ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Δένδιας ενημέρωσε Μπλίνκεν για την τουρκική προκλητικότητα

ΗΠΑ: Δένδιας ενημέρωσε Μπλίνκεν για την τουρκική προκλητικότητα
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον (AP Photo/Manuel Balce Ceneta, Pool)

Τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου για το κλίμα Τζον Κέρι κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, σχολιάζουν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε ενδελεχώς τον Αμερικανό ομόλογό του για την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τονίζοντας την πάγια θέση της χώρας μας για την προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές τις οποίες ασπάζεται πλήρως η Αμερικανική πλευρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζουν.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές, με τον κ. Μπλίνκεν «τονίστηκε καταρχήν το εξαιρετικό, μοναδικό, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά Αμερικανοί αξιωματούχοι, επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο στηρίζεται στην στρατηγική συνεργασία».

«Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία κυρώθηκε από την Βουλή την περασμένη εβδομάδα και δημιουργεί ακόμα περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

«Η συζήτηση επεκτάθηκε στην συνεργασία σε πολυμερή σχήματα, μετά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο σχήμα "3+1". Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενέργεια, όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει πλέον κομβικό ρόλο για την μεταφορά φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη» ενημερώνουν οι πηγές και συμπληρώνουν:

«Ακόμα, εξετάσθηκε εις βάθος η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου η Αμερικανική πλευρά εξέφρασε την εκτίμηση για την θέση αρχής που υιοθέτησε η Ελλάδα, η οποία στηρίζει πλήρως όλα τα μέτρα και ενισχύει την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

Με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου για το κλίμα Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τα μέτρα για την μείωση των ρύπων και την περαιτέρω έμφαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει διμερής συνεργασία για την προστασία των θαλασσών και του θαλασσίου περιβάλλοντος, στην βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καταλήγουν οι πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ