ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερρίφθη ο κύβος για την παρέμβαση στους λογαριασμούς ρεύματος - Πιθανώς την Πέμπτη οι ανακοινώσεις

Ερρίφθη ο κύβος για την παρέμβαση στους λογαριασμούς ρεύματος - Πιθανώς την Πέμπτη οι ανακοινώσεις
INTIME

Ο κύβος ερρίφθη και έχει ήδη σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του κυβερνητικού πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, έπειτα από πάρα πολλές συσκέψεις, πλέον έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο.

Το «σήμα» έδωσε και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, που προαναγγέλλει «ψαλίδι» στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με ανάρτησή του:

https://www.instagram.com/p/CdIE_x4ME5i

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου στις 16 Μαΐου πρόκειται να έχει τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να μιλήσει στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί στη Βουλή συζήτηση για τα θέματα ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να υπάρξει συζήτηση και για το πακέτο παρεμβάσεων που έχουν στόχο να αντιμετωπιστούν οι υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να… εξουδετερώσει το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων από το ράλι ανόδου στα τιμολόγια της ενέργειας, με μια αποφασιστική παρέμβαση, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Κατά τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, η εφαρμογή του νέου μοντέλου, θα επαναφέρει τις τιμές της κιλοβατώρας, στα επίπεδα του 2021, και συγκεκριμένα από τα 0,35 ευρώ στα 0,16 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι έναντι μιας νέας ευρωπαϊκής καθυστέρησης στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των οξύτατων διαστάσεων που προσλαμβάνει το πρόβλημα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει στα όριά τους τα δημοσιονομικά περιθώρια, για να υλοποιήσει σημαντικά πρόσθετα μέτρα που θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων.

Οι εναλλακτικές

Το εθνικό σχέδιο θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα και γίνονται οι τελικές επεξεργασίες, καθώς θα έχει μακρύ ορίζοντα εφαρμογής, θα διαμορφώνει τις τιμές στα φυσιολογικά επίπεδα των μηνών της προηγούμενης χρονιάς ενώ θα έχει και αναδρομική ισχύ, η οποία κατά πληροφορίες μελετάται να είναι, κατά το δυνατόν, αντίστοιχης χρονικής έκτασης.

Τούτων δοθέντων, τα νέα μέτρα θα ενεργοποιηθούν τον Ιούνιο αλλά θα καλύψουν τουλάχιστον και τον Μάιο.

Όπως αποκάλυψε στο CNN Greece ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο «κουμπαράς» της παρέμβασης, η οποία φιλοδοξείται να έχει δραστικό χαρακτήρα» ρίχνοντας κατά την τιμή της κιλοβατώρας στα 16 λεπτά, θα τροφοδοτηθεί καταρχάς από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Θα αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υποστήριξαν το επιδοματικό μοντέλο κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως το Ταμείο Ενεργειακής μετάβασης, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, προκειμένου να σταματήσει την ηλεκτροπληξία των αυξήσεων πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι της μια γκάμα επιλογών.

Στο πεδίο της χονδρικής να θεσπίσει καταρχάς για την παρέμβαση στο πεδίο της χονδρικής τιμής φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές στην εισαγωγή ενός πλαφόν.

Από τη μια υπάρχει η εναλλακτική να είναι η ανώτατη τιμή που θα θεσπιστεί να ισχύσει οριζόντια.

Από την άλλη στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση για την καθιέρωση διαφορετικής διατίμησης ανάλογα με το μοντέλο της ηλεκτροπαραγωγής.

Ακόμη, υπάρχει και το σενάριο μιας συνδυαστικής παρέμβασης με πλαφόν και επιδοτήσεις στη λιανική ενώ έχει εξεταστεί και η διατήρηση του υπάρχοντος μοντέλου αλλά με μια γενναία αύξηση της επιδότησης στην λιανική τιμή του ρεύματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ