ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: Το πιο μαζικό συνέδριο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει το σήμα της πολιτικής αλλαγής

Ηλιόπουλος: Το πιο μαζικό συνέδριο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει το σήμα της πολιτικής αλλαγής
«Δεν είμαστε κόμμα της μοναδικής αλήθειας», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο του κόμματος INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σηματοδοτεί την πολιτική αλλαγή που επίκειται σύντομα», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1, στον απόηχο του τρίτου συνεδρίου του κόμματος που έκλεισε χθες Κυριακή τις εργασίες του.

Κάνοντας λόγο για «το πιο μαζικό συνέδριο που έχει κάνει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ», ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «βγαίνουμε από το συνέδριο με 5+1 ξεκάθαρους προγραμματικούς άξονες για την προοδευτική κυβέρνηση της επόμενης ημέρας, προτάσεις που ταυτόχρονα απευθύνονται, ως βάση διαλόγου, σε κάθε προοδευτική δημοκρατική δύναμη».

Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις, εκτίμησε ότι «είμαστε εδώ και καιρό σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο –και από την κοινωνία πια- ότι έχει έρθει η ώρα της πολιτικής αλλαγής».

«Έχει έρθει η ώρα της πολιτικής αλλαγής γιατί ο μήνας δεν βγαίνει, γιατί η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, είναι δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αυξήσεων στο ρεύμα, γιατί στην ΕΕ ο μέσος όρος αυξήσεων στα τρόφιμα είναι στο 5% και στη χώρα μας ξεπερνά το 15%», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Έχουμε να κάνουμε με μια επικίνδυνη κυβέρνηση, τρία χρόνια κυβέρνηση Μητσοτάκη σημαίνουν 3 δισ. περικοπές στις συντάξεις».

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, επανέλαβε ότι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν που είχε το 2010, ενώ το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης με δύο εξαιρέσεις –η Ελλάδα είναι η μία- το 2020 και το 2021 αύξησαν τον κατώτατο μισθό».

«Με βάση τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, όσοι είναι στον βασικό μισθό, μόνο το Γενάρη έχασαν το 14% της αγοραστικής τους δύναμης. Άρα όταν εμείς προτείνουμε την αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, είναι πρώτα απ’ όλα γιατί αποτελεί βασικό μέσο για τους πολίτες για να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Υπενθύμισε, ακόμα, ότι «όταν το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο κατά 27% για τους κάτω των 25 ετών και 11% συνολικά, και τα δημόσια έσοδα βελτιώθηκαν και η κατανάλωση ενισχύθηκε».

Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η σημερινή κρίση ακρίβειας προκλήθηκε από τις διεθνείς εξελίξεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε: «Τα πραγματικά αποτελέσματα του πολέμου μέχρι στιγμής δεν τα έχει ζήσει η ελληνική οικονομία». «Ωστόσο, οι τιμές στα λιπάσματα έχουν υπερδιπλασιαστεί ήδη από τον Οκτώβρη, πολύ πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ήδη από τον Αύγουστο η Ελλάδα είναι αρνητική πρωταθλήτρια στη χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Υπογραμμίζοντας τα μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν, ανέφερε: «Πρέπει άμεσα να φορολογηθούν τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη στην αγορά ενέργειας, όπως κάνει ήδη η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία». «Αν κάποιος συγκρίνει την τιμή χονδρικής με την τιμή παραγωγής, θα διαπιστώσει ότι τους τελευταίους εφτά μήνες οι εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα, έχουν υπερκέρδη που φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Δεν γίνεται τόσον καιρό η ΡΑΕ να μη δίνει τα στοιχεία, δεν γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να παίζει κρυφτό με τα υπερκέρδη στην αγορά ενέργειας, στηρίζοντας ουσιαστικά την αισχροκέρδεια», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Δεν γίνεται να μην μπαίνει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής». «Υπάρχουν λοιπόν ξεκάθαρες ευθύνες της κυβέρνησης για όλα αυτά και οι πολίτες θα στείλουν το λογαριασμό στο Μαξίμου –ο λογαριασμός αυτός δεν θα έχει δόσεις, θα είναι μία κι έξω», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε ότι «η πολιτική απόφαση ψηφίστηκε ομόφωνα και οι κεντρικές καταστατικές αλλαγές που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, να εκλέγεται η Κεντρική Επιτροπή κι ο πρόεδρος του κόμματος από το σύνολο των μελών, εγκρίθηκαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία».

«Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η διάταξη για 50/50 εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών σε όλα τα όργανα του κόμματος», πρόσθεσε.

«Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να έχει δημοκρατικό ζωντανό διάλογο και διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του, είναι ένα χαρακτηριστικό που θα το περιφρουρήσουμε. Δεν είμαστε κόμμα της μοναδικής αλήθειας», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Κάλεσε, τέλος, την κυβέρνηση να απαντήσει «στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, με βάση καταγγελίες και ρεπορτάζ, ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, έναν άνθρωπο που συνεργάζεται με διεθνή μέσα και κάνει ερευνητικό ρεπορτάζ».

«Περιμένουμε να απαντηθεί από την κυβέρνηση για ποιο λόγο παρακολουθούσαν ένα δημοσιογράφο, εάν παρακολουθούσαν και άλλους, θέλουμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα σαν να είναι ο Πούτιν– και να είναι σίγουροι ότι θα απολογηθούν γι’ αυτό», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.​

ΔΗΜΟΦΙΛΗ