ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις Τσίπρα, τι θα πει στην εναρκτήρια ομιλία του

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις Τσίπρα, τι θα πει στην εναρκτήρια ομιλία του
Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί και στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις δυσκολίες, τις αστοχίες, αλλά και τα «σημαντικά επιτεύγματα, τα οποία παράλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τρία χρόνια μετά τα έχει εξανεμίσει» ΙΝΤΙΜΕ

Το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής και μίας νέας αρχής με την κοινωνία και για την κοινωνία αναμένεται να υπογραμμίσει σήμερα, Πέμπτη, στην εναρκτήρια ομιλία του, με την οποία θα ανοίξουν και οι εργασίες του τρίτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως υπογραμμίζουν συνεργάτες του.

Παρουσία των 5.700 συνέδρων, προσκεκλημένων του κόμματος και απλών μελών στο κλειστό γήπεδο Τάε Κβον Ντο του Παλαιού Φαλήρου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, θα επιχειρήσει να σημάνει την αρχή του τέλους της «πιο αποτυχημένης κυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών» και την αυγή μίας νέας προοδευτικής κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί και στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις δυσκολίες, τις αστοχίες, αλλά και τα «σημαντικά επιτεύγματα, τα οποία παράλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τρία χρόνια μετά τα έχει εξανεμίσει, βάζοντας τη χώρα και την κοινωνία σε νέα κρίση επιβίωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, θα περιγράψει τις 5+ 1 βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που μία προοδευτική κυβέρνηση θα υλοποιήσει αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης.

Στην Κουμουνδούρου τις χαρακτηρίζουν δεσμεύσεις ριζοσπαστικές που θα ενισχύσουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και θα συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής της:

1) Ριζοσπαστικά και ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

2) Αποκατάσταση της εργασίας κι ενίσχυση των μισθών.

3) Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

4) Ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας (ΕΣΥ– συντάξεις).

5) Στήριξη της νέας γενιάς (Παιδεία/ πρόγραμμα στέγης).

Η έκτη προγραμματική δέσμευση αφορά το όραμα του κόμματος για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου (αγροτική παραγωγή- μεταποίηση- «πράσινη» μετάβαση).

«Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έρχεται να αποτυπώσει με τις διαδικασίες και τα συμπεράσματά του το αίσθημα καθήκοντος που διαπερνά σήμερα κάθε προοδευτικό πολίτη που θέλει να ζήσει με ασφάλεια και δικαιοσύνη στον ίδιο του τον τόπο και μία καλύτερη ζωή. Το κόμμα μας είναι σήμερα ξανά έτοιμο να αναλάβει την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί και να ξαναβγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, όπως το έκανε και στο παρελθόν. Με ένα σύγχρονο, μαζικό, συμμετοχικό, δημοκρατικό κόμμα που αντιλαμβάνεται τις νέες ανάγκες κι ανοίγει ξανά δρόμους συνολικώς για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και με τη νίκη στις επόμενες εκλογές, στις κάλπες της απλής αναλογικής, κάνουμε μια νέα αρχή», αναμένεται να αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να περιγράψει την πολιτική και κοινωνική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει να διαχειριστεί τις επάλληλες κρίσεις που μαστίζουν την κοινωνία (πανδημία, πόλεμος και γεωπολιτική κρίση ασφάλειας, κλιματική κρίση, ενεργειακή κρίση/ ακρίβεια), καθώς μέσα από τις πολιτικές της έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής των κρίσεων αυτών με πανευρωπαϊκές αρνητικές πρωτιές.

«Το 2022 δεν είναι 2019. Οι επάλληλες κρίσεις έχουν επιβεβαιώσει ότι το μέχρι πρότινος κυρίαρχο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού και της αυτορρύθμισης των αγορών έχει χρεοκοπήσει οριστικώς. Είναι επιτακτική ανάγκη για ένα νέο κόσμο. Οι πολίτες και οι κοινωνίες διεκδικούν ισχυρό κοινωνικό κράτος, ισχυρό Δημόσιο που θα διευρύνει και θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά για τη μείωση των ανισοτήτων, που είναι η σύγχρονη βασική διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό σύστημα. Στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο απεχθάνεται το Δημόσιο και το αξιοποιεί μόνο ως λάφυρο για μία ελίτ που εκπροσωπεί, όχι μόνο οξύνει κάθε ημέρα περισσότερο τις ανισότητες σε βάρος των πολλών, αλλά είναι ο επίτιμος εκπρόσωπος της ιδεολογίας που χρεοκόπησε. Οι πολίτες βλέπουν στην καθημερινότητά τους, τη ζωή τους και την τσέπη τους τη χρεοκοπία που τους κληροδοτεί», αναμένεται να σημειώσει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει και πως σε αντίθεση με τη Γαλλία, στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία διασφαλίζει ότι η αναζήτηση εναλλακτικής από τα χρεοκοπημένα υποδείγματα θα έχει προοδευτικό πρόσημο, καθώς και πως το κόμμα του, ως το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη, θα αποτελέσει πάλι παράδειγμα προοδευτικής διεξόδου από τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς.

«Μοναδική απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση μίας διαφορετικής πολιτικής από την πολιτική Μητσοτάκη είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στις κάλπες της απλής αναλογικής. Νίκη η οποία θα έρθει πιο γρήγορα και σε διάψευση των δημοσκοπήσεων, που ήδη τους τελευταίους μήνες προσπαθούν να μαζέψουν τη διαφορά για να μην εκτεθούν στην κάλπη. Την επομένη, με την εγγύηση μίας ισχυρής Αριστεράς, θα συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση για μία κοινωνία που θα περιορίσει τις ανισότητες και θα επαναφέρει το αίσθημα δικαιοσύνης στη χώρα», θα υπογραμμίσει ο κ. Τσίπρας στο κλείσιμο της ομιλίας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ