ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εθνικό αντίδοτο» στην ενεργειακή κρίση με εμπροσθοβαρή μέτρα

«Εθνικό αντίδοτο» στην ενεργειακή κρίση με εμπροσθοβαρή μέτρα
Πίεση στις Βρυξέλλες για ευρωπαϊκή απάντηση ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε έναν μαραθώνιο ασκήσεων επί χάρτου για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ασφυκτικών, δημοσιονομικών περιθωρίων και ενίσχυσης των μοχλών πίεσης για μια ευρωπαϊκή απάντηση αποδύεται η κυβέρνηση, για την εξεύρεση «καυσίμων» για τον μεικτό μηχανισμό αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προωθητική ενέργεια αποτελεί η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σχεδόν το 20% των προβλέψεων του, ήτοι 500 εκατομμύρια ευρώ, αποτελούν την υποστήριξη των οχυρωματικών μέτρων που ήδη έχουν εξαγγελθεί, όπως η χρηματοδότηση της επιταγής ακρίβειας που θα λάβουν πριν από το Πάσχα 670.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Περαιτέρω ενισχύονται κατά 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ οι εφεδρείες για παρεμβάσεις και μέτρα που θα απαιτηθούν ώστε να αναχαιτιστεί το ράλι των τιμών στην ενέργεια.

Ως κομβική αναδεικνύεται η έκτακτη συνάντηση των 27 Ευρωπαίων ηγετών που προγραμματίστηκε για το τελευταίο διήμερο του ερχόμενου Μαΐου, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση επιζητά τόσο την χρονική σύντμηση στην εκδήλωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης όσο και στην επάρκεια του τρόπου επίλυσης στην οποία επιδιώκεται να καταλήξει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«…Κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη στην αγορά ενέργειας που πυροδοτείται, δυστυχώς, συνεχώς από τη φωτιά της ρωσικής εισβολής», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη με Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο Επίτροπο, δήλωσε μάλιστα:

«Είναι, συνεπώς, απολύτως απαραίτητο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα πια για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των κρατών μας αλλά και όλων των ευρωπαίων πολιτών, των νοικοκυριών που μετά την πανδημία πολιορκούνται από διεθνείς ανατιμήσεις. Και σε αυτή την περίοδο οι αποφάσεις μας πρέπει να στηρίζονται σε δεδομένα που να αντανακλούν πραγματικές ανάγκες και ρεαλιστικές δυνατότητες. Αυτά τα ευρωπαϊκά προβλήματα αναζητούν ευρωπαϊκές λύσεις».


Στο εθνικό πεδίο οι δημόσιες αναφορές αλλά και οι κινήσεις που γίνονται, δείχνουν ότι ο κυβερνητικός προσανατολισμός για στήριξη όσων πλήττονται μέχρι να λήξει η κρίση, δεν αποκλείεται να υποστηριχθεί από μια εμπροσθοβαρή εφαρμογή μέτρων ώστε να στηριχθούν πολίτες και επιχειρήσεις αλλά και αναπροσαρμογή των σχεδιασμών.

«Εξαντολούμε και θα εξακολουθούμε να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα, κάθε εφαρμόσιμη ιδέα, για να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ως προς το τελευταίο σκέλος, δείγμα γραφής αποτελεί η πρωθυπουργική ανακοίνωση για παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών εργοστασίων έως το 2028.

Από την άλλη, το «παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι ανοιχτό, ωστόσο πρόκειται για μια παρέμβαση που ζυγίζεται, λόγω της αντανάκλασης στον διαθέσιμο, δημοσιονομικό χώρο.

Όπως είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, ρίχνει τον συντελεστή στο 6% για συγκεκριμένα αγαθά πρώτης ανάγκης -στα άλευρα, στα δημητριακά και στο ηλιέλαιο.

Η άλλη εκδοχή θέλει ακόμη και τον μηδενισμό του ΦΠΑ, με κόστος όμως που υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Στην κυβερνητική φαρέτρα βρίσκεται μια παρέμβαση στην ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος.