ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για τερματικό σταθμό LNG: «Οι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν τη συνεργασία κατεπείγουσα»

Μητσοτάκης για τερματικό σταθμό LNG: «Οι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν τη συνεργασία κατεπείγουσα»
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Στην τελετή για την έναρξη υλοποίησης του έργου του τερματικού σταθμού του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για έργο που σηματοδοτεί τη «σύμπνοια των Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή τους σύμπλευση». Η χερσόνησός μας, όπως είπε, μπορεί να έχει τη δική της θέση στην ενεργειακή μετάβαση ολόκληρης της ηπείρου μας, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες. «Το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης είναι προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης είναι μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ένας φάρος ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Πρώτον ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία υλοποιούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το Φυσικό Αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες, όλες μαζί να αναλάβουμε ένα κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία, αλλά και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια, ενώ είναι πρόθυμη, να συμβάλει και γείτονες χώρες, όπως η Βουλγαρία», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το έργο πάρα πολύ σημαντικό, για πολλούς λόγους, αλλά και γιατί, όπως είπε, έχει μία διάσταση πανελλαδική, καθώς μπορούν οι δυνατότητες υγροποίησης φυσικού αερίου LNG να τριπλασιαστούν ως το τέλος του 2023.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Αλεξαδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την υπογραφή από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Με τον νέο τερματικό σταθμό, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, επιτυγχάνονται τα εξής:

- Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

- Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας Φυσικού Αερίου.

- Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό Φυσικό Αέριο.

- Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.

- Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.

- Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ