ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πανδημία κι από τους επιστήμονες

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πανδημία κι από τους επιστήμονες
Ο Οθων Ηλιόπουλος αποκάλεσε την κυβέρνηση θέατρο σκιών που απλώς αντέγραφε όσα εφαρμόζονταν στο εξωτερικό

Επίθεση στις κυβερνητικές πολιτικές για την πανδημία εξαπέλυσαν και οι επιστήμονες που μίλησαν στο σχετικό θεματικό τραπέζι που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του τρίτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Ο καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Cancer Center, Όθων Ηλιόπουλος υποστήριξε πως στην Ελλάδα δεν έγινε συστηματική ιχνηλάτηση και πως ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η εξάρτηση κι αναπαραγωγή πολιτικών που ακολουθούνται σε άλλες χώρες και οι οποίες δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικές.

Αποκάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση θέατρο σκιών που απλώς αντέγραφε όσα εφαρμόζονταν στο εξωτερικό.

«Δεν ενισχύσαμε το ΕΣΥ, θα μπορούσαμε να είχαμε παράξει το δικό μας εμβόλιο, αγοράσαμε συμβουλές από τους ξένους, όπως κάναμε και με τα υποβρύχια που γέρνουν», ανάφερε χαρακτηριστικώς.

Από την πλευρά της, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια του Ινστιτούτου Prolepsis, τόνισε πως ο ιός είναι ακόμα εδώ και θα μείνει για αρκετό καιρό ακόμα.

Γι’ αυτό και θα πρέπει να προετοιμαστούμε όχι απλώς για το επόμενο κύμα κορονοϊού, αλλά για την επόμενη πανδημία.

Η ίδια μίλησε για τις ανισότητες μεταξύ ηπείρων, κρατών και πολιτών της ίδιας χώρας που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ στηλίτευσε τη μεταφορά της ευθύνης στους πολίτες χωρίς να βοηθηθούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα.

«Είναι πολιτικό το θέμα, αν δεν το λύσουμε δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και την επόμενη κρίση», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI), επισήμανε πως λόγω του σκληρού και δογματικού νεοφιλελευθερισμού που ακολουθήθηκε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες ακόμα και τα νοσοκομεία στο κέντρο του Παρισιού δεν είχαν φάρμακα, μάσκες και τεστ και δεν έγιναν επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες.

«Καλή υγεία σημαίνει ανάπτυξη κι ανάπτυξη πρέπει να σημαίνει καλή υγεία», επισήμανε με νόημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ