ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από το λαό της Φινλανδίας και μόνο

Μητσοτάκης: Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από το λαό της Φινλανδίας και μόνο
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επικοινώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μάριν.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Σάνα και για τις εξελίξεις με την Τουρκία. Πρέπει να ότι προηγουμένως μίλησα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να τον ενημερώσω για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπήτσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος και πολλά άλλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε:

«Και βεβαίως κατέστησα σαφές στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη, υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετική εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν επίσης την πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα. Και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η Ε.Ε. κι όλα τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Και αυτή δεν είναι συμπεριφορά που χαρακτηρίζει χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Στην αρχή των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας μεταξύ άλλων πως οι ισχυρισμοί για εγκλήματα πολέμου πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς.

«H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί έναν επιθετικό πόλεμο κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Μαζί με τους εταίρους στην ΕΕ αντιδράσαμε άμεσα, προς έκπληξη πολλών, με την επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων στην Ρωσία και λεκτικά αλλά κυρίως στην πράξη είμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό συμπεριλαμβανομένης και της ιστορικής ελληνικής κοινότητας. Δυστυχώς οι περιοχές που κατοικεί η ελληνική κοινότητα εδώ και χιλιετίες έχουν δεχθεί τα πιο σκληρά χτυπήματα από τους Ρώσους εισβολείς. Η κατάσταση στην παράκτια περιοχή του Ευξείνου Πόντου είναι τραγική και αυτά που υποφέρει η Μαριούπολη είναι πέρα πάσης περιγραφής. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη σήμερα θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Και βεβαίως υπογραμμίζουμε ότι οι αναφορές εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς και οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη από το διεθνές ποινικό δικαστήριο να διερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μαριούπολη και στα χωριά που οι αεροπορικές επιθέσεις των Ρώσων προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους συμπατριώτες μας από τις πρώτες ημέρες του πολέμου» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στη ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή εξαρτάται από το λαό της Φινλανδίας και μόνο, ο οποίος θα αποφασίσει, τονίζοντας πως η Ελλάδα σέβεται την εδαφική κυριαρχία της Φινλανδίας.

Όπως είπε στη συνέχεια, οι πρόσφατες εξελίξεις δημιουργούν ένα νέο πεδίο εφαρμογής, όπως για παράδειγμα για το προσφυγικό.

Παράλληλα, σημείωσε ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς.

Μαρίν: «Θέλουμε να εγγυηθούμε την ειρήνη στην Φινλανδία και στο μέλλον»

Από την πλευρά της, η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ανέφερε πως Φινλανδία και Ελλάδα στέκονται στην Ουκρανία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Όπως είπε, οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας έχουν δημιουργήσει την μεγαλύτερη κρίση στην Ευρώπη.

Αναφέρθηκε στο προσφυγικό, λέγοντας πως η Φινλανδία έχει δεχτεί πολλούς Ουκρανούς πρόσφυγες και σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως χρειάζεται συνεργασία για να αποτραπεί το human trafficking.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός προέτρεψε για περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα.

Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, τόνισε πως στόχος είναι να ενισχύσουν της ασφάλειά τους, λέγοντας ότι εξετάζουν όλες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ασφάλειας.

«Θέλουμε να εγγυηθούμε την ειρήνη στην Φινλανδία και στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας πως:

«Εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα συνεισφέρουμε στην ασφάλεια ολόκληρης της συμμαχίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ