ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύξηση κατώτατου μισθού: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη και τα επόμενα βήματα

Αύξηση κατώτατου μισθού: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη και τα επόμενα βήματα
INTIME

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 50 ευρώ το μήνα εκτός από το αμιγώς πολιτικό αποτύπωμα της, δοκίμασε και τα πολιτικά αντανακλαστικά εντός και εκτός της κυβέρνησης.

Η επιλογή του ορόσημου της Μεγάλης Τετάρτης, για την ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, αποτέλεσε έναν πολιτικό αιφνιδιασμό, που φέρει την πρωθυπουργική «υπογραφή».

Άλλωστε το κλίμα που καλλιεργείτο την προσδιόριζε στον κυβερνητικό ορίζοντα ότι θα εκδηλωθεί στο υπουργικό συμβούλιο προς τα τέλη του μήνα.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξάγεται το συμπέρασμα, ό,τι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ελήφθη προ μερικών εβδομάδων.

Κατά πληροφορίες, στο διάστημα που μεσολάβησε, και στο φόντο που συνέθεταν οι εισηγήσεις των κοινωνικών για χαμηλότερη αναπροσαρμογή, διέλαβε εντατικότερη μορφή η επεξεργασία του κυβερνητικού σχεδιασμού που σχεδόν μονοπωλούσε τη διαβούλευση του πρωθυπουργού, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τις -ταυτόχρονα- πυκνές επικοινωνίες στο τρίγωνο Ηρώδου Αττικού – Νίκης - Σταδίου.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται κατά πληροφορίες από τη Μεγάλη Τρίτη να έδωσε το πρώτο λάκτισμα για να ανακοινωθεί πριν από το Πάσχα η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εξέλιξη η οποία οριστικοποιήθηκε στη μεσημεριανή σύσκεψη της Μεγάλης Τετάρτης με τον Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού προσθέτει, στη δυσμενή συγκυρία από την οποία διέρχονται οι εργαζόμενοι, μια σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό της οικονομικής στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Περαιτέρω, αυτή η προσθήκη συνιστά, όπως λέγεται από κυβερνητικούς παράγοντες, μια καθαρή αντανάκλαση της κοινωνικής ατζέντας η οποία βρίσκεται στην προμετωπίδα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Η σωρευτική αύξηση του κατώτατου μισθού φτάνει στο 9,7%, ένα ποσοστό με το οποίο υπερκαλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος το Μάρτιο ήταν στο 8,9 %.

Επιπλέον, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα από τα «όπλα» που έχουν βγει από την κυβερνητική φαρέτρα ως αντιστάθμισμα για την άνοδο του κόστους ζωής.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, που είναι μεγαλύτερες για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση καυσίμων, η έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες, η καταβολή διπλής δόσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι υπήρξαν συνεπείς με την προεκλογική δέσμευση του κόμματος για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις ότι δεν τηρήθηκε η υπόσχεση για αύξηση που θα είναι διπλάσια από το ποσοστό ανάπτυξης, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι η ελληνική οικονομία ναι μεν μεγεθύνθηκε κατά 8,3%, ωστόσο είχε προηγηθεί, η ύφεση 9%.

Ταυτοχρόνως με την αύξηση του κατώτατου μισθού ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τον νέο κύκλο που θα διαγράψουν οι παρεμβάσεις, με κοινωνικό αποτύπωμα, στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση τον προσεχή μήνα.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το εθνικό σχέδιο για την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στα τιμολόγια της ενέργειας, το οποίο όπως έγραφε το CNN Greece, μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και μέσα στον Μάιο.

Περαιτέρω αναμένεται μέσα στο Μάιο και συγκεκριμένα στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός να κάνει τα αποκαλυπτήρια του σχεδίου για τη στέγαση των νέων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ