ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης και υψηλοί προσκεκλημένοι στα εγκαίνια του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη

Μητσοτάκης και υψηλοί προσκεκλημένοι στα εγκαίνια του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη
Στιγμιότυπο από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας της ελληνο-βουλγαρικής κοινοπραξίας για την κατασκευή του έργου INTIME

Στα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη θα παραβρεθεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με υψηλούς προσκεκλημένους, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Τα εγκαίνια του εμβληματικού έργου της ευρωπαϊκής προσπάθειας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και του προέδρου της Σερβίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει το Μέγαρο Μαξίμου για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη, πριν από τα εγκαίνια και συγκεκριμένα στις 09:30, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το εργοτάξιο για την κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης και των συνδέσεων με το λιμάνι της πόλης και την Εγνατία Οδό.

Στις 10:00 θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης και στις 11:00 θα παραστεί στα εγκαίνια του νέου Γηροκομείου της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

Στις 12:30 θα δώσει το παρών και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Στις 14:00 θα παραθέσει γεύμα στους ξένους ηγέτες που θα παραστούν στην εκδήλωση για τον σταθμό FSRU.

Τόσο η παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων, όσο και η εκπροσώπηση κορυφής των τριών βαλκανικών χωρών καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία του FSRU για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την απεξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες εταιρείες από τις γειτονικές χώρες σπεύδουν να κλείσουν χωρητικότητα στον σταθμό που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το 2023.

Το έργο κατασκευάζουν η ελληνική εταιρία Gastrade και η βουλγαρική BEH. Το FSRU Aλεξανδρούπολης θα αποτελέσει την τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας με μέγιστη δυναμικότητα παροχής έως και 944.000 κυβικά μέτρα (κ.μ.) ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. ετησίως και με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Πρώτον, η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι απόλυτα διασφαλισμένη και δεύτερον, οι προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. [...]

»Είναι άλλωστε γνωστό ότι ήδη συνδράμουμε τη φίλη, γείτονα Βουλγαρία, ενώ την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα βρεθώ στην Αλεξανδρούπολη στον νέο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου.

»Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά».

Τη σημασία του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, στην Αλεξανδρούπολη, απέναντι στον «ρωσικό ενεργειακό εκβιασμό», μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, είχε τονίσει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο περιθώριο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Καθώς η Ευρώπη στρέφεται τώρα γρήγορα για να μειώσει την ευαλωτότητά της στον ρωσικό ενεργειακό εκβιασμό και να ξεφύγει από το ρωσικό αέριο, ο FSRU της Αλεξανδρούπολης γίνεται όλο και πιο σημαντικός», είχε αναφέρει ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης

Ο ίδιος είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την προνοητικότητα έργων όπως ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη σε σχέση με την κατάσταση όπως εξελίσσεται σήμερα στον ενεργειακό τομέα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και τη στάση της Ρωσίας και είχε τονίσει πως «η Ελλάδα ήταν μπροστά όσον αφορά την αναγνώριση της ανάγκης τόσο της διαφοροποίησης από το ρωσικό αέριο -αυτό είναι το θέμα του IGB και του TAP, της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης- όσο και της ενεργειακής μετάβασης».

Η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας «για την οικοδόμηση της Αλεξανδρούπολης ως βασικό κόμβο για τα στρατιωτικά logistics (εφοδιαστική αλυσίδα), την ενέργεια και επίσης για τη συνδεσιμότητα με τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βουλγαρία και τη Μαύρη Θάλασσα», όπως είχε αναφέρει ο Τζέφρι Πάιατ είχε βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που είχε, πριν από μικρό χρονικό διάστημα, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ