ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία
Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος κατά την επίσκεψή τους στη φρεγάτα Αδρίας ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, με αφορμή το πρόσφατο τουρκικό μπαράζ παραβιάσεων τόσο των ελληνικών χωρικών υδάτων, όσο και του ελληνικού εναέριου χώρου.

«Σε εποχές που δεχόμαστε την τουρκική προκλητικότητα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις απαντούν σε κάθε πρόκληση, διαφυλάττουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», τόνισε ο Πάνος Καμμένος από τη φρεγάτα «Αδρίας» όπου βρέθηκε την Κυριακή του Πάσχα, μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ζητούμε από όλους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, να σεβαστούν τα σύνορα και να ξέρουν ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν ούτε ένα χιλιοστό στο ελληνικό έδαφος, στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στους ελληνικούς αιθέρες. Ο ελληνικός λαός είναι δίπλα τους», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος αντάλλαξε ευχές με τους αξιωματικούς και το πλήρωμα της φρεγάτας.

Ο κ. Καμμένος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που «παρ' όλη την πίεση που δέχτηκαν και δέχονται από την οικονομική κρίση, με βαθιές περικοπές, συνεχίζουν να έχουν υψηλό ηθικό, προασπιζόμενοι την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

Το υψηλό φρόνημα των ανδρών που επιχειρούν ανοιχτά των Οινουσσών εξήρε νωρίτερα και ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά λίγο πριν την ανάσταση με τους κυβερνήτες και τα πληρώματα των πλοίων ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν στην περιοχή των Οινουσσών, η οποία τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων.

Ο κ. Δρίτσας εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης για το υψηλό φρόνημα, τον επαγγελματισμό, την ψυχραιμία και την αποτελεσματικότητα με την οποία ανταποκρίνονται στην αποστολή τους κι ευχήθηκε στους κυβερνήτες, σε όλα τα μέλη των πληρωμάτων και στις οικογένειες τους Καλή Ανάσταση.

Και μπορεί το Λιμενικό Σώμα να διέψευσε ότι το Μεγάλο Σάββατο τουρκικό σκάφος προσπάθησε να εμποδίσει τη Θεία Λειτουργία στις Οινούσσες, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η τουρκική προκλητικότητα έχει κορυφωθεί, με μπαράζ παραβιάσεων τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου, όσο και των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Μάλιστα για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να ενισχυθεί η ελληνική παρουσία στο ανατολικό Αιγαίο, με μόνιμη πλέον φρουρά στη νησίδα Πασάς (Παναγιά), κοντά στις Οινούσσες.

Οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις έχουν θέσει σε συναγερμό τις τελευταίες ημέρες τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ και σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε να συνεχιστεί η τακτική των αναχαιτίσεων από τα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής αεροπορίας, συνιστώντας παράλληλα στα πληρώματα τόσο των μαχητικών αεροσκαφών όσο και των πολεμικών πλοίων ψυχραιμία, προκειμένου να αποφευχθεί ατύχημα ή ακόμη και θερμό επεισόδιο.

Οι Τούρκοι πάντως δεν φαίνεται να πτοούνται και συνέχισαν την προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Μεγάλη Παρασκευή. Μάλιστα σημειώθηκε και σοβαρό επεισόδιο όταν μία ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής απείλησε να συλλάβει Έλληνα ψαρά, που ψάρευε κοντά στις Οινούσες.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τουρκικά F-16 έκαναν πτήση σε ύψος 70 μέτρων πάνω από τη νησίδα Παναγιά, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις Οινούσσες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ