ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε μέτρο που θα προσφέρει ανακούφιση στην κοινωνία

Οικονόμου: Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε μέτρο που θα προσφέρει ανακούφιση στην κοινωνία
«Όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση είναι απαραίτητο να υπάρχει και θα υπάρχει στήριξη προς την κοινωνία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος INTIME

Παρέμβαση αναφορικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος «που θα βοηθήσει ουσιαστικά στη στήριξη του επιπέδου ζωής των πολιτών και την ενίσχυση των επιχειρήσεων όσο διαρκούν τα προβλήματα» προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα, σχετικά με το ενδεχόμενο να εξεταστεί από την κυβέρνηση και η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «η κυβέρνηση εξετάζει λεπτομερώς και προσεκτικά κάθε μέτρο που θα προσφέρει ανακούφιση στην κοινωνία, δίχως όμως να υπονομεύει την εθνική οικονομία» και θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή.

«Η κυβέρνηση, βάσει σχεδίου, έχει ήδη διαθέσει μέχρι σήμερα πάνω από 4 δισ. ευρώ για να στηρίξει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις από την εισαγόμενη κρίση ακρίβειας, που πυροδότησε η πανδημία και εντείνει ο πόλεμος στην Ουκρανία» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος Κυριακής».

Επισημαίνει πως «αναλογικά προς τον πληθυσμό και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας είναι από τα δραστικότερα εθνικά προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη. Το μέγεθος των παράλληλων κρίσεων είναι τέτοιο, που ακόμα και αυτό το ποσό δεν επαρκεί για την πλήρη απάλειψη των επιπτώσεων. 'Ανθρωποι και επιχειρήσεις δυσκολεύονται οικτρά. Αλλά, χωρίς το ποσό αυτό, τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Και το ποσό αυτό, όπως και τα νέα που έρχονται, δόθηκαν γιατί η κυβέρνηση κατάφερε να βρει τους πόρους για να στηρίξει την κοινωνία, χωρίς να διασαλευτεί η εθνική οικονομία και η κοινωνική συνοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέες πρωτοβουλίες για να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, τονίζει πως «όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση είναι απαραίτητο να υπάρχει και θα υπάρχει στήριξη προς την κοινωνία. Στην κατεύθυνση αυτή εξελίσσονται ταυτόχρονα δύο πρωτοβουλίες. Ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση που περιλαμβάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις . Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα εθνικό σχέδιο που θα συνιστά μια ακόμη και μάλιστα περισσότερο αποφασιστική παρέμβαση στην αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Παρέμβαση, που θα βοηθήσει ουσιαστικά στη στήριξη του επιπέδου ζωής των πολιτών και την ενίσχυση των επιχειρήσεων όσο διαρκούν τα προβλήματα».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να εξεταστεί από την κυβέρνηση και η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, ο κ. Οικονόμου αναφέρει πως «η κυβέρνηση εξετάζει λεπτομερώς και προσεκτικά κάθε μέτρο που θα προσφέρει ανακούφιση στην κοινωνία, δίχως όμως να υπονομεύει την εθνική οικονομία» και θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή. Γιατί, όπως λέει «βιαστικές και άστοχες κινήσεις μπορούν να αποβούν καταστροφικές μεσοπρόθεσμα. Η πικρή εμπειρία του 2015 μας έδειξε που μπορούν να οδηγήσουν μη μελετημένες κινήσεις. Κανείς δεν δικαιούται να φερθεί άφρονα και να υπονομεύσει πάλι το μέλλον της πατρίδας. Η κυβέρνηση έχει δείξει, κάνοντας στην ουσία επιτυχή διαχείριση αλλεπάλληλων κρίσεων από τα τέλη του 2019, ότι χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό και γνωρίζει να επιτυγχάνει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία της κοινωνίας και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Ο ελληνικός λαός μάς ψήφισε και μάς στηρίζει για να πολιτευθούμε υπεύθυνα και λογικά, έχοντας παράλληλα ως απαράβατο γνώμονα την προστασία της κοινωνίας. Το εισόδημα του πολίτη το έχουμε αυξήσει και στηρίξει με μια πλειάδα τρόπων και μέτρων. Στην ίδια γραμμή θα συνεχίσουμε. Γιατί σημασία έχει το αποτέλεσμα, ο τελικός στόχος».

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στη φιλοσοφία του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, τονίζει πως «στηρίζεται στην αρχή διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας, μέσω αξιοποίησης όλων των εθνικών και ευρωπαϊκών δυνατοτήτων. Η επάρκεια είναι η προϋπόθεση για να μπορέσουμε στη συνέχεια να εφαρμόσουμε επιμέρους ρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής. Και με αστραπιαίες κινήσεις έχουμε μεριμνήσει για την επάρκεια ενέργειας, προλαμβάνοντας τις εξελίξεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού, έχει προχωρήσει αρκετά στην προσπάθεια εξεύρεσης ικανών λύσεων και αισιοδοξούμε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν γρήγορα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστατεί στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια που ανάμεσα στ' άλλα αποβλέπει στον περιορισμό των τιμών χονδρικής στο φυσικό αέριο, την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, την αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Και προσθέτει: «Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε και θα εφαρμόσουμε ένα πρόσθετο σχέδιο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι απόφαση του πρωθυπουργού να εξαντλήσουμε κάθε ευρώ που μπορούμε να βρούμε για τη στήριξη της κοινωνίας, διατηρώντας την αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία. Σε κάθε περίπτωση όμως, η δική μας βεντάλια μέτρων και παρεμβάσεων θα ανακοινωθεί έγκαιρα, αφού σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες λεπτομερώς. Σε κανένα μεγάλο πρόβλημα δεν υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, θέλουν για άλλη μια φορά να κοροϊδέψουν τους πολίτες, ρίχνοντας την πατρίδα στα βράχια».

Όσον αφορά τυχόν περαιτέρω πρωτοβουλίες προς ενίσχυση της νέας στεγαστικής πολιτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει πως «η κυβέρνηση διαθέτει πολιτική βούληση και σχέδιο για να στηρίξει τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας, δίδοντας βιώσιμη προοπτική στις στεγαστικές τους ανάγκες. Το πρώτο βήμα για τη νέα στεγαστική πολιτική έγινε με το νόμο για τη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ και στο επόμενο διάστημα θα ξεδιπλώσουμε το ευρύτερο σχέδιό μας. Το σχέδιο αυτό θα απαντά σε μια από τις βασικές ανάγκες των νέων ανθρώπων όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με κρίσιμα ορόσημα της ζωής τους τόσο στον εργασιακό όσο και στον προσωπικό τους βίο. Όταν βρίσκουν δουλειά και μεγάλο μέρος του μισθού πηγαίνει για το ενοίκιο, όταν αποφασίζουν να ζήσουν με τον/την σύντροφο τους και να κάνουν οικογένεια, όταν θέλουν να φύγουν από το πατρικό τους για να ζήσουν αυτόνομα. Με πρωτοποριακά μέτρα θα προσφέρουμε πολλές και καλές δυνατότητες σε όσους αναζητούν στέγη».

Σε ερώτηση σχετικά με το τι αναμένει η κυβέρνηση από την συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν στις 16 Μαΐου και εν γένει από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Οικονόμου απαντά ότι ειδικά τη δεδομένη περίοδο, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά και άλλους αξιωματούχους «αισθητοποιούν το αυξημένο κύρος και ρόλο της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η προσήλωση της Ελλάδας στα ιδανικά και τις αξίες του δυτικού πολιτισμού εκτιμάται. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει μια στενότατη και αποδοτική συνεργασία με τις ΗΠΑ και όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι προχωρούμε σε περαιτέρω εμβάθυνσή της».

Αναφορικά με το 14ο Συνέδριο της ΝΔ, υπογραμμίζει πως θα είναι αφορμή για ανάδειξη των πολιτικών της και χάραξη ενός οδικού χάρτη ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. «Θα είναι ένα συνέδριο για το μέλλον της πατρίδας, με το βλέμμα μας προσηλωμένο στην κοινωνία και τις απαιτήσεις της. Η Νέα Δημοκρατία εδώ και πενήντα σχεδόν χρόνια υπηρετεί το έθνος και την πατρίδα», λέει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει ακόμη αναφορικά με μια ενδεχόμενη προοπτική κυβερνητικών συνεργασιών αλλά και απαντώντας για το αν εμπνέει ανησυχία το ενδεχόμενο μίας μακράς οιονεί προεκλογικής περιόδου με υψηλούς τόνους και έντονη πόλωση με δεδομένο πως η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να ζητά εκλογές: «Ασχέτως του τι λέγει ο ΣΥΡΙΖΑ και της μακράς σιωπής του ΚΙΝΑΛ, εμείς εργαζόμαστε και φέρνουμε αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμία μακρά προεκλογική περίοδο και πρέπει επιτέλους, για το καλό της πατρίδας και του λαού μας, να ξεφύγουμε από τέτοιες παρωχημένες λογικές. Σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας πασχίζουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις το μέγιστο δυνατό, παρά τις πρωτόφαντες επάλληλες κρίσεις που ενέσκηψαν. Οι πολίτες θα ανταμείψουν την ώρα των εκλογών τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά μας. Η πατρίδα χρειάζεται σοβαρότητα και ασφάλεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ