ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί το συνέδριο «νέας αρχής για την πολιτική αλλαγή» γίνεται την κατάλληλη στιγμή

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί το συνέδριο «νέας αρχής για την πολιτική αλλαγή» γίνεται την κατάλληλη στιγμή
Κατά την Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με διπλή στρατηγική ήττα, τόσο ιδεολογική όσο και πολιτική

Ενδεικτική της σημασίας που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στην 50- 50 εκπροσώπηση των δύο φύλων στα κομματικά όργανα, αλλά και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι η «εντολή» που δόθηκε από το γραφείο του το πρωί της Δευτέρας στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναρτήσουν στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σχετικό μπάνερ.

Αν αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή από το συνέδριο- δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνει, αφού βρίσκει σύμφωνη και την εσωκομματική αντιπολίτευση- ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα είναι το πρώτο κόμμα στην Ευρώπη κι όχι μόνο στην Ελλάδα που θα έχει μια τέτοια πρόβλεψη στο καταστατικό του.

Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την έναρξη του συνεδρίου την προσεχή Πέμπτη, με ομιλία του κ. Τσίπρα στις 18.30.

Οι στόχοι της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας, όπως τους προσδιορίζει η Κουμουνδούρου, συμπυκνώνονται στο σύνθημα του συνεδρίου: «Νέα αρχή, πολιτική αλλαγή- Ισχυρή Αριστερά, προοδευτική κυβέρνηση, δίκαιη κοινωνία», με ένα κόμμα «ισχυρό, σύγχρονο, συμμετοχικό, μαζικό, δημοκρατικό».

Συνεργάτες, μάλιστα, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως το συνέδριο θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη για την πολιτική αλλαγή και την ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η καθυστέρηση διεξαγωγής του- ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για το Μάιο του 2020, αλλά ανατράπηκε λόγω της πανδημίας- μπορεί να αποδειχθεί κι ευλογία, αφού έρχεται σε μια εποχή που το κόμμα έχει διαμορφωμένες θέσεις για την post- covid εποχή, αλλά και η ΝΔ παρουσιάζει την πρώτη σημαντική δημοσκοπική φθορά της από τότε που ανάλαβε ξανά τη διακυβέρνηση του τόπου.

Σύμφωνα με συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο διεθνές επίπεδο οι πολλαπλές κρίσεις- πανδημία, ακρίβεια, ενέργεια, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- των τελευταίων τριών ετών έχουν επαναφέρει ως κυρίαρχο αίσθημα των πολιτών την ανασφάλεια:

«Το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο δόγμα έχει χρεοκοπήσει. Το πολιτικό μήνυμα της Αριστεράς για καταπολέμηση των ανισοτήτων και κοινωνική δικαιοσύνη, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων- κοινών αγαθών έχει επιστρέψει», αναφέρουν χαρακτηριστικώς.

Στο εσωτερικό επίπεδο, πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με θρυαλλίδα εξελίξεων την απροθυμία κι αδυναμία αντιμετώπισης της ακραίας ακρίβειας που συρρικνώνει δραματικώς τα εισοδήματα των πολιτών, βρίσκεται υπό αναντίστρεπτη φθορά, όπως επιβεβαιώνεται τόσο από τα ποιοτικά όσο κι από τα ποσοτικά στοιχεία όλων των μετρήσεων, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε όλες τις τάσεις δείχνει να ανεβάζει τα ποσοστά του.

Κατά την Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με διπλή στρατηγική ήττα, τόσο ιδεολογική όσο και πολιτική:

«Είναι ο εκπρόσωπος της ιδεολογίας που χρεωκοπεί παγκοσμίως, της νεοφιλελεύθερης αντίληψης πως οι αγορές πρέπει να είναι ασύδοτες γιατί αυτορρυθμίζονται. Ως εκ τούτου, πρωταρχικός στόχος του συνεδρίου είναι η πολιτική αλλαγή και μία νέα αρχή, με την κοινωνία και για την κοινωνία, με πολιτικές για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας- εργαζόμενων, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αγροτών, νέων, συνταξιούχων- κι όχι των εκλεκτών και ισχυρών φίλων του κ. Μητσοτάκη. Για να συντελεστεί αυτή η αλλαγή και να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση με αυτές τις προτεραιότητες, μοναδική ικανή κι αναγκαία συνθήκη είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην κάλπη της απλής αναλογικής. Αυτό είναι το πολιτικό γεγονός που θα καθορίσει τις εξελίξεις και θα θέσει αμείλικτα διλήμματα σε όλους. Οι πολιτικές εξελίξεις θα αναγκάσουν όλες τις δυνάμεις να τοποθετηθούν πάνω στο ερώτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης και στις συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματός μας».

Οι άνθρωποι του πρόεδρου σημειώνουν, επίσης, πως τα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής από τη διαδικασία εκλογής συνέδρων είναι ενθαρρυντικά, καθώς πέρα από τον τριπλασιασμό των μελών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία από το προηγούμενο συνέδριο (61.600), 40.500 μέλη προσήλθαν στις κάλπες.

Εφόσον εγκριθούν οι προτάσεις του κ. Τσίπρα από το συνέδριο στις κάλπες που θα στηθούν το Σάββατο, η εκλογή του προέδρου και των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Τσίπρα για την Κεντρική Επιτροπή είναι να μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που εγγράφηκαν μέχρι τις 21 Μαρτίου, ενώ για την εκλογή προέδρου να μπορούν να ψηφίσουν ακόμα και τα μέλη που θα εγγραφούν την ίδια την ημέρα της κάλπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ