ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σαρωτική επικράτηση Τσίπρα που θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σαρωτική επικράτηση Τσίπρα που θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη
Κομματικές πηγές αποδίδουν την αποχή (γύρω στο 10%) κυρίως στην ακρίβεια που απότρεψε αρκετούς από την περιφέρεια, ιδίως από τα νησιά, να μετακινηθούν στην Αθήνα και να διαμείνουν στην πρωτεύουσα για δύο, τρία ή τέσσερα βράδια INTIME NEWS / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα, που θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος αν είχαν προσέλθει και οι 1.000 σύνεδροι που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να προσέλθουν στις εργασίες του συνεδρίου, εξελίχθηκε η ψηφοφορία για το αν η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει από τα οργανωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπως πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπέρ της πρότασης Τσίπρα ψήφισε το 73,4% των συνέδρων, ενώ υπέρ της πρότασης της Ομπρέλας για εκλογή από το συνέδριο το 25,8%.

Κομματικές πηγές αποδίδουν την αποχή (γύρω στο 10%) κυρίως στην ακρίβεια που απότρεψε αρκετούς από την περιφέρεια, ιδίως από τα νησιά, να μετακινηθούν στην Αθήνα και να διαμείνουν στην πρωτεύουσα για δύο, τρία ή τέσσερα βράδια.

Αρκετοί σύνεδροι απουσίασαν, επίσης, λόγω κορωνοϊού, αφού βρίσκονται σε καραντίνα.

Οι προεδρικοί, μάλιστα, είχαν εκφράσει και τις ενστάσεις τους για τα δύο ψηφοδέλτια, τα οποία ήταν διατυπωμένα με τρόπο που θα μπορούσαν να μπερδέψουν τους συνέδρους.

Συγκεκριμένα, ξεκινούσαν και τα δύο με τη φράση «Πρόταση Προέδρου» και το επίδικο στο τέλος, «από όλα τα μέλη του κόμματος» ή «από το Συνέδριο».

Οι ίδιες κομματικές πηγές, πάντως, κάνουν λόγο για σαφή εντολή για συμμετοχή της οργανωμένης βάσης στη λήψη των αποφάσεων, υπογραμμίζοντας πως είναι αυτονόητο να μπορεί να εκλέγει την ηγεσία της.

«Προχωράμε ενωμένοι», πρόσθεσαν οι ίδιοι κύκλοι, υποβαθμίζοντας το επεισόδιο που προκλήθηκε όταν σύνεδρος επιτέθηκε φραστικώς κατά την ομιλία του στον Θοδωρή Δρίτσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το προεδρείο του αφαίρεσε αμέσως το λόγο, ενώ στη συνέχεια ο σύνεδρος ζήτησε κατ’ ιδίαν συγγνώμη από τον κ. Δρίτσα.

Αρνητική εντύπωση, ωστόσο, προκλήθηκε κι από το γιουχάισμα από ορισμένους σύνεδρους του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά την παρέμβασή του την Παρασκευή.

Από την άλλη, κάποιοι φώναζαν ειρωνικώς «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό».

Όσον αφορά το σημερινό (Κυριακή) πρόγραμμα, θα συνεχιστούν οι ομιλίες των συνέδρων από τις 10:00, ενώ ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εκφωνήσει την καταληκτική ομιλία του συνεδρίου στις 13:00.

Μετά την ομιλία του προέδρου θα ακολουθήσει ψηφοφορία για την έγκριση του κειμένου θέσεων και του καταστατικού διά ανατάσεως των καρτών διαπίστευσης.

Στις 10:00 θα ανοίξει η κάλπη για την ανάδειξη της Επιτροπής Δεοντολογίας και της Εξελεγκτικής Επιτροπής (για τον έλεγχο των οικονομικών του κόμματος) και θα κλείσει στις 17:00.

Για πρώτη φορά συγκροτείται Επιτροπή Δεοντολογίας με αυξημένες αρμοδιότητες, κατόπιν πρότασης του κ. Τσίπρα που έγινε αποδεκτή από το σώμα του συνεδρίου το Σάββατο.

Σήμερα, εξάλλου, θα συγκροτηθεί και η 15μελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή η οποία και θα αναλάβει τη διοργάνωση της εκλογής προέδρου στις 15 Μαΐου, την οποία κομματικές πηγές χαρακτηρίζουν ως μια πολύ δύσκολη τεχνική διαδικασία που θα διεξαχθεί σε 14 περιφέρειες και σε 500 εκλογικά τμήματα.

Καταληκτική ώρα για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία και την Κεντρική Επιτροπή είναι οι 13:00 σήμερα Κυριακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ