ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: 15 Μαΐου, η «D-Day για την πολιτική αλλαγή»

ΣΥΡΙΖΑ: 15 Μαΐου, η «D-Day για την πολιτική αλλαγή»
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την προεδρία κατά την καταληκτική του ομιλία στο συνέδριο, την Κυριακή 17 Απριλίου ΙΝΤΙΜΕ

Τα μηνύματα που στέλνουν οι δημοσκοπήσεις είναι ελπιδοφόρα για το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μολονότι το κόμμα δεν αυξάνει τις δυνάμεις του με την ίδια ταχύτητα που τις χάνει η ΝΔ.

Ωστόσο και στην Κουμουνδούρου παραδέχονται ότι η ημερομηνία- κλειδί, αυτή που μπορεί να φέρει πολιτικές εξελίξεις πολύ νωρίτερα από όσο θα το ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η 15η Μαΐου.

«Η D- Day για την πολιτική αλλαγή», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικώς, ενθυμούμενοι ότι η απόβαση στη Νορμανδία αποτέλεσε την αρχή του τέλους του Αδόλφου Χίτλερ.

Βεβαίως δεν ταυτίζουν τον Χίτλερ με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά εκείνη την ημέρα κι εφόσον η σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα γίνει αποδεκτή από το συνέδριο- πιθανότατα η σχετική κάλπη θα στηθεί το προσεχές Σάββατο, 16 Απριλίου- θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, φέρεται να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του κατά την καταληκτική του ομιλία στο συνέδριο, την Κυριακή 17 Απριλίου.

Εφόσον και πάλι το συνέδριο αποδεχθεί την πρόταση Τσίπρα να μπορούν να ψηφίσουν για πρόεδρο κι όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας το μεγάλο στοίχημα στην Κουμουνδούρου είναι αν θα καταφέρουν να διπλασιάσουν τα σημερινά 61.600 μέλη ώστε να σταλεί και το ανάλογο μήνυμα στους πολιτικούς αντιπάλους Τσίπρα εκτός, αλλά κι εντός των τειχών.

Από τους τελευταίους, μάλιστα, και κυρίως από Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Φίλη, ζήτησε να σταματήσουν τη γκρίνια.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως πίσω από την εκλογή της νέας 300μελούς Κεντρικής Επιτροπής από όσους έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου δεν υπάρχουν μόνο πολιτικοί λόγοι- στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με την «Ομπρέλα» και μετριασμού της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αφού η αρχική πρόταση Τσίπρα ήταν οι κατάλογοι να μείνουν ανοιχτοί μέχρι τις 2 Μαΐου-, αλλά και τεχνικοί.

Θα ήταν δύσκολο για την εταιρεία που έχει αναλάβει την ευθύνη της ψηφοφορίας να ελέγξει τη διαδικασία με ένα ανοιχτό σώμα ψηφοφόρων μέχρι και το τελευταίο λεπτό της διαδικασίας.

Παραλλήλως, στη νέα διαμόρφωση των εδρών που αναλογούν σε κάθε περιφέρεια κερδισμένη βγαίνει η βόρεια Ελλάδα, που ήταν υποεκπροσωπούμενη στις προηγούμενες Κεντρικές Επιτροπές.

Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία- Θράκη θα εκπροσωπούνται πλέον από 54 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή η οποία θα εκλεγεί κατά περιφέρεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ