ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Τσίπρας: Δεν ήμασταν όσο έπρεπε μια λαϊκή κυβέρνηση

Γιώργος Τσίπρας: Δεν ήμασταν όσο έπρεπε μια λαϊκή κυβέρνηση
«Είτε υποχρεωθήκαμε να μαζέψουμε 37 δισ. ευρώ είτε ευτυχώς που μαζέψαμε παραπανίσια. Και τα δύο δεν μπορεί να ισχύουν», σχολίασε ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για να το ακούσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος INTIME

Σκληρή κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χωρίς να τον κατονομάσει, άσκησε ο Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως πως τα περισσότερα για το μετασχηματισμό του κόμματος είναι μπροστά.

Σε αυτό το πλαίσιο κι όσον αφορά το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως το ζήτημα αυτό το έχει απαντήσει η ιστορία: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη διαθέσει 11 δισ. ευρώ και προοπτικά σύνολο 24 δισ. ευρώ ως κρατικές εγγυήσεις για το σχέδιο “Ηρακλής” για τα “κόκκινα” δάνεια. Εγγυήσεις υπέρ τραπεζών και διαχειριστών και καθόλου υπερ οφειλετών και μικρομεσαίων. Αλλά αυτό δείχνει ότι αν υπάρχει βούληση το μαξιλάρι μπορεί και μπορούσε να αξιοποιηθεί. Ωστόσο, υπάρχει κάτι σοβαρότερο εδώ. Δυστυχώς υποχρεωθήκαμε να μαζέψουμε μεγαλύτερο μαξιλάρι από όσο θέλαμε ή ευτυχώς που μαζέψαμε παραπανίσια; Και τα δύο μαζί δεν μπορεί να ισχύουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τις τράπεζες: «Το 2019 παραδώσαμε το τραπεζικό σύστημα περίπου όπως το παραλάβαμε το 2015. Τι θα κάνουμε με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι απλώς η αναδιανομή γιατί δεν λύνει το πρόβλημα. Και η απάντηση στο άθλιο κοινωνικό μοντέλο της κοινωνίας των δύο τρίτων που επικρατεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι η μείωση των ανισοτήτων. Είναι η ένταξη στην εργασία με όρους αξιοπρέπειας ενός κομματιού της κοινωνίας που υπερβαίνει κατά πολύ το 30%. Είναι η ένταξη στην εργασία με όρους αξιοπρέπειας όλων των άνεργων, των υποαπασχολούμενων, των γυναικών που είναι στο σπίτι, των ΑΜΕΑ, των Ρομά, των προσφύγων και μεταναστών, των ευπαθών ομάδων. Αυτό για να γίνει απαιτεί ισχυρό κοινωνικό κράτος, απαιτεί αναδιανομή, αλλά απαιτεί κυρίως παραγωγική ανάπτυξη, εκτεταμένη κρατική παρέμβαση και παραγωγικό σχεδιασμό. Που σημαίνει μεγάλες αλλαγές και πρόγραμμα που ακόμα δεν έχουμε».

Ο βουλευτής Δυτικής Αττικής υπενθύμισε πως η Γερμανία πριν δύο εβδομάδες έθεσε υπό κρατικό έλεγχο την Γκάζπρομ Γερμανίας, που είναι μια πολυεθνική και πως δεν το έκανε για να πλήξει τη Ρωσία, αλλά γιατί πρέπει να πάρει τα μέτρα της μπροστά στο ενδεχόμενο να περιοριστεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου: «Και καλά έκανε. Και το κάνει προληπτικά μπροστά σε ένα μεγάλο κίνδυνο. Στην Ελλάδα με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες από δικά μας λεφτά, δικούς μας φόρους, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα άλλο τραπεζικό τοπίο; Μήπως δεν αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο κίνδυνο και ανάγκες της οικονομίας, πολύ μεγαλύτερο για το μέγεθος της χώρας από αυτόν που αντιμετωπίζει η Γερμανία»;

Στο ίδιο πλαίσιο κριτικής κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παράδωσε τις τράπεζες στην ίδια κατάσταση που τις παράλαβε το 2015: «Ύστερα από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις θα έπρεπε να είχαμε ένα άλλο τραπεζικό τοπίο».

Κάνοντας, παραλλήλως, αυτοκριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η μεγαλύτερη έλλειψη ήταν που δεν λογοδότησε για πολλά που έκανε και δεν έκανε στην κοινωνία: «Δεν ήμασταν μια λαϊκή κυβέρνηση. Κάναμε μετά τις εκλογές μια αυτοκριτική που απευθυνόταν στο εσωτερικό του κόμματος κι όχι μια καθαρή αυτοκριτική απέναντι στην κοινωνία που να απαντά στα παράπονά της».

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει ακόμα πολύ «κουπί» μπροστά του για να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς, έστω κι αν ο κύβος ερρίφθη: «Με αυτό το συνέδριο ξημερώνει μια νέα ημέρα για το κόμμα μας. Αυτή η ημέρα έπρεπε να έχει ξημερώσει καιρό τώρα και τα περισσότερα βρίσκονται ακόμη μπροστά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ο γειωμένος στην κοινωνία, βρίσκεται μπροστά μας. Αυτό έπρεπε να έχει ξεκινήσει καιρό τώρα. Το συνέδριό μας αποφασίζει αυτό που εξήγγειλε ο πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ των εκλογών, τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε ένα κόμμα γειωμένο, στους εργαζόμενους κι άνεργους, στους αγρότες, στην υγιή μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στους νέους, στους συνταξιούχους, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο συνδικαλισμό. Απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό. Δεν μας φταίει μόνο η πανδημία που αργήσαμε ούτε μόνο μια συγκεκριμένη τάση γι’ αυτό, φταίει κι ένα οριζόντιο δυναμικό στελεχών του κόμματος που προτιμά ένα κόμμα μικρό κι ελεγχόμενο αντί για ένα κόμμα που αφουγκράζεται την κοινωνία, ένα κόμμα που λογοδοτεί στην κοινωνία και τις ανάγκες της κι όταν είναι στην κυβέρνηση κι όταν είναι στην αντιπολίτευση».

Ο αναπληρωτής τομεάρχης αντέκρουσε και τα όσα είπε ο Νίκος Φίλης περί κινδύνου ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να γίνει συστημικό κόμμα: «Κινδυνεύουμε πράγματι, αλλά όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με το συνέδριο παίρνει την απόφαση να γίνει ένα κόμμα γειωμένο στην κοινωνία. Αυτό ίσα- ίσα θα είναι στοιχείο μεγαλύτερης λαϊκότητας του κόμματος. Κινδυνεύει να γίνει συστημικό κόμμα αν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, όχι μία και δύο, αλλά πολλές προσωπικές στρατηγικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κινδυνεύει να γίνει συστημικό κόμμα γιατί επικρατεί σε μια μικρή μερίδα του κόμματος που είναι σε θέσεις μια δημοσιονομική αντίληψη για το τι σημαίνει προοδευτική κυβερνητική πολιτική».

Σε σχέση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως χρειάστηκαν μόλις δυόμισι χρόνια για να απαξιωθεί παρόλη τη στήριξη από το μιντιακό σύστημα και παρά τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που μοίρασε εντός πανδημίας.

Ως προς το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, τόνισε πως στα 80 χρόνια που πέρασαν από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο υπήρξαν δεκάδες σημαντικά διεθνή γεγονότα κι εξελίξεις, αλλά δεν είναι πάνω από δύο με τρία αυτά που σηματοδότησαν μια μεγάλη στροφή στις διεθνείς εξελίξεις: «Ζούμε σήμερα μια τέτοια στροφή. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε σαν θρυαλλίδα μια στροφή στις διεθνείς εξελίξεις. Κι όποια κι αν είναι η διεθνής ισορροπία που προκύψει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, όσο δεν παρεμβαίνει ο λαϊκός παράγοντας, αν οι εξελίξεις θα είναι για καλό. Ο πόλεμος θα σημάνει σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη οικονομική στενότητα για τους λαούς, για τους εργαζόμενους, για τις χώρες του Νότου. Ίσως να μας υπερβαίνει ως κόμμα να χαράξουμε γραμμή, αλλά υπάρχει αδήριτη ανάγκη να το κάνουμε. Αν ήταν μια φορά αναγκαίο να λύσουμε μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας το ‘15- ‘19 και δεν μπορέσαμε να το κάνουμε είναι δυο και τρεις φορές αναγκαίο σήμερα. Δεν το χρωστάμε στο εαυτό μας, το χρωστάμε στην κοινωνία που πιστεύει σε εμάς. Για να καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τη δυσαρέσκεια και την απαξίωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτό που οφείλουμε να χτίσουμε είναι η προοπτική. Να ξαναδώσουμε προοπτική στην κοινωνία, περιεχόμενο στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Να δώσουμε απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα. Να κερδίσουμε το νου και τις καρδιές των ανθρώπων με μια προοπτική, με απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ