ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε η πρόταση της Ομπρέλας για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Κατατέθηκε η πρόταση της Ομπρέλας για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητά, επίσης, πλαφόν στη συμμετοχή βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή INTIME

Την πρότασή της ώστε ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να εξακολουθούν να εκλέγονται από το συνέδριο κι όχι από τα οργανωμένα μέλη, όπως αντιθέτως προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσαν στο σώμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία 14 στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας.

Πρόκειται για τους (με αλφαβητική σειρά): Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Βούτση, Θοδωρή Δρίτσα, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνο Λάμπρου, Ανδρέα Ξανθό, Δημήτρη Παπαδημούλη, Μιχάλη Σαμπατακάκη, Ράνια Σβίγγου, Πάνο Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επιχειρηματολογούν πως η πρότασή τους είναι προϊόν σκέψης και συνεργασίας σε συντροφικό πνεύμα κι έχει ως στόχο να περιγράψει μια διαδικασία ανοιχτή, ενωτική, συμμετοχική και δημοκρατική.
Η κεντρική της ιδέα είναι πως η συμμετοχική δημοκρατία δεν έχει νόημα όταν ασκείται πάνω σε ένα σκελετό που υποστηρίζει την κομματική λειτουργία και παρέχει θεσμικά αντίβαρα.

Όσον αφορά την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, παρατηρούν πως η πρότασή τους είναι απολύτως σύμφωνη με την αντίστοιχη πρόταση της Επιτροπής Καταστατικού προς το τρίτο συνέδριο.

«Διασφαλίζει την εκπροσώπηση της περιφέρειας κατά 50% αναλογικώς και με κριτήριο τον αριθμό των μελών, όπως ακριβώς προβλέπεται και στην πρόταση του προέδρου. Αποφεύγεται, έτσι, η υπερεκπροσώπηση κάποιων περιφερειών με συνέπεια την υποεκπροσώπηση κάποιων άλλων. Εγγυάται την πλήρη ισοτιμία της ψήφου όλων των συνέδρων, καθώς και την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή. Όλες κι όλοι οι σύνεδροι μπορούν να ψηφίζουν και να ψηφίζονται από όλους, όπως αρμόζει σε ένα ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς. Αυτή είναι η ουσία της ισοτιμίας της ψήφου: να μην βαραίνει στην πράξη η ψήφος ενός συνέδρου περισσότερο από την ψήφο ενός άλλου».

Η Ομπρέλα ζητά, επίσης, πλαφόν στη συμμετοχή βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή, υπογραμμίζοντας τον ισχυρό ρόλο του συνεδρίου ως θεμελιώδους οργάνου του κόμματος, από το οποίο εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή και προς το οποίο λογοδοτούν και καταθέτουν τον απολογισμό τους.

«Η επιδίωξη είναι να υπάρχει ένας θεσμός αφενός στιβαρός κι ανθεκτικός, αφετέρου επαρκώς ανοιχτός και συμμετοχικός τόσο για την εκλογή όσο και για τη λογοδοσία», καταλήγουν οι της Ομπρέλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ