ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η «μητέρα των μαχών» - Οι προσδοκίες των τάσεων

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η «μητέρα των μαχών» - Οι προσδοκίες των τάσεων
Η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 12.00 και να ολοκληρωθεί μετά τις 19.00 INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ως η «μητέρα των μαχών» κρίνεται κι από τα δύο, χονδρικώς, στρατόπεδα- προεδρικοί και Ομπρέλα - η σημερινή (Σάββατο) ψηφοφορία στο πλαίσιο του συνεδρίου για τον τρόπο εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Οι προεδρικοί - Κίνηση Μελών, πασοκογενείς, ΡΕΝΕ, ΔΗΜΑΡ, Γέφυρα - εκτιμούν πως το ποσοστό έγκρισης των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή από τα 61.600 μέλη θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό άνω του 80%.

Θεωρούν, μάλιστα, πως υπέρ της πρότασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ταχθούν και σύνεδροι που ανήκουν στην Ομπρέλα, ακολουθώντας τη συντριπτική τάση του συνεδρίου.

Από την άλλη, στελέχη της Ομπρέλας, η οποία επέλεξε για τη δημιουργία κλίματος ομοβροντία σε βάρος της πλειοψηφίας την Παρασκευή με τις ομιλίες των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και τη σύντομη παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, σχολιάζουν πως το αποτέλεσμα θα εκπλήξει τους πάντες, αν και δεν τρέφουν αυταπάτες πως η δική τους πρόταση για εκλογή από το σώμα του συνεδρίου θα γίνει αποδεκτή.

Κάποιοι, μάλιστα, στην εσωκομματική αντιπολίτευση ευελπιστούν πως η πρότασή τους θα καταγράψει ακόμα κι ένα ποσοστό πάνω από 30% στην κάλπη.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δικαιούνται, όπως σημειώνουν, να υποστηρίζουν πως εκπροσωπούν μια διόλου αμελητέα μερίδα του κόμματος.

Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 12.00 και να ολοκληρωθεί μετά τις 19.00.

Όπως κι αν έχει, η χθεσινή έντονη παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ώστε να στηθούν δύο κάλπες- μία για την εκλογή προέδρου από τη βάση κι άλλη για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής- αντί για μία, όπως είχε προτείνει ο κ. Τσίπρας κι έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία των συνέδρων, θεωρείται προμήνυμα της μεγάλης σημερινής εσωκομματικής μάχης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προεδρικοί διατείνονται πως είναι λογικό σε μια συνεδριακή διαδικασία κάθε τάση να επιθυμεί να καταγράψει τις δυνάμεις της.

Θεωρούν, πάντως, πως η πρόταση της Ομπρέλας για δύο κάλπες στόχευε στο να εκμεταλλευτεί τυχόν διαρροές της προεδρικής πλειοψηφίας από τη μία κάλπη στην άλλη, επιθυμία που ωστόσο απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του συνεδρίου, «προμήνυμα και του σημερινού αποτελέσματος», όπως προσθέτουν.

Από την άλλη, κορυφαίο στέλεχος της Ομπρέλας είπε στο CNN Greece πως το αποτέλεσμα που θα καταγράψει η τάση του θα είναι σαφώς καλύτερο από αυτό που καταγράφηκε χθες, ενδεικτικό ίσως και των διαφορετικών στάσεων στο εσωτερικό της για το αν θα έπρεπε να στηθούν μία ή δύο κάλπες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ