ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Το παρασκήνιο, οι συζητήσεις για τα F-35 και τα τουρκικά F-16

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Το παρασκήνιο, οι συζητήσεις για τα F-35 και τα τουρκικά F-16
AP Photo/Susan Walsh

Ως καταλύτης εξελίξεων -που φέρνουν πιο κοντά τη δραστική αναβάθμιση της ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας με την ένταξη στο στόλο της μιας μοίρας F-35- φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν οι συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα δημοσιεύματα του CNN Greece, ο πρωθυπουργός κατά την αντιφώνησή του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του, με αφορμή τον εορτασμό της 201ης επετείου από την ελληνική επανάσταση, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του ελληνικού σχεδιασμού για την πρόσκτηση του αμερικανικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

Tα ελληνικά stealth

Το χρονοδιάγραμμα και ο αριθμός των αεροσκαφών πλαισιώνεται, όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, και από το επενδυτικό «μπάσιμο» της κατασκευάστριας εταιρείας των F-35 στην ΕΑΒ, ανοίγοντας έτσι για τη χώρα μας το κεφάλαιο συμπαραγωγή στο JSF – Program, από το οποίο έχει αποβληθεί η Τουρκία.

«Θα εκκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας F-35 και ελπίζουμε ότι θα εντάξουμε αυτό το φανταστικό αεροσκάφος στην ελληνική αεροπορία πριν το τέλος της δεκαετίας. Είμαι ευτυχής που την Παρασκευή η Lockheed Martin επισήμως εξέφρασε το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην ελληνική αεροπορική βιομηχανία».

Κατά πληροφορίες, η προσεγμένη διατύπωση του πρωθυπουργού, υποδηλώνει την ωρίμανση της προετοιμασίας που έχει προηγηθεί για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35.

Για την ελληνική πλευρά θεωρείται μια μακροχρόνια επένδυση, που αποτελεί άλλωστε και την ξεκάθαρη χάραξη που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κυβερνητική πολιτική:

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και το κάνουμε για να ενισχύσουμε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Οι πληροφορίες θέλουν τους ελληνικούς υπολογισμούς, να συνδέουν τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης προμήθειας με την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, που εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθεί από το 2028 και μετά.

Η συμπαραγωγή

Πάντως η αίσθηση που δημιουργείται από όσους παρακολουθούν την πορεία αυτών των συζητήσεων είναι ότι οι όροι χρηματοδότησης θα είναι ευνοϊκοί.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα προτάσσει την ικανοποίηση μέσω των συζητήσεων όλων των απαραίτητων παραμέτρων για την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος. Το διαδικαστικό σκέλος που αφορά στην έκφραση του ελληνικού ενδιαφέροντος, μετά την περάτωση των νέων συζητήσεων, θα λάβει επίσημη μορφή το νωρίτερο το προσεχές δεκαοχτάμηνο.

Σε ό,τι αφορά δε, στο σκέλος της κυοφορούμενης επένδυσης της Lockheed Martin στην ΕΑΒ, με την οποία η Ελλάδα θα καταστεί συμπαραγωγός χώρα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλάνο της αμερικανικής εταιρείας δεν αφορά στο πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, με το ελληνικό δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχο.

Τα έμμεσα μηνύματα στην Άγκυρα

«Οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες. Πρέπει να αποτύχουν. Και πρέπει να αποτύχουν όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και δυναμική απάντηση. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό που Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται πλάι - πλάι σε αυτήν την μάχη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα.

Με τη σειρά του, ο Τζο Μπάιντεν είπε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε Πρωθυπουργέ, για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση που δείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης. Υψώσατε τη φωνή σας αμέσως καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας, καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες, αποτελώντας προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο».

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε στοιχεία για την τουρκική παραβατικότητα και ειδικά τα πρόσφατα κρούσματα της, με το μπαράζ των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, που οδήγησαν και στην αποπομπή της Τουρκίας από την νατοϊκή άσκηση «Tiger Meet».

Ο πρωθυπουργός, όπως περιγράφεται, δεν επικέντρωσε την παρέμβαση του σε μια λογική αντιπαράθεσης, αλλά υπό το πρίσμα πως η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας, την αφήνει στο πλάι των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μια πτυχή που συνδέεται άμεσα με το θέμα για το οποίο, όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, έγινε εκτενής συζήτηση μεταξύ των δυο ηγετών, τον αναθεωρητισμό και τις επεκτατικές βλέψεις.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εισβολή της Ρωσίας είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση πως ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο στην Ευρώπη, ότι οι χάρτες δεν ανασχεδιάζονται δια της βίας, δυστυχώς δεν ισχύει πια. Όπως γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, στηρίξαμε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με στρατιωτική συνδρομή. Το κάναμε για λόγους αρχής, που θα έπρεπε να είναι απολύτως προφανείς, αλλά το κάναμε επίσης και για να προστατεύσουμε μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται στην αρχή του σεβασμού του διεθνούς δικαίου», όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε απευθύνει την παρότρυνση: «Ας αφιερωθούμε ξανά σε όλη τη σκληρή δουλειά που έχουμε μπροστά μας για την προάσπιση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλα τα μέρη όπου απειλείται σήμερα, για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων». Δεν πέρασε δε, απαρατήρητη η αναφορά του ότι: «Ανυπομονώ να σας ξαναδώ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ πολύ σύντομα, στην Ισπανία, και να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία εκ μέρους των δύο λαών μας, που εδράζεται στις κοινές μας αξίες».

Στο τετ-α-τετ με τον Τζο Μπάιντεν συζητήθηκε και το θέμα του τουρκικού αιτήματος προς την αμερικανική κυβέρνηση για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper.

Από την ελληνική αποστολή δεν προέβαιναν στο παραμικρό σχόλιο, ωστόσο εύσχημα παρέπεμπαν στην αυριανή, ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και στις αναφορές που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Η δέσμευση στην Κύπρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως τόσο δημόσια όσο και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Οβάλ Γραφείο, υλοποίησε τη δέσμευση που είχε δώσει στη Λευκωσία, από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ό,τι κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ, θα εκπροσωπήσει και τον Κυπριακό ελληνισμό.

«Κύριε Πρόεδρε, είστε εξαιρετικά ενημερωμένος για το Κυπριακό και παρακαλώ χρησιμοποιήστε όλη σας την επιρροή για να φέρετε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε απευθυνόμενος προς τον Τζο Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ