ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ιστορική ντροπή με απόλυτη ευθύνη Μητσοτάκη η ομιλία μέλους του Τάγματος Αζόφ

Τσίπρας: Ιστορική ντροπή με απόλυτη ευθύνη Μητσοτάκη η ομιλία μέλους του Τάγματος Αζόφ
Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα ζητήσει εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την έντονη αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προκάλεσε η παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής μέλους του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ κατά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν και την απογοήτευσή τους γιατί ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν έκανε κανένα παραλληλισμό με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, σε αντίθεση με αναφορές που είχε κάνει στο ισπανικό Κοινοβούλιο για τη Γκερνίκα και στο βρετανικό για το Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση και πως την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός.

«Μίλησε για ιστορική ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί, όμως, δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή», σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ανάρτηση Τσίπρα

Δήλωση για τη συμμετοχή μέλους του Τάγματος Αζόφ έκανε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, στο περιστύλιο της Βουλής, η οποία προανάγγειλε πως θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, κατά τη σημερινή (Πέμπτη) Διάσκεψη των Προέδρων.

Η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε πως το κόμμα της συμπαραστέκεται στον κ. Ζελένσκι, αλλά θεωρεί απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ.

Η δήλωση Γεροβασίλη

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

Η παρέμβαση του ελληνικής καταγωγής μέλους του Τάγματος Αζόφ

«Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς ως Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ