ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου στο CNN Greece: Όχι «σε ελαφρά τη καρδία» αλλαγές των αρχών της ΕΕ

Οικονόμου στο CNN Greece: Όχι «σε ελαφρά τη καρδία» αλλαγές των αρχών της ΕΕ
«Ό,τι θεσμικό πρέπει να γίνει ή πρέπει να αλλάξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να προηγηθεί σε βάθος και πολύ μεγάλη συζήτηση και ανάλυση», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν αντιμετωπίζει θετικά η Αθήνα την προώθηση από μέρους του Βερολίνου μιας α λα καρτ εφαρμογής της αρχής της ομοφωνίας στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς, από το CNN Greece, να σχολιάσει σχετική δήλωση της Γερμανίδας υφυπουργού Ενέργειας, Άννας Λούρμαν στη γερμανική έκδοση του Euractiv, επισήμανε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλη της τη διαδρομή, η οποία είχε και αρκετές δύσκολες στιγμές, έχει βασιστεί πάνω σε συγκεκριμένες αρχές. Οι αρχές αυτές, συνολικά ωφέλησαν την πορεία της Ε.Ε. και δεν νομίζω ό,τι δεν θα πρέπει εύκολα ή ελαφρά τη καρδία να προσεγγίζουμε τρόπους αλλαγής της».

Δείχνοντας τις συντεταγμένες που προτείνει η Ελλάδα να ακολουθήσει η ευρωπαϊκή πυξίδα για το επίμαχο ζήτημα, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε: «Ό,τι θεσμικό πρέπει να γίνει ή πρέπει να αλλάξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να προηγηθεί σε βάθος και πολύ μεγάλη συζήτηση και ανάλυση, λαμβάνοντας υπόψιν και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε φτάσει μέχρι τώρα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Euractiv.de, σε δηλώσεις της, η Άννα Λούρμαν, υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υποστήριξε αναφορικά με την κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας ότι «υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση στα κράτη μέλη ότι πρέπει πραγματικά να λάβουμε μια πιο αποφασιστική κοινή στάση σε αυτό το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι μια συζήτηση για το θέμα αυτό είναι σίγουρα δυνατή».

«Ένα σημείο που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ότι υπάρχουν λιγότερες επιλογές βέτο στην εξωτερική πολιτική, ώστε να είμαστε πιο ικανοί να δράσουμε. Υπάρχουν ήδη επιλογές στο ισχύον συμβατικό πλαίσιο γι’ αυτό. Και θα πρέπει τώρα να συζητήσουμε επίσης από κοινού ως ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πώς μπορούμε να το επιτύχουμε καλύτερα», δήλωσε η Λούρμαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ