ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική αλλαγή, είναι επιτακτική ανάγκη

Τζανακόπουλος: Κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική αλλαγή, είναι επιτακτική ανάγκη
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος INTIME

«Οι εκλογές αντιπροσώπων για το τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έγιναν μέσα σε ένα τριήμερο δημοκρατίας από την περασμένη Παρασκευή», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο Στο Κόκκινο.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στις 14 με 17 Απριλίου.

«Η συμμετοχή των μελών του κόμματος ήταν πολύ ικανοποιητική, μετά από μια πολύ δύσκολη χρονική περίοδο για την πολιτική ζωή, λόγω της πανδημίας που επηρέασε την κοινωνική και πολιτική εμπλοκή», συμπλήρωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

«Σε 69 νομαρχιακές και κλαδικές επιτροπές και 700 Οργανώσεις Μελών ανά την Ελλάδα συγκεντρώνονται τώρα τα αποτελέσματα για την εκλογή 5.000 συνέδρων. Υπολογίζω ότι συμμετείχαν δυόμιση φορές περισσότερα μέλη στην εκλογική διαδικασία σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριό μας το 2016», εκτίμησε ο Δημ. Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι τότε συμμετείχαν 3.000 σύνεδροι.

«Το συνέδριό μας πρέπει να είναι μαζικό και να δίνει τη δυνατότητα εμπλοκής ολοένα και περισσότερων ανθρώπων», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι στον προσυνεδριακό διάλογο «έγινε εξαντλητική συζήτηση».

«Δεν νομίζω άλλο κόμμα στην Ελλάδα να συζητά τόσο ανοικτά και δημόσια όσο ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Το σώμα των συνέδρων είναι πολύ ώριμο να αποφασίσει για όλα τα ζητήματα», είπε, ενώ σχετικά με την πρόταση για την εκλογή προέδρου του κόμματος εξήγησε ότι θα συζητηθεί και αυτή στο συνέδριο διεξοδικά.

«Δεν πρέπει, όμως, να εμπλέκουμε ζητήματα που αφορούν την εσωκομματική λειτουργία και την δυνατότητα να λειτουργούν τάσεις με την πρόταση περί εκλογής προέδρου», τόνισε ο και βουλευτής Α’ Αθηνών, σημειώνοντας ότι η κρίση του κομματικού φαινομένου σε όλο τον κόσμο μας αναγκάζει να βρούμε τρόπους για πιο ενεργή εμπλοκή των πολιτών στην καθημερινότητα της πολιτικής.

«Γι' αυτό η πρόταση του προέδρου λειτουργεί συμπληρωματικά στο νέο καταστατικό μας. Η λογική δεν είναι η δημιουργία ενός μεταδημοκρατικού κόμματος, άνευ στρατηγικών δεσμεύσεων, αλλά η προσπάθεια για δημιουργία νέων μορφών συμμετοχής των μελών του κόμματος στο σύνολο των πολιτικών αποφάσεων, που να αντιστοιχεί στην κοινωνική οργάνωση του 21ου αιώνα», εξήγησε.

«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει από κανένα κόμμα της Αριστεράς και γενικότερα», προσέθεσε.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος επισήμανε στη συνέχεια ότι κεντρικός άξονας του συνεδρίου είναι η επιτακτική ανάγκη πολιτικής αλλαγής.

«Είναι επιτακτική κοινωνικά. Η κοινωνία βρίσκεται σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και αβεβαιότητας. Το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται με δραματικό τρόπο, ο πληθωρισμός τρέχει με απίστευτες ταχύτητες, οι επιχειρήσεις πιέζονται. Γι' αυτό πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να εντείνει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία ενός πλατιού δημοκρατικού ρεύματος που θα αποκαταστήσει τη δημοκρατική και προοδευτική πολιτική πλειοψηφία απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη», τόνισε.

«Το μέτωπο απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση δεν αφορά μόνο τα κόμματα, αλλά και τις κοινωνικές ομάδες. Τα πολιτικά διλήμματα πριν και μετά τις εκλογές είναι τελείως διαφορετικά. Το βράδυ των εκλογών όλα αλλάζουν γιατί η ευθύνη γίνεται συγκεκριμένη. Για να δημιουργηθεί μια διαφορετική πολιτική πλειοψηφία είναι αναγκαία η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στις πρώτες εκλογές. Αυτό είναι το κρίσιμο πολιτικό γεγονός που θα δημιουργήσει τις διαφορετικές συντεταγμένες της πολιτικής συζήτησης για την επόμενη ημέρα. Θα διαμορφώσει τους όρους για μια ευρύτερη σύγκλιση των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου», συνέχισε ο Δημ. Τζανακόπουλος.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για τη στάση του ΚΚΕ είπε πως θα ήταν μια θετική εξέλιξη, αλλά και πάλι αυτό θα καθοριστεί από το βράδυ των εκλογών.

Η συνέντευξη Τζανακόπουλου:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ