ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακή κρίση: Αυτοψία Μητσοτάκη στη Ρεβυθούσα – Εντός Μαΐου τα εθνικά μέτρα για την ακρίβεια

Ενεργειακή κρίση: Αυτοψία Μητσοτάκη στη Ρεβυθούσα – Εντός Μαΐου τα εθνικά μέτρα για την ακρίβεια
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ειδική μνεία στην κυβερνητική προετοιμασία για την εξασφάλιση των απαραίτητων αποθεμάτων ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

Τις συντεταγμένες στην κυβερνητική «πυξίδα» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας αλλά και την διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της χώρας θα αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αυτοψία του στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα.

Η δε, μίνι περιοδεία στη Σαλαμίνα προσθέτει ακόμη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό των πρωθυπουργικών παρουσιών σε περιοχές και των επαφών με κοινωνικά στρώματα, που κατ’ εξοχήν είναι -σύμφωνα με την κυβέρνηση- προσανατολισμένο το «πηδάλιο» των αντίμετρων που υλοποιούνται και κυρίως του νέου πακέτου απόσβεσης των υψηλών τιμών στα τιμολόγια της ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ειδική μνεία στην κυβερνητική προετοιμασία για την εξασφάλιση των απαραίτητων αποθεμάτων που θα διατηρήσουν αλώβητη την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να εκπέμψει ακόμη μια φορά το σήμα για την ετοιμότητα ενεργοποίησης του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης του ράλι ανόδου στις τιμές της ενέργειας.

Σε αυτό το πεδίο αποτελεί διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση άμεσων μέτρων, εάν η ευρωπαϊκή απάντηση καθυστερήσει ή δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό μέγεθος των αναγκών που έχουν ενσκήψει μετά την επικράτηση της εισαγόμενης κρίσης ενέργειας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως εγκαίρως είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, η κυβέρνηση αναμένεται εντός του Μαΐου να ενεργοποιήσει το εθνικό σχέδιο, το οποίο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα στηριχθεί στη χρηματοδότηση ενός πακέτου – μαμούθ της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Τα χρήματα με τον ένα ή τον άλλον τρόπο θα βρεθούν, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η παρέμβαση που θα κάνουμε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση γενικότερα του πληθωρισμού», ανέφερε σχετικά ο υπουργός, αναπληρωτής Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο πρωθυπουργός θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις στο πρώτο, πρόσφορο ορόσημο αμέσως μετά το Πάσχα και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προηγηθούν των αποκαλυπτηρίων της πρότασης της Κομισιόν στις 18 Μαΐου.

«Οι παράμετροι όταν μετρηθούν, ζυγιστούν σωστά και αποφασιστούν θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», ήταν η φειδωλή αναφορά στην οποία προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πάντως, επικρατέστερο θεωρείται το σενάριο η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για το τελευταίο διήμερο του Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι στο ευρωπαϊκό τερέν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει εμφατικά το ζήτημα της αποσύνδεσης του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος -πρόταση που προσκρούει η οποία τυγχάνει της στήριξης του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη, για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις ομοφωνία, την επίτευξη της οποίας εμποδίζει η στάση των λεγόμενων φειδωλών χωρών.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν παραβλέπει το γεγονός ό,τι ακόμη και εάν το επικείμενο ραντεβού των «27» καταλήξει σε μια συμφωνία, οι ευρωπαϊκές αποφάσεις δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν από την επόμενη κιόλας ημέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ