ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρνητική απάντηση της Κομισιόν στους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις «διώξεις δημοσιογράφων»

Αρνητική απάντηση της Κομισιόν στους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις «διώξεις δημοσιογράφων»
Unsplash

Με απάντησή της η Επίτροπος Věra Jourová, απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις διώξεις των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννης Παπαδάκου.

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ερώτηση με την οποία ζητούσε να μάθει αν η Κομισιόν έχει αξιολογήσει τις διώξεις σε Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννη Παπαδάκου ως επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου και αν έχει σκοπό να εκφράσει ανησυχίες για το συμβάν, όπως και για το τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η απάντηση ήρθε από την Επίτροπο Věra Jourová, και ήταν αρνητική στα όσα ρωτούσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπού, η Κομισιόν δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει σε μεμονωμένες ποινικές, αστικές ή διοικητικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων ή άλλων εθνικών αρχών. Η Επίτροπος ανέφερε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη, στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων.

Αναλυτικά η απάντηση της Επιτρόπου

«Η Επιτροπή δεσμεύεται να διαφυλάξει ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τα οποία διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε κάθε δημοκρατία και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος του κράτους δικαίου. Οι δημοσιογράφοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στους δημοκρατικούς ελέγχους και στις ισορροπίες και πρέπει να είναι σε θέση να ασκούν το έργο τους ελεύθερα και με ασφάλεια για να διασφαλίζουν ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες. Η Επιτροπή αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που έχουν ιδίως οι ερευνητές δημοσιογράφοι στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του εξτρεμισμού.

Η Επιτροπή έχει καταστήσει σαφή την ανησυχία της σχετικά με τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP) και προετοιμάζει επί του παρόντος μια πρωτοβουλία για τον περιορισμό των καταχρηστικών προσφυγών στη δικαιοσύνη που στοχεύουν δημοσιογράφους και υπερασπιστές των δικαιωμάτων, ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία με στόχο την ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης. Η πρωτοβουλία αυτή θα συμπληρώσει τη σύσταση του 2021 σχετικά με την προστασία, την ασφάλεια και την ενδυνάμωση των δημοσιογράφων, καθώς και την επικείμενη πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε μεμονωμένες ποινικές, αστικές ή διοικητικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων ή άλλων εθνικών αρχών.

Η Επιτροπή παρακολουθεί τις εθνικές εξελίξεις όσον αφορά την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων για το κράτος δικαίου και τα μέτρα παρακολούθησής τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ