ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Ο καλύτερος τρόπος για μια σταθερή διακυβέρνηση είναι η αυτοδυναμία

Οικονόμου: Ο καλύτερος τρόπος για μια σταθερή διακυβέρνηση είναι η αυτοδυναμία
O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ΙΝΤΙΜΕ/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με αναφορά στις ραγδαίες εξελίξεις στην Πάτρα ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις συνεχιζόμενες αναταράξεις στην οικονομία εξαιτίας της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης

«Το συναισθηματικό και ηθικό φορτίο του γεγονότος αυτού υπερβαίνει το προσωπικό όριο αντοχής των περισσοτέρων από εμάς για να μην πω όλων μας. Δεν υπάρχουν λόγια να εκφραστεί η οδύνη και χρειάζεται βαθιά περίσκεψη και περισυλλογή. Τα όργανα του Κράτους με σοβαρότητα, συνέπεια και μεθοδικότητα κατά το λόγο των αρμοδιοτήτων τους, κάνουν ότι μπορούν, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η Ελληνική Αστυνομία κάνοντας εξαιρετική δουλειά και στην υπόθεση αυτή, συνδράμει την ελληνική Δικαιοσύνη. Χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και εμπιστοσύνη στις Αρχές ώστε να διαλευκανθούν τα γεγονότα από τα αρμόδια όργανα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκινώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία:

«Στην χώρα μας εξετάζουμε συνεχώς σχέδια αντίδρασης και ανταπόκρισης σε σχέση με την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο σε περίπτωση διακοπής της ροής από τη Ρωσία. Η Ελλάδα, σε όλες τις τελευταίες κρίσεις, δεν βρέθηκε ποτέ πίσω από τις εξελίξεις και τα διεθνή δεδομένα και αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει όσο διαρκεί η κρίση.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας, συγκάλεσε χθες έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια διασφάλισης του ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση ρωσικής κλιμάκωσης. Αποφασίστηκε συγκεκριμένα:

  • Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους-οφέλους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
  • Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ και τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.
  • Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που ενδεχομένως χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Έως την Τρίτη η Δ.Ε.Η. θα καταθέσει το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Δράσεις κατά της ακρίβειας

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και ιδίως των πιο ευπαθών πολιτών προκειμένου να μειωθεί όσο το δυνατόν το βάρος των ανατιμήσεων. «Εξαντλούμε κάθε ευκαιρία και δημιουργούμε διαρκώς νέες δυνατότητες για την υπεράσπιση της κοινωνίας», είπε και προσέθεσε ότι ψηφίστηκε χθες τροπολογία του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία αποσαφηνίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έως την 21η Απριλίου έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και επιδόματος παιδιού. Το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται στα 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατ. δικαιούχους, περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά και περισσότερα από 3,2 εκατ. μέλη των νοικοκυριών αυτών.

Τόνισε πως «η κυβέρνηση στηρίζει την κοινωνία έμπρακτα και ανυποχώρητα με πράξεις και με έργα» και πρόσθεσε πως «ο μεγάλος αντίπαλος είναι η ακρίβεια» αλλά και πως πρέπει να πολεμά την καλλιέργεια μύθων που γίνεται είτε λόγω αδυναμίας κατανόησης του διεθνούς περιβάλλοντος είτε σκόπιμα.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη και οι συνέπειες αυτές προκαλούν μεγάλες δυσκολίες στη ζωή των ανθρώπων», τόνισε. «Απέναντι σ' αυτό η κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Αξιοποιεί κάθε εργαλείο και κάθε γόνιμη πρόταση».

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό πως στον αντίποδα της προσπάθειας αυτής υπάρχει μια προσέγγιση που κατασκευάζει ψεύδη, που διακινεί μύθους, που υπόσχεται ότι θα βγάλει λαγούς απ' το καπέλο αλλά και ότι η κοινή γνώμη είναι υποψιασμένη.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια σειρά πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε συνέχεια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας. Μίλησε για το πρόγραμμα «προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία» αλλά και στη δρομολόγηση του προγράμματος «νταντάδες της γειτονιάς».

Εγκαίνια εργασιών του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας - Πύργου

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα σημερινά εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας - Πύργου, παρουσία του πρωθυπουργού. «Μετά από σχεδόν 3 χρόνια συστηματικής και μεθοδικής δουλειάς το έργο υλοποιείται και το σημαντικότερο θα ολοκληρωθεί. Για να γίνει αυτό έπρεπε η Κυβέρνησή μας να ξεμπλοκάρει ένα έργο κατακερματισμένο στο οποίο καθρεφτίζεται όλος ο ερασιτεχνισμός, αλλά και οι πρωτοφανείς σκοπιμότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι χρειάστηκε η έγκριση τριών γενικών διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να ξεμπλοκάρει το έργο, αρκεί για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της προσπάθειας που κατεβλήθη προσωπικά από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον Υπουργό κ. Καραμανλή, τον Υφυπουργό τον κ. Καραγιάννη και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου για να μπορέσει το έργο να ξεκινήσει. Η απόφαση της Κυβέρνησής μας να κινηθεί με τον τρόπο που κινήθηκε για να ξεκινήσει το έργο δικαιώθηκε. Οι πολίτες σε λίγο καιρό θα έχουν προς χρήση τους ένα ασφαλές οδικό δίκτυο. Η εξέλιξη αυτή για ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους της Αχαΐας και της Ηλείας αποτελεί μια ακόμη χαρακτηριστική απόδειξη για το τι αποτέλεσμα μπορεί να φέρει μια αποτελεσματική και σοβαρή διακυβέρνηση που οι προτεραιότητές της είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια, οι μικροδιευθετήσεις», είπε ο κ. Οικονόμου.

Στο στάδιο των ερωτήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τις εκλογές και τα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας, απάντησε: «Απέχουμε από τις εκλογές πάνω από ένα χρόνο, μέχρι τότε οι πολίτες θα έχουν μια κρίσιμη μάζα στοιχείων για να δουν σε ποια κατεύθυνση θα πάει η χώρα. Υποστηρίζαμε και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για τη σταθερή διακυβέρνηση είναι η αυτοδυναμία. Από εκεί και πέρα οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν».

Σχολιάζοντας πρόσφατες δημοσκοπήσεις και τις σχετικές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οικονόμου είπε: πρώτη φορά βλέπω κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης να πανηγυρίζει που η διαφορά από το πρώτο κόμμα από διψήφια έγινε μονοψήφια.

Κληθείς να απαντήσει για το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ στα τρόφιμα, είπε: όσο διαρκεί η κρίση η κυβέρνηση θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να μετριάσει τις συνέπειες της κρίσης.

Τέλος, για τις δηλώσεις Κούλογλου για ένα νέο κίνημα «Δεν πληρώνω» τις χαρακτήρισε επικίνδυνες για την πορεία της χώρας συνταγές και ανεφάρμοστες στην πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ