ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή την Πέμπτη - Κυρώνεται η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή την Πέμπτη - Κυρώνεται η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε INTIME

Κυρώνεται την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής το Δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Ομιλία στο Σώμα θα απευθύνει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή «όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται πραγματικά τη συμμαχία της χώρας και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτόν το γεωπολιτικό χάρτη ο οποίος αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε: «Γεωπολιτικά, αμυντικά, οικονομικά το κύρος μας είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό το οποίο ήταν τον Ιούλιο του 2019».

Πρόσθεσε, δε: «Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θα μεταφέρω στην Ουάσιγκτον όπου τη Δευτέρα θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τον πρόεδρο Μπάιντεν, και την Τρίτη θα έχω την πολύ μεγάλη την τιμή να απευθυνθώ στο αμερικανικό Κογκρέσο ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλά στο ανώτατο νομοθετικό αμερικάνικο όργανο».

Συμφωνία προς όφελος των εθνικών συμφερόντων

Η επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ λειτουργεί προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο που τοποθετήθηκαν στη Βουλή την Τετάρτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε στη συζήτηση της συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επεσήμανε, πως δεν έγινε καμία χάρη στις ΗΠΑ και τόνισε πως επιθυμία της Ελλάδας είναι η 5ετής διάρκεια της, παρά τις αρχικές σκέψεις για 10ετή διάρκεια.

«Δεν κάναμε καμία χάρη στις ΗΠΑ. Είμαστε γενναιόδωροι απέναντι στο συμφέρον της πατρίδας. Θέλαμε την 5ετία. Δεν σας κρύβω ότι στην κυβέρνηση σκεφτήκαμε και την 10ετία. Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία. Δεν παραστήσαμε ότι είμαστε αυτοί που διώχνουν τις βάσεις. Έχουμε σαφή θέση για το εθνικό συμφέρον. Θέλαμε και θέλουμε την παρουσία στη Θράκη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως ένα από τα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας αφορά την Αλεξανδρούπολη, καθώς η κυβέρνηση θέλει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα μάλιστα, με τον κ. Δένδια η ενόχληση της Άγκυρας αποτελεί απόδειξη των ωφελημάτων από την ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας -ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για αναβαθμισμένη σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ και σχολίασε, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης πως «δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος και αξιόπιστος». Όπως είπε, «η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος ο σωστός εταίρος στην περιοχή κι αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε», καθώς «δεν είναι ανατολίτικο παζάρι, αλλά αναβαθμίζεται η στρατηγική σχέση και αναπτύσσεται πιο σφιχτή κοινή στρατιωτική κουλτούρα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για κοσμογονία στην Αλεξανδρούπολη, η οποία εισέρχεται στο επίκεντρο από την εσχατιά και υποστήριξε ότι στις δύσκολες ώρες που διανούουμε δεν θα έπρεπε να υπάρχει κατηγορηματική αντίθεση για το κατά πόσο ωφελούνται τα εθνικά συμφέροντα. Άφησε παράλληλα, να εννοηθεί ότι δρομολογούνται πρωτοβουλίες για περαιτέρω ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.

«Περιμένετε λίγες ημέρες. Ήδη έχει αναπτυχθεί μεγάλο αντικείμενο στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Μην το βάζετε αυτό το ζήτημα με όρους ανατολίτικου παζαριού, γιατί δεν παίρνετε κι άλλα αφού τους δίνετε αυτά. Όλα αυτά εν ευθέτω χρόνω. Ήδη παίρνουμε την αναβάθμιση ενός πλέγματος υποδομών. Θα αφήσω τα υπόλοιπα για την ολομέλεια», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα - ΗΠΑ: Στο τραπέζι η αγορά μεταχειρισμένων F-35 και άλλων οπλικών συστημάτων

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Την επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να κατηγορεί την κυβέρνηση πως παραχωρεί στις ΗΠΑ όσα δεν είχε παραχωρήσει ποτέ καμία κυβέρνηση στο παρελθόν. Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι όταν επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα επανατροποποποιήσει το κείμενο. Σημείωσε μάλιστα, ότι η θέση της Ελλάδας στις σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σε χειρότερη θέση, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας στις διμερείς ελληνοτουρκικές θέσεις.

Υπέρ της συμφωνίας τοποθετήθηκε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αν και ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου την χαρακτήρισε «ανισοβαρή». Τη συμφωνία καταψηφίζουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ