ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο συνέδριο: Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει, ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει

Τσίπρας στο συνέδριο: Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει, ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει
«Θα κλαδέψουμε τα κλεφτόδεντρα», ανάφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να εξηγήσει στη συνέχεια πως οι 5+1 δεσμεύσεις του κόμματός του δεν είναι σοσιαλισμός, αλλά ανάγκη για να αποφευχθεί η βαρβαρότητα CNN Greece / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΣ

Την καταληκτική του ομιλία στο τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ξεκινά σε λίγη ώρα ώρα, κατά τις 14.30, ο Αλέξης Τσίπρας, στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στο Παλαιό Φάληρο.

Δείτε live την ομιλία Τσίπρα

Για ένα ισχυρό μήνυμα που έστειλε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην καταληκτική του ομιλία, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν ηττημένοι παρά μόνο νικητές μέσα στο κόμμα και πως δεν περισσεύει κανένας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, καταχειροκροτούμενος, τόνισε πως αυτός πρέπει να χαιρετήσει τους συνέδρους, ενώ μίλησε για ένα μήνυμα που το έλαβε όλος ο ελληνικός λαός βλέποντας τις εικόνες της αποφασιστικότητας που εκπέμφθηκε όλες αυτές τις ημέρες, αλλά το κατάλαβαν καλά και οι πολιτικοί αντίπαλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο, να ανασάνει η κοινωνία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να ανασάνει η κοινωνία και πως νικητές από μια προοδευτική κυβέρνηση θα είναι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες και η νέα γενιά.

«Θα κλαδέψουμε τα κλεφτόδεντρα για να δώσουμε στήριγμα κι ελπίδα στην κοινωνία», ανάφερε χαρακτηριστικώς για να εξηγήσει στη συνέχεια πως οι 5+1 δεσμεύσεις του κόμματός του δεν είναι σοσιαλισμός, αλλά ανάγκη για να αποφευχθεί η βαρβαρότητα.

Παραλλήλως, σχολίασε με νόημα πως όσο καθυστερεί τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει την ευκαιρία για μια αξιοπρεπή ήττα και πως οι προοδευτικές δυνάμεις, αν δεν ανοίξουν τα χαρτιά τους για τις 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για λόγους πολιτικής τακτικής, τουλάχιστον να δεσμευθούν πως δεν θα γίνουν δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.

«Το μήνυμα είναι πολύ πολύ καθαρό και συλλογικό: Υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο. Σχέδιο για να ανασάνει η κοινωνία. Ελπίδα για να στηριχτεί η χώρα. Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη της πολιτικής αλλαγής, της προοδευτικής διακυβέρνησης. Αλλάζουμε κι εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως με τις αποφάσεις του συνεδρίου ξεκινά μια νέα εποχή για το κόμμα, για την Αριστερά, για την προοδευτική παράταξη, αλλά και για το αύριο της χώρας, για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε πως το συνέδριο ανοίγει το δρόμο για ένα ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πιο μαζικό, πιο ισχυρό, πιο δημοκρατικό, αλλά και πιο ενωμένο.

«Νικητές είμαστε όλες κι όλοι οι σύνεδροι που εκπροσωπήσαμε τα χιλιάδες μέλη του κόμματος με αίσθημα ευθύνης όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και για την πατρίδα. Πρωτίστως, όμως, νικητές είναι οι χιλιάδες άνδρες και γυναίκες σε όλη τη χώρα που επιθυμούμε τα συμφέροντα και τις αγωνίες τους να εκπροσωπούμε. Οι εργαζόμενοι της χώρας, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι νέες και οι νέοι, που μπορούν να βλέπουν σε αυτό το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ένα κόμμα κινημάτων κι αγώνα, αλλά κι ένα κόμμα έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές που αφορούν τη ζωή τους και τον τόπο τους».

Ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε ηττημένους από τις διαδικασίες του συνεδρίου τους πολιτικούς αντιπάλους του κόμματός του: «Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, εκείνοι για τα κέρδη των λίγων φίλων τους. Έσπευσαν τούτες τις ημέρες να δείξουν με όλους τους τρόπους τον εκνευρισμό τους, τον φόβο που τους διακατέχει στα τηλεοπτικά στούντιο, στα πρωτοσέλιδά τους, στη προπαγάνδα τους. Έσπευσαν όλοι αυτοί, με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, να χαρακτηρίσουν τις δεσμεύσεις μας, τα 5+1 σημεία για να ανασάνει η κοινωνία και ο λαός, παροχολογία και λεφτόδεντρα. Ποιοι, αυτοί που ποτίζουν κάθε ημέρα τα κλεπτόδεντρα της αισχροκέρδειας; Και τους ρωτάμε: Είναι παροχολογία να δεσμεύεσαι ότι θα υλοποιήσεις όλα τα εργαλεία που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εργαλειοθήκη της προτείνει, αλλά και πρακτικές που άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη εφαρμόζουν για να μειώσεις τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα; Αυτό είναι παροχολογία; Αλλά τα ουρανοκατέβατα κέρδη των 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε οκτώ μήνες που δεν φορολογούνται, οι παροχές στους παραγωγούς ενέργειας με πρώτη την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, δεν είναι παροχολογία. Αυτά δεν είναι λεφτόδεντρα, αυτά είναι κλεφτόδεντρα. Ε, λοιπόν, σας το λέμε και βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Θα τα κλαδέψουμε τα κλεφτόδεντρά σας, για να δώσουμε ανάσα και στήριγμα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τις υποσχέσεις που κράτησε η κυβέρνησή του, επισημαίνοντας πως τίποτα από όσα δεσμεύτηκε δεν είναι παροχολογία, έξω από τη πολιτική και τη στρατηγική του κόμματός του ή αδύνατο, μη ρεαλιστικό κι ακατόρθωτο.

Απλώς όλα αυτά, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι έξω από τη λογική, τη πολιτική, την ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

«Είπαμε θα μειώσουμε τα τιμολόγια του ρεύματος. Το κάναμε ήδη το ‘19 μειώνοντας στο κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ την ενέργεια κι επί τεσσεράμισι χρόνια που δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ το λογαριασμό της ΔΕΗ για τους καταναλωτές. Είπαμε θα αυξήσουμε τον μισθό. Το αυξήσαμε 11% και 24% τον υποκατώτατο που καταργήσαμε, το 2019. Είπαμε θα φέρουμε την εργασιακή κανονικότητα. Τη φέραμε το ‘18 και τη ξήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Είπαμε θα δώσουμε 13η σύνταξη ξανά. Τη δώσαμε το 2019 και τη πήρε πίσω ο κ. Μητσοτάκης. Είπαμε θα διαγράψουμε μέρος του ιδιωτικού χρέους. Το κάναμε το ‘19 για τις ασφαλιστικές εισφορές των εμπόρων. Είπαμε θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ. Το κάναμε, ακόμη και μέσα στα μνημόνια δημιουργώντας 187 νέες ΤΟΜΥ και εντάσσοντας τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας στη δημόσια περίθαλψη. Είπαμε ότι θα στηρίξουμε τους νέους μας με προγράμματα στέγης και απλοποίηση τη ένταξής τους στα ΑΕΙ. Το ξεκινήσαμε σε δύσκολες συνθήκες, με επίδομα στέγης και αύξηση των δαπανών στην εκπαίδευση, με προσλήψεις εκπαιδευτικών και αναμόρφωση του χάρτη των ΑΕΙ σε όλη τη χώρα. Γιατί προτεραιότητά μας ήταν να ανοίγουμε πανεπιστήμια και να προσλαμβάνουμε καθηγητές. Όχι να ανοίγουμε κολέγια και να προσλαμβάνουμε αστυνομικούς».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ατύχημα για τη χώρα, που τούτη την ώρα, που η κοινωνία χρειάζεται στήριγμα. και οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις έχουν αρθεί να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία νοιάζεται να ξοδεύει για τους λίγους και εκλεχτούς κι αφήνει στο έλεος την κοινωνική πλειοψηφία.

«Απαντάμε λοιπόν στη κυβερνητική προπαγάνδα της κυβέρνησης και στα πρόθυμα μιντιακά παπαγαλάκια, που έπαθαν ταραχή αυτές τις μέρες ακούγοντας το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Μην ταράζεστε. Αυτά που δεσμευτήκαμε δεν είναι ο σοσιαλισμός. Είναι απλώς ο δρόμος για να αποφύγουμε τη βαρβαρότητα που γεννά η κυβέρνηση του εκλεκτού σας. Ο σοσιαλισμός είναι το όραμά μας. Είναι η δίκαιη κοινωνία που αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε. Είναι η έγνοια μας για τον άνθρωπο. Είναι η δικαιοσύνη που πηγάζει από τις ιδέες και τους αγώνες μας. Σας τρομάζει, αλλά τι να κάνουμε. Εμείς θα αγωνιζόμαστε για να έχουν όλοι οι άνθρωποι ψωμί, φωνή και δικαιώματα. Εσείς θα θεωρείτε τις ανισότητες φυσικό φαινόμενο".

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η ελληνική κοινωνία έχει περάσει το σημείο καμπής:

«Συνεχίστε τον πόλεμο. Συνεχίστε τις επιθέσεις. Συνεχίστε τις διαστρεβλώσεις και τη δολοφονία χαρακτήρα. Όσο πιο πολύ, τόσο πιο πολύ θα δυναμώνετε τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Τόσο πιο πολύ θα δυναμώνετε το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής. Και θα φέρνετε όλο και πιο κοντά τη μεγάλη νίκη στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές λάβουν χώρα. Και θέλουμε αυτές οι εκλογές να λάβουν χώρα, όχι μόνο για να βάλουμε ένα φρένο στη κοινωνική λεηλασία το συντομότερο. Αλλά και γιατί γνωρίζουμε ότι κάθε μέρα που περνά θα συσσωρεύονται βάρη που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη προσπάθειά μας την επόμενη ημέρα. Κάθε ημέρα που περνά είναι περισσότερα βάρη στο λαό και λιγότερες δυνατότητες και βαθμοί ελευθερίας για τη προοδευτική κυβέρνηση της επόμενης ημέρας".

Παραλλήλως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από το ΚΙΝΑΛ να μην γίνει δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης, σημειώνοντας πως η πιθανότητα να εξαντλήσει ο κ. Μητσοτάκης τη τετραετία σημαίνει κι εξάντληση κάθε πιθανότητας δικής του να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή ήττα στις εκλογές, άρα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

«Ταυτόχρονα σημαίνει και εξάντληση των πόρων, εξάντληση των πυρομαχικών για να πολεμήσουμε την επόμενη ημέρα να στηρίξουμε τη κοινωνική πλειοψηφία. Για αυτό και ζητάμε, για αυτό και παλεύουμε για εκλογές το συντομότερο».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας παράθεσε μια σειρά παραδειγμάτων πρακτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αποδεικνύουν ότι η πολιτική αλλαγή θα είναι η αρχή ενός μεγάλου αγώνα για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και την αποκατάσταση των μεγάλων πληγών και των τραυμάτων στην ίδια τη δημοκρατία.

Εξήγησε, μάλιστα, γιατί το κόμμα του μιλά για καθεστώς Μητσοτάκη και γιατί έχουν ξεπεράσει κάθε όριο δημοκρατίας, εντιμότητας και ηθικής.

Επιπλέον, τόνισε πως όταν η ενημέρωση και η δικαιοσύνη χειραγωγούνται, τότε η δημοκρατία τραυματίζεται και πως η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη, οι δημοκρατικοί πολίτες θα υπερασπιστούν τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ισονομία.

- «Ρήμαξαν τα δημόσια ταμεία με απευθείας αναθέσεις 7 δις σε 18 μήνες.

-Βόλεψαν εκατοντάδες γαλάζια golden boys σε κρατικές θέσεις με παχυλούς μισθούς. Στη ΔΕΗ αφήσαμε 27 διευθυντές το 2019 για να γίνουν σήμερα 105. Και 60 βοηθούς διευθυντών για να γίνουν από τον κ. Μητσοτάκη 250. Με μισθούς από 6 ως και 8.000 ευρώ το μήνα.

Και φυσικά, το αγαπημένο παιδί του κ. Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Στάσση. Που παίρνει 360.000 ευρώ το χρόνο ως επιβράβευση για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και για τους διπλάσιους και τριπλάσιους λογαριασμούς που προκαλούν εγκεφαλικά στους πολίτες.

Στον ΕΦΚΑ, αφού απαξίωσαν τους εργαζόμενους, βόλεψαν 256 διευθυντές με μισθούς ως και 8.100 ευρώ το μήνα.

Στο ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μπόνους 60.000 στον εαυτό τους, ενώ χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν να βγάλουν το μήνα.

Και φυσικά, μην ξεχάσουμε το ρεσάλτο στο Δημόσιο με τις ατελείωτες στρατιές μετακλητών. Αυτοί που κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για τους μετακλητούς έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ, με 3.184 μετακλητούς υπαλλήλους το Φεβρουάριο. Ρεκόρ 15ετίας. Και όχι μόνο εκτόξευσαν τον αριθμό τους, αλλά αύξησαν και τους μισθούς τους ως και 70% και μείωσαν τα απαιτούμενα προσόντα για τα κατά τα άλλα «άριστα» γαλάζια παιδιά.

-Έκαναν την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, τη μοιρασιά των ιματίων του λαού, κανονικότητα.

- Μοιράσανε εκατομμύρια με τις διάφορες λίστες Πέτσα, χωρίς κανένα κριτήριο, για να ελέγξουν ασφυκτικά την ενημέρωση.

Ή με μόνο κριτήριο να λιβανίζουν τη κυβέρνηση.

Τέτοια φίμωση της διαφορετικής άποψης, τέτοια μονοκαλλιέργεια και μονοφωνία στην ενημέρωση δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα.

Ακόμη και διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις μιλούν για Πρωθυπουργό εμμονικό στον έλεγχο της ενημέρωσης.

Και βέβαια δεν τους έφτανε αυτό.

Προχώρησαν σε διώξεις ενοχλητικών δημοσιογράφων, όπως η Γιάννα

Παπαδάκου κι ο Κώστας Βαξεβάνης.

-Στις παράνομες παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων δημοσιογράφων που κάνουν ενοχλητικές έρευνες για την ασυλία που έσπευσαν να δώσουν με αλλαγές στους ποινικούς κώδικες σε τραπεζίτες.

- Η μεγάλη συνομωσία της συγκάλυψης του σκανδάλου Νοβαρτις.

Βάφτισαν το σκάνδαλο σκευωρία.

Στην πραγματικότητα οργάνωσαν μια συνωμοσία παρακρατικού τύπου για να ξεπλύνουν τους υπόπτους, να αφήσουν “αδιευκρίνιστα” τεράστια ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς στελεχών τους, και να καταδιώξουν δικαστικούς, πολιτικούς τους αντιπάλους, και δημοσιογράφους με στημένες κατηγορίες και διάτρητες διαδικασίες.

Και με την συνωμοσία αυτή δεν κοροϊδεύουν μόνο το λαό, τον οποίο προφανώς θεωρούν λαό λωτοφάγων.

Ευτελίζουν και τη Δικαιοσύνη, καθώς μετατρέπουν ένα τμήμα της σε τμήμα πραιτοριανών.

Όλα αυτά δεν βαραίνουν γενικά τη κυβέρνηση. Βαραίνουν προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη. Γιατί είναι προσωπικές του αποφάσεις η χειραγώγηση της ενημέρωσης και της δικαιοσύνης".

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, εξάλλου, πως το κόμμα του δεν θα έρθει ξανά στα πράγματα για να παίξει στο γήπεδο των αντιπάλων του:

«Δεν θα έρθουμε για να αντικαταστήσουμε τα γαλάζια golden boys με κοκκινοπράσινα. Θα έρθουμε να καταργήσουμε τα golden boys. Θα έρθουμε να επιβάλουμε την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Δεν θα έρθουμε να ελέγξουμε τη δικαιοσύνη με δικούς μας δικαστές. Θα έρθουμε να δώσουμε ανάσα ελευθερίας στη δικαιοσύνη.

Και ενίσχυση του μισθού των δικαστών για να μπορούν ανεπηρέαστοι και απερίσπαστοι να ασκούν το λειτούργημά τους. Δεν θα έρθουμε να ελέγξουμε τα ΜΜΕ. Αλλά να τα στηρίξουμε με κριτήρια αντικειμενικά και θέτοντας κανόνες πλουραλισμού, αντικειμενικότητας και δημοκρατίας. Δεν θα φτιάξουμε δική μας ΕΡΤ και ΕΥΠ, στο γραφείο του πρωθυπουργού. Θα δώσουμε σε διακοινοβουλευτικές επιτροπές τον έλεγχο και τις αποφάσεις. Θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο του κόμματος και του κράτους. Και θα αποφύγουμε να επαναλάβουμε λάθη που κι εμείς κάναμε στη θητεία μας υπό καθεστώς πίεσης. Γιατί τώρα ξέρουμε, ότι στο δικό τους γήπεδο μόνο να χάσουμε μπορούμε.

Ότι μόνο στο γήπεδο της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της δημοκρατίας, της λογοδοσίας, μπορούμε να κερδίσουμε. Και μόνο τότε θα είναι πραγματικά τα πράγματα αλλιώς».

Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του με τα εσωκομματικά, κάνοντας λόγο για την ανάγκη η καμπάνια για την ενίσχυση και τη μαζικοποίηση των μελών και των οργανώσεων να μην σταματήσει στο συνέδριο, με το μεγάλο στοίχημα να είναι τόσο η ποσοτική όσο και η ποιοτική αύξηση, καθώς και τα μέλη να έχουν ρόλο, δικαιώματα, αλλά και καθήκοντα δράσης και δουλειάς στους κοινωνικούς χώρους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε σε συνομιλία του με νέα σύνεδρο για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία στην προσπάθεια αυτή:

«Με έπιασε χθες μια νέα συντρόφισσα. Και σε ηλικία και σε χρόνο ένταξης στο κόμμα. Εργαζόμενη. Και μου είπε κάντε κάτι. Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις διαδικασίες στις οργανώσεις. Δουλεύουμε 12 ώρες την ημέρα. Πότε να πάμε στις οργανώσεις και τι χρόνο να διαθέσουμε; Ανάγκη, επίσης, να απαλλάξουμε τις οργανώσεις από την κλεισούρα των κομματικών γραφείων. Κάθε μέλος του κόμματος μπορεί και πρέπει με τη βοήθειά μας να κατανοήσει και να δράσει στο χώρο δουλειάς του, κοινωνικών επαφών, συλλογικότητας στην οποία συμμετέχει».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε, επίσης, για την ανάγκη να ενδυναμωθεί η ενότητα των οργανώσεων, όχι στη βάση κάποιας τεχνητής ομοφωνίας, αλλά στη βάση αρχών, της συντροφικότητας, της ανιδιοτέλειας, του διαλόγου, κι εν τέλει της κοινής δράσης.

Έκανε, μάλιστα, και ιδιαίτερη αναφορά στην ποσόστωση φύλου 50- 50:

«Η πλατιά, βαθιά, ελεύθερη συζήτηση όλων των απόψεων είναι το λεωφορείο της δημοκρατίας. Οι αποφάσεις που έτσι λαμβάνονται είναι η χάραξη της διαδρομής του και η εφαρμογή των αποφάσεων από όλους μας είναι η ίδια η διαδρομή του. Κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ύπαρξη ρευμάτων ιδεών είναι πλούτος και η πεμπτουσία της δημοκρατίας στο κόμμα μας. Η ύπαρξη ομαδοποιήσεων, όμως, χωρίς ιδεολογική– στρατηγική και πολλές φορές χωρίς πολιτική διακριτότητα, δεν βοηθά τη ποιότητα της εσωκομματικής μας δημοκρατίας. Θέλω να ενθαρρύνω τα 61600 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος που θα έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Μην ψηφίσετε με τα χαρτάκια και τις λίστες που θα σας προτείνουν οι τάσεις και τα ρεύματα ιδεών. Προφανώς να λάβετε υπόψη τη συνάφεια των απόψεων των υποψηφίων, αλλά να λάβετε υπόψη και την ικανότητά τους, το βιογραφικό τους, το κοινωνικό χώρο από τον οποίο προέρχονται, την ανιδιοτέλειά τους, την αξία που έχει να στελεχώσουν τη κεντρική μας επιτροπή. Σας καλώ όλους να κάνουμε μια επανάσταση όχι μόνο στο τρόπο εκλογής αλλά και στο τρόπο σκέψης. Να γίνουμε εμείς οι ίδιοι η αλλαγή που οραματιζόμαστε».

Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε, επίσης, πως η ανανέωση δεν μπορεί να είναι ένα αραχνιασμένο δόγμα, αλλά πως το κόμμα του είναι εν κινήσει:

«Ανανέωση σημαίνει διαρκή προσαρμογή του κόμματος και των οργανώσεών του με ταχύτητα και ευελιξία, στις συνθήκες που αλλάζουν. Δεν μπορούμε να ομνύουμε στο όνομα της ανανεωτικής Αριστεράς αν σε μια πραγματικότητα που αλλάζει ραγδαία εμείς παραμένουμε προσκολλημένοι στο τρόπο λειτουργίας που σήμερα είναι ανεπαρκής και δε μπορεί να προωθήσει τις ιδέες μας. Είμαστε ένα κόμμα της ανανεωτικής και διαρκώς ανανεούμενης Αριστεράς. Της Αριστεράς που θέλει να κυβερνήσει για να αλλάξει το τόπο για να παλέψει για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Και έχουμε στη φαρέτρα μας τις ιδέες και την πολιτική στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα. Και είμαστε κόμμα της ανανέωσης και της σύγχρονης Αριστεράς γιατί όταν ξεσπούν λαϊκά κινήματα βρισκόμαστε μέσα σε αυτά και αλληλοεπιδρούμε. Δεν τα κοιτάμε από μακριά. Ούτε αφ’ υψηλού. Μπολιαζόμαστε από αυτά και τα μπολιάζουμε. Είμαστε κόμμα της ανανέωσης και της σύγχρονης Αριστεράς γιατί έχουμε σταθερή στρατηγική ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Εργαζόμαστε για μια διαφορετική πορεία της Ευρώπης και διαβουλευόμαστε, ως κόμμα της Αριστεράς και με τους πράσινους και τους σοσιαλιστές για μια διαφορετική προοδευτική πορεία της Ευρώπης. Είμαστε κόμμα της ανανέωσης και της σύγχρονης Αριστεράς γιατί εργαζόμαστε συστηματικά, για την συσπείρωση των δυνάμεων από την ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο, όπως και για μια συμμαχία αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση. Η ανανέωση μας δεν έγινε άπαξ στο παρελθόν. Είναι η διαρκής, είναι η διακηρυγμένη και η αυτονόητη πολιτική μας πρακτική. Αυτά είναι τα θεμέλια της σύγχρονης αριστερής μας ταυτότητας, αυτοί είναι οι πυλώνες της αριστερής και προοδευτικής μας πολιτικής. Και για τα κινήματα. Και για την Ευρώπη. Και για την ενότητα και τη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων».

Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του με την ευθύνη κάθε μέλους να ενδυναμώσει το κόμμα και να συνδράμει στη νίκη στις επόμενες εκλογές:

«Το συνέδριο απέδειξε ότι μπορούμε να συζητάμε δημοκρατικά και να αποφασίζουμε. Να κουβεντιάζουμε ήρεμα και απλά. Να διαφωνούμε αλλά να καταλαβαινόμαστε. Και να προχωράμε όλοι και όλες μαζί.

Έχουμε όμως τώρα μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα. Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματός μας, στις 15 του Μάη, να γίνει μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας, αλλά και η αρχή της αντίστροφής μέτρησης για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί η επιτυχία και μαζική συμμετοχή στη διαδικασία, δε θα είναι μόνο στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα είναι και μήνυμα στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Θα είναι μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει και τελειώνει ο εφιάλτης. Θα είναι το μήνυμα ότι τελειώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σας καλώ να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή τη προσπάθεια. Να βγούμε αποφασιστικά, οργανωμένα, με σχέδιο και καλή προετοιμασία, στον κόσμο σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Σε κάθε περιοχή, στους ανθρώπους κάθε κλάδου, κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικής κατηγορίας. Και να δώσουμε το μήνυμα της της πολιτικής αλλαγής. Πάμε όλοι μαζί για τη νίκη. Δυνατός ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ παντού. Δυνατοί δεσμοί με το λαό παντού. Αυτή είναι η προϋπόθεση της νίκης μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ