ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχήματα για τη 15η Μαΐου - Το δύσκολο παζλ της νέας Κεντρικής Επιτροπής

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχήματα για τη 15η Μαΐου - Το δύσκολο παζλ της νέας Κεντρικής Επιτροπής
Ενωτικός αναμένεται να εμφανιστεί κι ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Προσπάθεια από όλες τις πλευρές να πέσουν οι τόνοι καταβάλλεται τις τελευταίες ώρες στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Η Μεγάλη Εβδομάδα, άλλωστε, προσφέρεται για καταλλαγή των παθών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο οι προεδρικοί όσο και οι της Ομπρέλας προτιμούν να εστιάζουν στα θετικά σημεία του συνεδρίου- μαζικότητα, παλμός, γόνιμος διάλογος, οι 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα, η σχεδόν ομόφωνη αποδοχή της πολιτικής απόφασης, η ποσόστωση φύλου 50- 50- παρά σε αυτά που τους χωρίζουν, όπως ο τρόπος εγγραφής των νέων μελών που αποτέλεσε και την αφορμή για την έντονη αντιπαράθεση της Κυριακής.

Προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι της συντριπτικής ήττας τους στην ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, στην Ομπρέλα χαρακτηρίζουν νίκη τους το ότι στο κείμενο θέσεων ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία χαρακτηρίζεται ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς κι όχι της Κεντροαριστεράς.

Ενωτικός αναμένεται να εμφανιστεί κι ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα Μεγάλη Τετάρτη στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ευλαμπία Ρέβη, στις εννέα το πρωί.

Από εκεί και πέρα κι ενόψει των εκλογών της 15ης Μαΐου δύο είναι οι σημαντικές διακυβεύσεις.

Η πρώτη αφορά τον αριθμό που θα προσέλθει στην κάλπη για την εκλογή προέδρου, με δύο αντικειμενικές δυσκολίες να δυσχεραίνουν την προσπάθεια δημιουργίας ισχυρών πολιτικών εντυπώσεων.

Η μία αφορά το ότι δικαίωμα ψήφου- έστω κι αν το αποκτούν κι όσοι εγγράφονται την ίδια ημέρα- θα έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος κι όχι κι «όποιος δει φως και μπει», όπως συνέβη προσφάτως με το ΚΙΝΑΛ και παλιότερα με τη ΝΔ.

Στόχος, όπως κι αν έχει, είναι ο κ. Τσίπρας να υπερψηφιστεί από περισσότερους από 100.000 πολίτες.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα τα μέλη είναι 61.600.

Η δεύτερη δυσκολία συνίσταται στο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δεν θα έχει αντίπαλο, με συνέπεια η απουσία αγωνίας για το ποιος θα επικρατήσει να μειώνει και το ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαδικασία.

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η εκλογή της νέας 300μελούς Κεντρικής Επιτροπής.

Όπως πληροφορείται το CNN Greece, έχουν κατατεθεί περί τις 700 με 750 υποψηφιότητες, με την ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων να γίνεται σήμερα ή αύριο.

Από την Αττική θα εκλεγούν 150 μέλη κι από την υπόλοιπη Ελλάδα οι υπόλοιποι.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι εγγράφηκαν στο κόμμα μέχρι τις 21 Μαρτίου.

Λόγω των πολλών ποσοστώσεων που θα ληφθούν υπόψη το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι δυνατό να ανακοινωθεί το βράδυ της 15ης Μαΐου.

Υπάρχει η ποσόστωση φύλου- στην Αττική, για παράδειγμα, θα είναι 75 άνδρες και 75 γυναίκες στην Κεντρική Επιτροπή-, η ποσόστωση 20% για την Προοδευτική Συμμαχία και τα νέα μέλη- χονδρικώς αφορά τους πασοκογενείς που έγιναν μέλη του κόμματος από το 2019 και μετά, τη ΔΗΜΑΡ, τη Γέφυρα, την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη και την Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη-, καθώς και η ποσόστωση για τους βουλευτές- 15% στην Αττική και 20% στην υπόλοιπη χώρα.

Αυτό το πολύπλοκο σκηνικό δυσκολεύει, προσώρας τουλάχιστον κι εν αναμονή των επίσημων υποψηφιοτήτων, τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των ψήφων που θα χρειαστεί κάποιο μέλος για να εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή.

Στην Αττική, για παράδειγμα, κάποιος που εμπίπτει σε μία ή περισσότερες από τις ποσοστώσεις μπορεί να εκλεγεί ακόμα και με 200 μόλις ψήφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ