ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Εμφύλιος Πολάκη - Ξανθού με αφορμή την πανδημία

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Εμφύλιος Πολάκη - Ξανθού με αφορμή την πανδημία
Oι δύο άνδρες δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά κατά το θεματικό τραπέζι για την πανδημία που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του τρίτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Σε πολύ έντονο ύφος ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολιτευτική γραμμή για την πανδημία που χάραξε τα τελευταία δύο χρόνια ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο άνδρες δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά κατά το θεματικό τραπέζι για την πανδημία που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του τρίτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Φρόντισαν, μάλιστα, να κρατήσουν και φυσική απόσταση μεταξύ τους μολονότι βρέθηκαν κυριολεκτικώς στο ίδιο τραπέζι.

Ο κ. Πολάκης υπογράμμισε πως η αντιπολίτευση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την πανδημία δεν ήταν στην ένταση που έπρεπε και πως οφειλόταν να ακολουθήσει άλλη στρατηγική από αυτή που υποστήριξε.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Διαφάνειας τόνισε πως ο Νοέμβριος του 2020 ήταν κομβικό σημείο για τη χάραξη άλλης πολιτικής, αφού τότε άρχισαν να εκτινάσσονται τα κρούσματα.

Ο ίδιος είπε πως κατηγορήθηκε κι από συντρόφους του ως ανεμβολιαστής κι αναρωτήθηκε πού είναι το τείχος ανοσίας που θα δημιουργείτο όταν έχουμε 750.000 κρούσματα στις ηλικίες 0 έως 17 χρόνων που θα δημιουργείτο, όπως είχε πει κι ο κ. Ξανθός (χωρίς να τον κατονομάζει).

Αντιθέτως, κατά τον κ. Πολάκη, έπρεπε να δοθεί έμφαση στον προληπτικό έλεγχο και στη μείωση του κόστους των τεστ, ενώ σχολίασε με νόημα πως αν δεν είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τα αντιικά κι αντικλωνικά φάρμακα «θα μας είχαν κρεμάσει στην πλατεία Συντάγματος».

Επιπροσθέτως, είπε πως ήταν βαρύ λάθος η στρατηγική του εμβολιασμού ως το μοναδικό όπλο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε πως η παραγόμενη επιστημονική γνώση πρέπει να είναι ιδιοκτησία της ανθρωπότητας, ενώ ζήτησε τη συγκρότηση εθνικής φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να αντιπαρατεθεί στο παγκόσμιο καρτέλ, αλλά και να σπάσει ο φαύλος κύκλος των υπερτιμολογήσεων με τη σιωπηρή συμφωνία του κράτους που ξεκίνησε από την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη.

Λίγο νωρίτερα και σε πιο χαμηλούς τόνους, ο Ανδρέας Ξανθός είχε υποστηρίξει πως ακόμα αν είχαμε τα καλύτερα φάρμακα στον κόσμο δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά χωρίς τις κατάλληλες δομές.

Επιπλέον, ανάφερε πως η διαφορά του κόμματός με τη ΝΔ δεν είναι ποσοτικού- πόσες, για παράδειγμα, παραπάνω ΜΕΘ θα δημιουργήσει-, αλλά ποιοτικού χαρακτήρα και στρατηγική.

«Το αντίπαλο πρόταγμα πρέπει να είναι πολιτικές ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης και για πολιτικές, όπως η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του οικογενειακού γιατρού ή της σχολικής υγείας».

Ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως χρειάζεται μια νέα σχέση πολιτικής- επιστήμης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ακολούθησε μια πλήρως αποτυχημένη πολιτική, που αποδεικνύεται κι από τους σκληρούς δείκτες.

Αφού ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους σύνεδρους πως ετοιμάζεται από την ΕΠΕΚΕ Υγείας του κόμματος μια μαύρη βίβλος για τα κυβερνητικά πεπραγμένα στην πανδημία, με προτάσεις για διαφορετική στρατηγική, στηλίτευσε την κυβέρνηση για τοξικό μείγμσ νεοφιλελεύθερων εμμονών κι εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων.

Κατά τον κ. Ξανθό, η πανδημία απόδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων υγείας, για την αξία της δημόσιας υγείας ως πρόληψη και προστασία του πληθυσμού, καθώς και για την αναγκαιότητα υπερεθνικού τύπου πολιτικών, με συστήματα παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας και πρόσβασης της ανθρωπότητας σε εμβόλια και φάρμακα.

Επαίνεσε, μάλιστα, τη σχετική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για την απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ