ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτουν την Παρασκευή μηνυτήρια αναφορά για ΙΦΕΤ

ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτουν την Παρασκευή μηνυτήρια αναφορά για ΙΦΕΤ
O τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός ΙΝΤΙΜΕ

Μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) καταθέτουν αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι αρμόδιοι τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός και Δώρα Αυγέρη.

Αφορμή η σωρεία καταγγελιών και αποκαλύψεων για φαινόμενα κακοδιοίκησης, διασπάθισης δημοσίου χρήματος, παράνομων εξαγωγών φαρμάκων, απευθείας αναθέσεων χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων νόμιμων διαγωνιστικών διαδικασιών, υπερτιμολογήσεις κι άλλες μη σύννομες δραστηριότητες του ΙΦΕΤ.

«Τα ευρήματα της πλέον πρόσφατης έκθεσης εσωτερικού ελέγχου (για τη χρονική περίοδο Αύγουστος 2021– Ιανουάριος 2022) είναι άκρως ανησυχητικά και συγχρόνως αποκαλυπτικά μιας κατάστασης που όχι μόνο θέτει σε διακινδύνευση την εύρυθμη και σύννομη διοικητική και οικονομική λειτουργία ενός οργανισμού, αλλά κυρίως την υγεία και την ζωή χιλιάδων ασθενών, ιδίως σε μια περίοδο παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας», υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις καταθέτει σε τακτά χρονικά διαστήματα ερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό, Θάνο Πλεύρη, λόγω, όπως επισημαίνουν, των σοβαρών ενδείξεων τέλεσης αξιόποινων πράξεων στο ΙΦΕΤ, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει καμία απάντηση.

Παρεμβάσεις σχετικές έχουν γίνει και στην Ολομέλεια της Βουλής χωρίς και πάλι να δοθεί καμία απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό.

«Το Σωματείο Εργαζομένων του ΙΦΕΤ με τις συνεχείς ανακοινώσεις του κάνει λόγο για συνεχή απαξίωση και υποβάθμιση του οργανισμού μέσα στο διάστημα των τελευταίων εννέα μηνών και ζητά την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων Αρχών, καθώς και την σε βάθος διερεύνηση των όσων λαμβάνουν χώρα στο ΙΦΕΤ ώστε να αποδοθούν άμεσα οι τυχόν ευθύνες. Από τις καταγγελίες προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις παραβίασης της κείμενης ποινικής νομοθεσίας, καθώς και πρόκληση ζημίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και της δημόσιας περιουσίας, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ», συμπληρώνουν στην Κουμουνδούρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ