ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάσχα 2022: Ανάσταση ζωής και ανέσπερο φως ελπίδας κόντρα στις δυσκολίες και τα δεινά των καιρών

Πάσχα 2022: Ανάσταση ζωής και ανέσπερο φως ελπίδας κόντρα στις δυσκολίες και τα δεινά των καιρών
Η Ανάσταση είναι η πορεία προς το φως είναι η απαρχή μιας νέας ζωής, λουσμένης με φως και ελπίδα. CNN Greece / Aλέξανδρος Γαστεράτος

Το φετινό Πάσχα βρίσκει την Ελλάδα σε ένα ιδιόμορφο σταυροδρόμι, με εξαιρετικά δύσκολες κι επώδυνες συγκυρίες για τους πολίτες της.

Από τη μια πλευρά,ο πόλεμος στην Ουκρανία και βαριές ανθρωπιστικές και οικονομικές επιπτώσεις του στον πλανήτη προκαλούν θλίψη, προβληματισμό και ανησυχία για το επέκεινα του κόσμου.

Σε αυτό το πνεύμα έρχεται το ηχηρό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στην πολύπαθη αυτή χώρα.

«Το "φαιδρόν της αναστάσεως κήρυγμα" και το “Χριστός Ανέστη” συνηχούν σήμερον με την κλαγγήν των όπλων, την κραυγήν αγωνίας των αθώων θυμάτων της πολεμικής βίας και των προσφύγων, μεταξύ των οποίων ευρίσκονται πολυάριθμα αθώα παιδία», σημείωνει εύστοχα ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Βαρθολομαίος: «Συμπάσχομεν με τον ευσεβή και γενναίον ουκρανικόν λαόν»

Ο πόλεμος με την ακρίβεια και την πανδημία στο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Από την άλλη πλευρά, η πανδημία του κορωνοϊού, παρούσα – αν και μερικώς αποδυναμωμένη επί του παρόντος – για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχει αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα της και τις συνέπειές της στην οικονομία αλλά και σ’ αυτή την ίδια την κοινωνία.

Προσπαθούμε να ξαναδούμε μέσα από τις μάσκες τα αγαπημένα μας πρόσωπα, πασχίζουμε να ξαναβρούμε τα χαμόγελά μας και το κουράγιο μας και να γνωριστούμε από την αρχή.

Η φετινή Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι αυτή ακριβώς η αφετηρία που θα οδηγήσει στο να προχωρήσουμε μπροστά, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζει η πλειονότητα των πολιτών

Είναι αυτές οι δυσκολίες, τις οποίες ο πρωθυπουργός περιγράφει στο πασχαλινό μήνυμά του, δεσμευόμενος ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στην κοινωνία έναντι της ακρίβειας.

«Η πασχαλινή χαρά γίνεται σύμμαχος απέναντι και στις δικές μας δυσκολίες, με πρώτη την ακρίβεια για την οποία η πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο διάστημα χρειαστεί. Το υπόσχομαι. Η σημερινή γιορτή μας βρίσκει ενωμένους. Έτσι ενωμένοι ξεπεράσαμε τις εθνικές προκλήσεις, την πανδημία και όλες τις περιπέτειες που προηγήθηκαν. Έτσι, μπορούμε να γιορτάσουμε για πρώτη φορά μακριά από την απειλή του κορωνοϊού που απομακρύνεται», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάσχα 2022 - Μητσοτάκης: Γιορτάζουμε για πρώτη φορά μακριά από την απειλή του κορωνοϊού

Οι «διασταυρούμενες» κρίσεις στο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το φετινό Πάσχα - το πέρασμα του Ανθρώπου από το Θάνατο στην Αθανασία όπως ορίζεται η συγκεκριμένη λέξη - βρίσκει τους πολίτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο αντιμέτωπους με μια ιδιόμορφη κατάσταση «διασταυρούμενων» κρίσεων.

Σε αυτές αναφέρεται στο δικό του πασχαλινό μήνυμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

«Φέτος η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης μας βρίσκει σε διασταυρούμενες κρίσεις. Η πανδημία επιμένει και αφαιρεί ζωές. Η ακρίβεια μεγαλώνει και τραυματίζει ζωές. Το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο. Ενώ ο πόλεμος έχει χτυπήσει και πάλι την πόρτα της Ευρώπης [...] Πάντα και πάντα όμως, σε όλη τη διαδρομή της Ιστορίας, ο λαός μας ξέρει να βρίσκει τους δρόμους της Ανάστασης. Να κάνει το Γολγοθά, μια Νέα Αρχή. Αυτή τη Νέα Αρχή συμβολίζει το Πάσχα του 2022. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε τη Σταύρωση ελπίδα και σιγουριά για το αύριο», υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μήνυμα για ένα διαφορετικό μέλλον από τον Νίκο Ανδρουλάκη

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, υπογραμμίζει ότι «η Ανάσταση του Θεανθρώπου συμβολίζει τη νίκη της ζωής έναντι του θανάτου. Της ελπίδας έναντι του φόβου σε μια δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα».

Και τονίζει: «Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον οφείλουμε με ευθύνη να οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον με περισσότερες ευκαιρίες για τις νεότερες γενιές, με περισσότερη δικαιοσύνη και περισσότερη αξιοπρέπεια. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Καλό Πάσχα».

Ανδρουλάκης: Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον

Δημήτρης Κουτσούμπας: Να φτάσουμε στη λαϊκή ανάταση και ανάσταση

Το δικό του μήνυμα για το Πάσχα στέλνει στους πολίτες ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Από τον καθημερινό Γολγοθά της ακρίβειας, της κρίσης, του πολέμου, να φτάσουμε στη λαϊκή ανάταση και ανάσταση, αφού μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! Χρόνια σας πολλά!», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Κουτσούμπας.

Γιάνης Βαρουφάκης: Να σταματήσει ο πόλεμος που σκοτώνει συνανθρώπους μας

Το μήνυμά του για το Πάσχα με αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την ανάγκη για την καταπολέμηση της φτώχειας έστειλε το Μεγάλο Σάββατο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Eκ μέρους του ΜέΡΑ25 χρόνια πολλά σε όλες και όλους. Πέρσι το Πάσχα προσευχόμασταν να τελειώσει η πανδημία που έπαιρνε, και εξακολουθεί να παίρνει βέβαια, ανθρώπους μας. Δικούς μας, γνωστούς μας, συμπολίτες μας. Αυτό το Πάσχα θρήσκοι, άθεοι, όλοι μαζί προσευχόμαστε και για κάτι άλλο: Nα σταματήσει ο πόλεμος που σκοτώνει συνανθρώπους μας. Που βουλιάζει την πλειοψηφία στην φτώχεια. Που φουντώνει την πείνα στην Αφρική, στην Ασία. Που μας φέρνει όλους πιο κοντά, φέρνει την ανθρωπότητα πιο κοντά στην κλιματική καταστροφή», αναφέρει στο πασχαλινό του μήνυμα ο κ. Βαρουφάκης.

Πάσχα 2022 - Βαρουφάκης: Αυτό το Πάσχα προσευχόμαστε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Κυριάκος Βελόπουλος: Η Ανάσταση είναι μήνυμα ελπίδας

«Ελληνίδες, Έλληνες. Καλοί μου Χριστιανοί. Η εορτή του Πάσχα είναι η μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας. Ο Γολγοθάς του Ιησού μας, η σταύρωση του Θεανθρώπου μας, η θυσία η δική του και η Ανάστασή του είναι μήνυμα ελπίδας. Όλα αυτά έγιναν για να σώσει τον άνθρωπο. Για να σώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία. Η πίστη μας ορίζει ότι η ελπίδα αυτή δεν πρέπει να χαθεί», αναφέρει στο πασχαλινό του μήνυμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Βελόπουλος: Ήρθε η ώρα της Αναστάσεως και της λύσεως των προβλημάτων

Η Ανάσταση είναι η πορεία προς το φως είναι η απαρχή μιας νέας ζωής, λουσμένης με φως και ελπίδα.

Έτσι ακριβώς περιγράφει την Λαμπρή ο Γιάννης Ρίτσος στην «Εαρινή Συμφωνία» του:

Άκου τα σήμαντρα

των εξοχικών εκκλησιών.

Φτάνουν από πολύ μακριά

από πολύ βαθιά.

Απ’ τα χείλη των παιδιών

απ’ την άγνοια των χελιδονιών

απ’ τις άσπρες αυλές της Κυριακής

απ’ τ’ αγιοκλήματα και τους περιστεριώνες

των ταπεινών σπιτιών.

Ακου τα σήμαντρα

των εαρινών εκκλησιών.

Είναι οι εκκλησίες

που δε γνώρισαν τη σταύρωση

και την ανάσταση.

Γνώρισαν μόνο τις εικόνες

του Δωδεκαετούς

που ‘χε μια μάνα τρυφερή

που τον περίμενε τα βράδια στο κατώφλι

έναν πατέρα ειρηνικό που ευώδιαζε χωράφι

που ‘χε στα μάτια του το μήνυμα

της επερχόμενης Μαγδαληνής.

Χριστέ μου

τι θα ‘τανε η πορεία σου

δίχως τη σμύρνα και το νάρδο

στα σκονισμένα πόδια σου;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ