ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με 168 παραβιάσεις και 41 υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Η Τουρκία «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με 168 παραβιάσεις και 41 υπερπτήσεις στο Αιγαίο
Η Τουρκία δεν σταμάτησε ούτε το βράδυ τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο ΙΝΤΙΜΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο επιχειρεί η Άγκυρα, με μπαράζ παραβιάσεων να σημειώνεται μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στο FIR Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, τουρκικά μαχητικά προχώρησαν 168 παραβιάσεις με τις 41 εξ αυτών να είναι υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά.

Ενδεικτικά, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε, υπερπτήσεις πάνω από τη Σύμη στις 20:37, από τις 20:39 έως τις 20:43 πάνω από τη Ρόδο στα 28.000 πόδια. Ακολούθως, έτερος σχηματισμό τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 πάνω από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 πάνω από τη Στρογγύλη, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω τη Χάλκη στα 25.000 πόδια.

Νωρίτερα, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο, τα Ίμια, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, την Τέλενδο και την Κάλυμνο.

Διαφορετικά ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις και πάνω από τη Ρω, το Καστελλόριζο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Φαρμακονήσι, τους Φούρνους, τις Οινούσσες, το Αγαθονήσι και τη Σάμο.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Αναλυτικά οι τουρκικές παραβιάσεις:

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 9 (9x2 F-16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: 4 (2 UAV, 2 CN-235)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 22
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ: 10
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 23
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ: 168 (118 από τα μαχητικά)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ: 2
ΠΕΡΙΟΧΗ: Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1. Οι 41 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις.

2. Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική

Διάβημα στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και αποκλεισμός της Άγκυρας από την άσκηση Tiger Meet

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση και σθεναρή.

Μετά το έντονο διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, η Ελλάδα ακύρωσε και την πρόσκληση στην τουρκική πολεμική αεροπορία στην άσκηση Tiger Meet.

Συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία φέτος φιλοξενείται στην 335 Μοίρα «Τίγρεις».

Η «Tiger Meet» είναι η άσκηση στην οποία συμμετέχουν όσες Μοίρες φέρουν την ονομασία «Τίγρεις», με την άσκηση να θεωρείται - δικαίως – μία από τις πιο απαιτητικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Νωρίτερα, έντονο διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε η Ελλάδα στον Τούρκο πρέσβη αναφορικά με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά».

«Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

«Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ