ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Φθηνή στέγη σε εργαζόμενους - Κατώτατος μισθός και μήνυμα σε εργοδότες

Μητσοτάκης: Φθηνή στέγη σε εργαζόμενους - Κατώτατος μισθός και μήνυμα σε εργοδότες
Ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση του στη Βουλή διαβεβαίωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σημαντικά από 1ης Μαϊου 2022 ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης θέλησε να φιλοτεχνήσει με την παρουσία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Δουλειές ξανά», ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση του διαβεβαίωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σημαντικά από 1ης Μαϊου 2022, ενώ έστειλε μήνυμα στους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς που προσφέρουν.

«Η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσουν οι επιχειρήσεις εργαζόμενους», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει πυλώνα για τη στέγη που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι.

Φθηνή στέγη με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

«Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματος για έξοδα στέγης. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές για την κατοικία. Το πρόβλημα της στέγης είναι ουσιαστικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε και πρόσθεσε:

«Η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί, αυξάνει την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες προσφοράς πιο φτηνής στέγης, κυρίως στα νέα ζευγάρια», είπε και συμπλήρωσε πως χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επιμερίσει τον πλούτο πρώτα από όλα σε εργαζόμενους και μισθωτούς που δεν μπορούν να βλέπουν την ανάπτυξη ως στατιστική απεικόνιση.

«Το πρόβλημα, λοιπόν, της φθηνότερης στέγης -ένα πρόβλημα το οποίο έχει αναδειχθεί και από άλλες πολιτικές δυνάμεις σε αυτήν την αίθουσα- είναι ουσιαστικό πια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων η οποία ευημερεί, με τιμές οι οποίες ανεβαίνουν, με ενοίκια που ανεβαίνουν, προφανώς κάτι το οποίο ευνοεί τους ιδιοκτήτες, αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε έξυπνες πολιτικές προσφοράς πιο φθηνής στέγης, κυρίως στα νέα μας ζευγάρια τα οποία δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή σημαντικά στην περίπτωση που δεν έχουν πρόσβαση στο δικό τους σπίτι» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Για την ανεργία

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι έρχεται να ξαναβάλει στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής τη διασύνδεση μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων και της προσφοράς εργασίας από την ελληνική αγορά.

Όπως είπε για να γίνει εφικτή η γεφύρωση αυτού του χάσματος που υπάρχει σήμερα, μεταξύ του τι ζητούν οι επιχειρήσεις και το τι δεξιότητες διαθέτουν οι άνεργοι, πρέπει να γίνουν πολλά σημαντικά βήματα.

«Πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση της αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών. Πρέπει να μπορούμε να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες, ειδικά στους μακροχρόνια άνεργους, να προστατεύσουμε όσους παραμένουν εκτός απασχόλησης. Αλλά -και το νομοσχέδιο αυτό κάνει τολμηρά βήματα, κύριε Υπουργέ, σε αυτή την κατεύθυνση- να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, αυτούς οι οποίοι έχουν ανάγκη ουσιαστικής κρατικής αρωγής. Και να το κάνουμε αυτό ώστε οι δημόσιοι πόροι να μην σπαταλώνται οριζόντια σε επιδόματα, αλλά να κατευθύνονται προς στοχευμένες πολιτικές εργασίας» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Επεσήμανε επίσης ότι η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8% και αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στην Ευρώπη, γεγονός που μεταφράζεται σε 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Επιμόρφωση ανέργων

Ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ανάγκη επιμόρφωσης των ανέργων είπε ότι κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το δικό του Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι γνώσεις του, αλλά και οι ανάγκες κατάρτισης ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο ανάλογο επιμορφωτικό πρόγραμμα, και ανακοίνωσε ότι σε αυτό το μεσοδιάστημα θα πριμοδοτείται με 300 ευρώ και η ενίσχυση αυτή θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά.

Επίσης είπε ότι έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο πρόβλεψη που ορίζει ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας για όσους μήνες θα το δικαιούται ως άνεργος, εφόσον βρει δουλειά.

Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταφεύγει σε ψεύδη και προεξοφλεί την αποτυχία της χώρας, προκειμένου να ανακτήσει την πολιτική του αξιοπιστία.

«Εμείς βλέπουμε τα επιδόματα ως αναγκαία βοήθεια μεταβατικού χαρακτήρα δεν θέλουμε μόνιμους επαγγελματίες ανέργους», είπε με αφορμή την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση και κατέληξε λέγοντας πως θα ήθελε να διευρύνει τον τίτλο του νομοσχεδίου σε «Πολλές, καλές και καλοπληρωμένους δουλειές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ