύτερη περίπτωση παραμένει σταθερό. Αντιστοίχως, πολύ μεγάλες απώλειες καταγράφει και προσωπικώς ο κ. Μητσοτάκης, που έχει μόλις 4,3% περισσότερες ευνοϊκές γνώμες από τον κ. Τσίπρα», τονίζουν στην Κουμουνδούρου.

Την ίδια ώρα:

• Το 79,8% των πολιτών ανησυχεί για την ακρίβεια.

• Το 75,2% θεωρεί τα μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση αναποτελεσματικά.

• Το 19,1% τα θεωρεί αποτελεσματικά, όταν το 27,8% των πολτών εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα προσέφερε αποτελεσματικότερη στήριξη.

«Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο πραγματικό πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις εκλογές, υπερέχει της κυβέρνησης κατά 8,7% αι αυτή είναι μία ουσιαστική διαφορά», παρατηρούν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον:

• Το 77,4% των πολιτών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

• Το 83,9% πιστεύει ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί με νέες αυξήσεις.

«Τα ποιοτικά στοιχεία για την ακρίβεια, για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων, για την ανασφάλεια των πολιτών, για την απαισιοδοξία για το μέλλον, για τη δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και για την κοινωνικώς αποτελεσματικότερη και δικαιότερη πολιτική που θα εφάρμοζε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δημιουργούν το μίγμα των πολιτικών εξελίξεων», εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ