ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Ο Μητσοτάκης αλλάζει το δόγμα Καραμανλή για την εξωτερική πολιτική της χώρας

Κατρούγκαλος: Ο Μητσοτάκης αλλάζει το δόγμα Καραμανλή για την εξωτερική πολιτική της χώρας
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στο ρητορικό του ερώτημα πως στόχος της Ρωσίας δεν είναι η αναβίωση της τσαρικής αυτοκρατορίας ή της ΕΣΣΔ, αλλά να αποτρέψει την περικύκλωσή της από το ΝΑΤΟ που την θεωρεί επιθετική κίνηση INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μιλώντας στο θεματικό τραπέζι στο πλαίσιο του τρίτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις διεθνείς εξελίξεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως το κόμμα του τάσσεται εναντίον οποιαδήποτε εισβολής, όπως αυτή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε κυρίαρχη χώρα και πως αυτή είναι μη αποδεκτή και για λόγους αρχών κι αξιών, αλλά και γιατί υπάρχει το ιστορικό προηγούμενο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στο ρητορικό του ερώτημα πως στόχος της Ρωσίας δεν είναι η αναβίωση της τσαρικής αυτοκρατορίας ή της ΕΣΣΔ, αλλά να αποτρέψει την περικύκλωσή της από το ΝΑΤΟ που την θεωρεί επιθετική κίνηση.

Την ίδια ώρα, ο και βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως ανατρέπει το δόγμα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας από το 1979, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκέφθηκε τη Μόσχα, πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, φιλειρηνική χώρα, γέφυρα με την Κίνα και τη Ρωσία κι όχι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, όπως στην εποχή του ψυχρού πολέμου, δίνοντας γη και ύδωρ στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε σε διπλωματική λύση στον πόλεμο κι όχι στο να εξωθήσει η Δύση την Ουκρανία σε έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων.

«Πράγματι, πρέπει να ανησυχούμε», δήλωσε ευθαρσώς, από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Αποστολάκης στο ίδιο τραπέζι.

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί επί μακρόν, με πολύ άσχημες συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα.

Μίλησε για μια παγκόσμια κρίση που είναι πολύ επικίνδυνη γιατί πυρηνικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά στο να συγκρουστούν.

«Ο 21ος αιώνας έχει το δικό του ψυχρό πόλεμο, που αν ζεσταθεί θα είναι πολύ επικίνδυνος για όλο τον πλανήτη», ανάφερε χαρακτηριστικώς.

Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε, επίσης, πως η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία για να την αποτρέψει από το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να εξασφαλίσει την αυτονομία των ανατολικών επαρχιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στην Κριμαία, να αποκόψει μέσω της κυριαρχίας της Οδησσού την πρόσβαση της Ουκρανίας και στη Μαύρη Θάλασσα, όπως το πέτυχε στην Αζοφική, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία δεν θα φύγει από το ουκρανικό έδαφος αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τους οποίους μπήκε.

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε πως η Μόσχα εστιάζει στον ανατολικό τομέα γιατί βρίσκεται κοντά στα νοτιοδυτικά σύνορά της και είναι πιο εύκολη η υποστήριξη του στρατού της και πως θα συνεχίσει να μην βομβαρδίζει πόλεις, αλλά θα επιχειρεί σε ανοιχτό έδαφος.

Ο κ. Αποστολάκης αναρωτήθηκε αν ο πόλεμος όπως εξελίσσεται βρισκόταν στα στα αρχικά πλάνα του Βλαντίμιρ Πούτιν ή τροποποιήθηκαν λόγω της εξέλιξής του χωρίς γρήγορη κατάληξη.

Επιπλέον, εξέφρασε και την απορία του για το αν η στρατιωτική βοήθεια της Δύσης θα φτάσει στους αμυνόμενους Ουκρανούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ