ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική προκλητικότητα και το σχήμα 3+1 στη συνάντηση Δένδια-Μπλίνκεν

Τουρκική προκλητικότητα και το σχήμα 3+1 στη συνάντηση Δένδια-Μπλίνκεν
Ο Νίκος Δένδιας, τόνισε πως το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ +ΗΠΑ) έχει τεράστια σημασία Twitter

Για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είναι περισσότερο παρούσες στην περιοχή, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση σήμερα, καταρχάς, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Συζητήσαμε, όπως είναι φυσικό, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να βοηθήσει την Ουκρανία», τόνισε ο ΥΠΕΞ μετά το πέρας των επαφών του στις ΗΠΑ και συνέχισε λέγοντας:

«Αλλά από εκεί και πέρα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την Ανατολική Μεσόγειο. Του εξήγησα τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή μάλιστα που το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ενωμένο, πώς λειτουργούν οι τουρκικές προκλήσεις, οι υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος και τα ελληνικά νησιά».

Σε ερώτηση αν οι Αμερικανοί κατανοούν τα προβλήματα που δημιουργούν οι Τούρκοι και στην Ελλάδα και στη συνοχή του ΝΑΤΟ, ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι «κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και χθες με την πολύ καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά και με τη θριαμβευτική παρουσία και την ομιλία του στο Κογκρέσο σήμερα, ένα πράγμα έγινε φανερό. Ότι συνολικά, όχι μόνο η αμερικανική κυβέρνηση, όχι μόνο η αμερικανική διοίκηση, όχι μόνο ο πρόεδρος, αλλά συνολικά το αμερικανικό σύστημα έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας πιστός σύμμαχος που έχει ενταχθεί σε ένα σύστημα αξιών: στο σύστημα των δημοκρατιών, στο σύστημα των χωρών οι οποίες πιστεύουν ότι ο κόσμος πρέπει να διέπεται από νόμους και κανόνες. Και από την άλλη πλευρά, ότι η Τουρκία είναι ένας ιδιόρρυθμος εταίρος, ο οποίος δεν διστάζει να παραβεί κανόνες και πολλές φορές λειτουργεί με έναν έντονο αναθεωρητισμό. Νομίζω αυτό πια είναι σαφές».

Επίσης, γνωστοποίησε ότι πραγματοποίησε με τον Άντονι Μπλίνκεν μια ευρύτερη συζήτηση για την πρωτοβουλία 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ). «Είχαμε, θυμάστε, τη συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες, θα πρέπει να την επαναλάβουμε με φυσική παρουσία τον Σεπτέμβριο. Να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία ανάμεσα στη Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ με την προοπτική το σχήμα 3+1 να γίνει 4 και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η φιλική προς το περιβάλλον οικονομία, η έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια. Γενικά ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση», τόνισε.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν που πραγματοποιήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου για το κλίμα Τζον Κέρι. «Είχαμε μια πολύ μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα θέματα προστασίας των θαλασσών, των ωκεανών, της Μεσογείου, του Αιγαίου. Νομίζω εκεί δουλεύουμε με έναν τρόπο που θα μας επιτρέψει να ανακοινώσουμε νέες πρωτοβουλίες πολύ σύντομα» ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας.

«Ευτυχής που παρακολούθησα την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο»

Ευτυχής που παρακολούθησε την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κογκρέσο, δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα μεγάλα ζητήματα για την Ελλάδα, την περιοχή μας και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, επισημαίνει στην ίδια ανάρτηση ο Νίκος Δένδιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ