ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν: Λάθος η στάση της Τουρκίας για Φινλανδία, Σουηδία

Μητσοτάκης στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν: Λάθος η στάση της Τουρκίας για Φινλανδία, Σουηδία
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου τη σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με το ρεύμα του λαϊκισμού ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δημοσιεύθηκε: 16/5/22, 17:00

Τον αντίκτυπο που θα έχουν οι ενστάσεις της Άγκυρας έναντι της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πρόβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Νομίζω θα γυρίσει μπούμερανγκ. Εάν η Τουρκία ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Θεωρώ πως είναι λάθος σε επίπεδο αρχής, θεωρώ πως είναι επίσης λάθος σε επίπεδο τακτικής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε με εμφατικό τρόπο το στίγμα των κομβικών επαφών που θα έχει με την αμερικανική ηγεσία ξεκαθαρίζοντας ότι η μεγάλη εικόνα είναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις: «Πάντα γίνονται αυτές οι συζητήσεις από Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν αυτές τις επισκέψεις, οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτή η επίσκεψη έχει να κάνει μόνο με την τοποθέτησή μας απέναντι στην Τουρκία. Όχι, δεν είναι έτσι. Έχουμε θέματα με την Τουρκία που μπορεί να συζητηθούν με τον Πρόεδρο, αλλά τα θέματα με την Τουρκία μπορώ να τα συζητήσω με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πρόσωπο με πρόσωπο».

Πρόσθεσε δε με νόημα: «Νομίζω ότι οι ΗΠΑ κατανοούν ποιοι είναι οι αξιόπιστοι εταίροι στην περιοχή. Στόχος μας δεν είναι ποτέ να αποκλείσουμε την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο «είναι μια συνάντηση για την ενίσχυση της διμερούς μας σχέσης», ενώ πρόσθεσε πως: «Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα για την ενεργειακή διαφοροποίηση από τη Ρωσία».

Αυτονόητη δυσαρέσκεια για την τουρκική προκλητικότητα

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ό,τι παρά τις διαφορές τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να κρατούνται ανοιχτά. «Έχω συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν τέσσερις φορές από τότε που εκλέχτηκα πρωθυπουργός. Κι έχω ανοιχτά πει πως δεν πρέπει να γίνει είδηση η συνάντησή μας. Πρέπει να είμαστε σε θέση να συναντιόμαστε, να μιλάμε, να συζητάμε. Είναι πάντα καλό όταν συναντιόμαστε να έχουμε ένα πλαίσιο, που θα ευνοεί αυτές τις συναντήσεις».

Εξέφρασε την άποψη ότι το καλοκαίρι ευκαιρία για να πέσουν οι εντάσεις: «Όσο περισσότερη ένταση υπάρχει, τόσο πιο δύσκολο είναι να έχουμε δημιουργικές συναντήσεις. Το καλοκαίρι είναι πάντα μια ευκαιρία να χαμηλώσουμε την ένταση».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν προκαλεί την Τουρκία και χαρακτήρισε αδιανόητο ότι «η Τουρκία μπορεί να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της όταν ένας Έλληνας αξιωματούχος επισκέπτεται ένα ελληνικό νησί στο Ανατολικό Αιγαίο».

Φιλοτεχνώντας πάνω στον καμβά της τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε: «Σίγουρα τώρα το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ, είναι η προβολή του αναθεωρητισμού». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στις συστηματικές υπερπτήσεις τουρκικώνα αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, χαρακτηρίζοντας τις «εντελώς απαράδεκτες».

Σημείωσε μάλιστα: «Αυτού του είδους οι συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν» και θέτοντας το πλαίσιο ανέφερε: «Είναι εντάξει να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Ας συμφωνήσουμε επίσης ότι δεν έχουμε προκαλέσει την Τουρκία».

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εκθέτοντας το γεγονός ότι το 2015: «Εκλέξαμε μια κυβέρνηση χωρίς πολιτική συνοχή». Εντείνοντας τις επικριτικές αναφορές του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου τη σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με το ρεύμα του λαϊκισμού: «Όταν εκλέγετε λαϊκιστές στην εξουσία να το περιμένετε. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διάβρωσης των δημοκρατικών θεσμών».

Αντιπαραβάλλοντας το υπόδειγμα πολιτικής της κυβέρνησης του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι επικεντρώθηκε στην εξεύρεση πραγματικών λύσεων σε πραγματικά προβλήματα. Υπογράμμισε την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος αλλά και το γεγονός ότι προσέφερε κυβερνητικές θέσεις σε ταλαντούχους ανθρώπους που δεν ήταν μέλη του κόμματος.

Ερωτηθείς για τις έρευνες, με τελευταία εκείνη γαλλικής ΜΚΟ, που βάζουν στο μικροσκόπιο την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφώνησε με τα συμπεράσματα και τη μεθοδολογία. Υπογράμμισε την ύπαρξη διαφορετικών εφημερίδων αλλά και ότι: «Ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει οτιδήποτε» και πρόσθεσε ότι υπάρχει «πλήρης ελευθερία να εκφράσουν τη γνώμη τους». Επέκτεινε δε, τη διαφωνία στο σκέλος που αφορά την επισήμανση για την πρόσφατη νομοθέτηση διάταξης που δέχθηκε επικρίσεις: «Αυτό που κάναμε, προσπαθήσαμε να νομοθετήσουμε για να περιορίσουμε τη διάδοση ψευδών ειδήσεων που σχετίζονται με την πανδημία».

Το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ

Από τον πρωθυπουργό ζητήθηκε να σχολιάσει και την υπόθεση της δικαστικής διερεύνησης που έχει στο επίκεντρο τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Θα ήθελα να δω αυτή την υπόθεση να επιλύεται αργά ή γρήγορα» και πρόσθεσε: «Παίρνει πάρα πολύ χρόνο». Σημείωσε όμως: «Είναι μια περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ΜSNBC και τους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος που έχουν οι ΗΠΑ και ταυτόχρονα ένας σταθερός εταίρος σε ένα δύσκολο μέρος του πλανήτη.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ σημαντική και μία ευκαιρία για να γιορτάσουν Ελλάδα και ΗΠΑ τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και ταυτόχρονα το μονοπάτι για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει επιστρέψει - Σταθερός εταίρος και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ