ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πολλά μικρά «μυστικά» των εκλογών της Κυριακής

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πολλά μικρά «μυστικά» των εκλογών της Κυριακής
Ο Αλέξης Τσίπρας περιοδεύει σήμερα στην αγορά της Πολίχνης, η οποία ανήκει στις υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχίζοντας τις εκτός Αττικής περιοδείες του ενόψει των εσωκομματικών εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Πολίχνη Θεσσαλονίκης σήμερα Τετάρτη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα περιοδεύσει στην αγορά της πόλης, η οποία ανήκει στις υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, στις 11.30 (εκκίνηση από το δημαρχείο Πολίχνης).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιοδεύει σε Άρτα κι Αγρίνιο την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη θα μιλήσει στη Βουλή κατά τη διαδικασία κύρωσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Στο μεταξύ, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προσομοίωση της εκλογικής διαδικασίας της 15ης Μαΐου, η οποία εμπεριέχει και πολλές τεχνικές δυσκολίες.

Ήδη, εξάλλου, οι Οργανώσεις Μελών έχουν προμηθευτεί τα τάμπλετ (διαδικτυακά μητρώα) μέσω των οποίων θα ενσωματώνονται στο σύστημα τα αποτελέσματα.

Κάθε ταμπλέτα είναι χρεωμένη σε συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα κι επομένως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιο άλλο.

Αναμένεται, εξάλλου, και «σφαγή» πολλών ανδρών βουλευτών που έχουν καταθέσει υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή, αφού η ποσόστωση φύλου έχει κατοχυρώσει τις μισές από τις 300 θέσεις για τις γυναίκες υποψήφιες.

Προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων η κάθε Οργάνωση Μελών οφείλει να τοιχοκολλήσει, σε εμφανές σημείο, στα τοπικά γραφεία του κόμματος τα εκλογικά τμήματα και τις διευθύνσεις τους, καθώς και να αποστείλει στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μελών τις σχετικές πληροφορίες για τον τόπο και το χρόνο της ψηφοφορίας.

Για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας τα νέα μέλη μπορούν να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που υπάρχει μία μόνο κάλπη για την εκλογή προέδρου, όπου αυτό έχει καταστεί δυνατό.

Οι εκλογές των μελών εξωτερικού διεξάγονται με ειδικό πληροφοριακό σύστημα με την ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι ψηφοφορίες για το καταστατικό θα διεξαχθούν το Σάββατο και την Κυριακή από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. με ειδικό πληροφοριακό σύστημα, με την ευθύνη της ΚΕΦΕ.

Δικαίωμα συμμετοχής στις ψηφοφορίες για το καταστατικό, μετά από τη σχετική απόφαση του συνεδρίου, έχουν οι σύνεδροι που ψήφισαν στις κάλπες του συνεδρίου το Σάββατο 16 Απριλίου.

Για τη συμμετοχή κάθε μέλους στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής τριών ευρώ από την οποία απαλλάσσονται οι άνεργοι και οι νέοι έως 30 ετών.

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορεί να επιλέξουν οι εκλογείς σε κάθε εκλογική περιφέρεια (είναι το 30% του αριθμού των μελών που εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια):

1. ΑΤΤΙΚΗ 45
2. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 11
3. ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 6
4. ΚΡΗΤΗ 5
5. ΘΕΣΣΑΛΙΑ 4
6. ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ 5
7. ΗΠΕΙΡΟΣ 3
8. ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3
9. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ 3
10. ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 3
11. ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2
12. ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2
13. ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2
14. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 1

Στην πολιτική επικαιρότητα, εξάλλου, στην Κουμουνδούρου απαξιώνουν την κριτική από την κυβέρνηση και τη ΝΔ για τη στάση που κράτησαν για τα όσα συνέβησαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για κινήσεις απελπισίας προκειμένου με το δόγμα «νόμος και τάξη» να τραβήξουν την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τις «τερατώδεις» διαστάσεις που έχει λάβει η ακρίβεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ