ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νάσος Ηλιόπουλος: Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζουν οικονομική ασφυξία

Νάσος Ηλιόπουλος: Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζουν οικονομική ασφυξία
Η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει τα κέρδη στις εταιρείες ενέργειας και ενισχύει την αισχροκέρδεια ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και επικαλώντας μελέτη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, ανέφερε ότι «το 50% των νοικοκυριών δηλώνει ότι το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα».

Ο κ. Ηλιόπουλος απαντώντας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης υποστήριξε ότι «η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ελλάδα έχει αρνητικό ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα ήδη από το Νοέμβριο. Υπάρχουν μια σειρά από κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που μας έχουν φέρει εδώ, όπως η βίαιη απολιγνιτοποίηση ή το γεγονός ότι -με ευθύνη της κυβέρνησης- η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που έχει βασικό μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010», είπε ο ίδιος στο ΚΡΗΤΗ TV.

Ο κ. Ηλιόπουλος επανέλαβε ότι οι εταιρείες ενέργειας αυτή τη στιγμή έχουν υπερκέρδη και πρόσθεσε: «Όποιος δει τη διαφορά ανάμεσα στις τιμές λιανικής και στις τιμές παραγωγής, καταλαβαίνει ότι το τελευταίο επτάμηνο οι εταιρείες ενέργειας στη χώρα έχουν περίπου 1,5 δισ. κέρδος. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει αυτά τα κέρδη, αρνείται δηλαδή ένα πολύτιμο έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό, σημαίνει ξεκάθαρα ότι καλύπτει την αισχροκέρδεια». Κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας που όπως είπε, «επέλεξε να βάλει ένα πλαφόν στις τιμές της "γαλλικής" ΔΕΗ, ενώ αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε μέσα στην κρίση να είμαστε η μοναδική χώρα που ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ. Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πιστεύει στα δημόσια εργαλεία».

Ο ίδιος υπογράμμισε «την ανάγκη για την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα που αφορά σε σημαντικό βαθμό τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες καθώς και την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής». Σημείωσε ακόμη ότι «αν η κυβέρνηση δεν πάρει αυτά τα μέτρα τώρα και η κατάσταση συνεχίσει όπως έχει τους επόμενους μήνες, τότε χιλιάδες πολίτες θα φτωχοποιηθούν και κινδυνεύουμε με πάρα πολλά λουκέτα».

Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις και την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πολυκομματικής κυβέρνησης, σημείωσε: «ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά παραδέχθηκε δημόσια ότι η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη φθορά. Ο τόπος αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο: ρύθμιση και διαγραφή του πανδημικού χρέους, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ειδικότερα του ΕΣΥ - στην πανδημία η χώρα έχει πλέον ξεπεράσει σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους την Ιταλία και το Βέλγιο - αύξηση του κατώτατου μισθού, ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας. Σε αυτή τη βάση καλούμε τις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις, ώστε να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση την επόμενη μέρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ