ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απελαύνονται από την Ελλάδα 12 Ρώσοι διπλωμάτες

Απελαύνονται από την Ελλάδα 12 Ρώσοι διπλωμάτες
«Personae non gratae» για 12 Ρώσους διπλωμάτες στην Ελλάδα Intime/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Απελαύνονται από την Ελλάδα 12 μέλη των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών ως πρόσωπα μη αρεστά στην Ελλάδα (personae non gratae). 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή το πρωί της Τετάρτης, 6 Απριλίου.

Οι απελάσεις έρχονται την ώρα που ΕΕ, G7 αλλά και ΗΠΑ συντονίζουν τις δράσεις τους απέναντι σε νέες βαρύτερες κυρώσεις κατά τις Ρωσίας και προσωπικά της οικογένειας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, τα ευρωπαϊκά κράτη σχεδιάζουν να επιβάλουν περισσότερους περιορισμούς στην εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, όχι όμως και φυσικού αερίου.

Η απάντηση της Ρωσίας

Προειδοποίηση ότι η κίνηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να απελάσει 12 Ρώσους διπλωμάτες θα έχει συνέπειες, απηύθυνε η Ρωσία μέσω της ρωσικής πρεσβείας.

H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ρωσική Πρεσβεία, αντιδρώντας στην κίνηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνεται: «Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.

Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων.

Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Νωρίτερα, το ελληνικό υπ. Εξωτερικών ανακοίνωσε την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών.

Στη σχετική ανακοίνωση σημείωνε:

«Οι Ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ