ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση - Μητσοτάκης στριμώχνουν ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη μέσω της συγκυβέρνησης

Κυβέρνηση - Μητσοτάκης στριμώχνουν ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη μέσω της συγκυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη INTIME

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει από καιρό το σάλπισμα για την παρέλευση της περιόδου χάριτος στον Νίκο Ανδρουλάκη και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε. Ίδωμεν, ο χρόνος είναι μπροστά. Εξάλλου, όπως σας είπα, έχουμε ακόμα πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές», έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 στις αρχές της χρονιάς.

Αυτή η ευθεία βολή του Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε την πολιτική της συνέχεια σε τροχιοδεικτικά πυρά, τα οποία συντονισμένα, Μέγαρο Μαξίμου, υπουργοί και κομματικά στελέχη εξαπολύουν κατά της Χαριλάου Τρικούπη, αναδεικνύοντας την κυβερνητική πρόθεση να αυξήσει την πολιτική πίεση στην κεντροαριστερή πολυκατοικία. Η κλιμάκωση αυτής της τακτικής, εκφράστηκε με ακόμη μια κίνηση στην σκακιέρα, της – μακράς - προεκλογικής περιόδου, στην οποία προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το παράθυρο που φάνηκε να ανοίγει σε μετεκλογικές συνεργασίες.

«Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία», είπε ο πρωθυπουργός στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα ο λαός θα μας υποδείξει τελικά αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα». Ήδη πάντως το ΚΙΝΑΛ δείχνει στις τελευταίες μετρήσεις να υποχωρεί δημοσκοπικά σε σχέση με τη δυναμική άνοδο που υπήρξε με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Παραλήπτης του πρωθυπουργικού μηνύματος που εκπέμφθηκε από το Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στόχος να πάρει καθαρή θέση για την επόμενη ημέρα της κάλπης.

«Οι εκλογικοί συσχετισμοί δεν έχουν μόνο μία προφανή ανάγνωση. Δεδομένου ότι ο κόσμος ξέρει, πως έχουμε ένα σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές, έχουμε και ένα σύστημα που, αν έχουμε αδιέξοδο, θα δώσει διέξοδο αργότερα. Όλα αυτά θα παίξουν τη σημασία τους», ανέφερε στην τηλεοπτική παρέμβασή του στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, εντείνοντας το πρέσινγκ προς την πλευρά Ανδρουλάκη, να ανοίξει τα χαρτιά της στις κρίσιμες περιόδους που έπονται.

Στον αντίποδα όμως ο αποκλεισμός του Νίκου Ανδρουλάκη, στη συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται τη Σοσιαλδημοκρατία, ήγειρε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου: «Η ΝΔ είναι γνωστό ότι δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είναι προφανές λοιπόν ότι η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα. Αν και απέχουμε περισσότερο από έναν χρόνο από τις εκλογές, το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο. Φυσικά, οι πολίτες θα αποφασίσουν στο τέλος της τετραετίας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Άλλωστε από την κυβέρνηση υποστηρίζουν, ότι δεν υπάρχει κάποια μετατόπιση από τις κεντρικές διακηρύξεις. Υπογραμμίζουν ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός για τη ΝΔ: «όμως στόχος είναι η κυβερνητική σταθερότητα η οποία διασφαλίζεται μέσω αυτοδυναμίας, ειδικά σε μία εποχή που οι κρίσεις είναι αλλεπάλληλες και επιφέρουν συνέπειες σε βάθος χρόνου». Προσθέτουν δε, εμφατικά ό,τι: «Στόχος είναι η δυνατότητα να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση η οποία μπορεί να λάβει αποφάσεις γρήγορα και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κρίσεις».

Προς επίρρωσιν των προναφερθέντων αρμόδιες πηγές παρέπεμπαν, στην πολλοστή κατάρριψη-δια στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη- των προβλέψεων του ΣΥΡΙΖΑ, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αμετακίνητος στη θεσμική προσέγγιση ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, και προς αποφυγήν και της παραμικρής παρερμηνείας προσδιόρισε ακόμη και το ορόσημο διεξαγωγής τους στο «τέλος της άνοιξης του 2023». Πρόσθεταν μάλιστα την καθαρή απόρριψη των σεναρίων για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην οποία προέβη εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμιζαν την πάγια θέση του υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων, όρο που επανέλαβε και στην παρέμβασή του στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ